UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#786. Han kommer mera sällan och hälsar på?? –man undrar varför??

Jag blir så glad när jag ser honom, han kommer så sällan på besök?? Annat var det förr?? –då kom han ofta fram och ville ha lite förtäring!! Pigg och glad och skuttig!! –idag kom en igen.

Mer än en fjärdedel har försvunnit de senaste åtta åren. Förr va han så vanlig att min farmor kallade honom för luftens ”gråbusar”?? Jag tyckte han var pigg och kul?? –och det sades att han hade en skarp hjärna?? Ett tag tänkte jag att det skulle varit kul att ha en som burfågel?? Men nej, en gråsparv skall flyga kring runt om oss i staden, kvittra glatt och ta en brödsmula lite här och där??

Då var han vanlig över hela jorden?? –men idag är han ovanlig. Den årliga vinter räkningen av småfåglar vid fågelborden visar?? –att den är inte bland de 10 vanligaste fåglarna längre?? Det finns ingen förklaring till varför den är så ovanlig?? Det föds färre ungar, det vet man och det skulle kunna tyda på en miljögift påverkan?? Eftersom den lever bland oss människor?? –kan det ju va ett tecken på att vi kanske också är påverkade av gifter?? Kom att tänka på vår användning av kanariefågel i gruvorna för att detektera metangas. Först trillar gråsparven av pinn?? –sedan vi!!

Ung gråsparv, Lund 2013.

Inlagt 2013-06-23 07:00 | Läst 3587 ggr. | Permalink
Intressant läsning! Vi har gråsparvar som bor under taket/vid stuprännan precis ovanför vårt sovrum! =)
Det är sannerligen en trevlig liten fågel!
Ha en fin dag Bob!
Svar från Bob Bovin 2013-06-23 08:07
Hej och god fortsättning,
Lyckans ni som har ett gråsparvbo i huset. De är så trevliga att se och höra.
Ha en skön dag
Bob
Heléne Alklid 2013-06-23 08:11
Ja, det är dom men inte vid fyra snåret på morgonen! =) Då vaknar dom, och efter en stund är jag också vaken! Det är kanske därför jag är så trött??!! Men visst är det trevligt med lite liv i huset! =)
När jag växte upp i Berlin på 50-talet fanns många gråsparvar i staden, kanske för att det fanns rätt många hästar i trafiken. Och kossor i stallar på bakgårdarna. Man tyckte att det var inte något speciellt med en gråsparv. Men nu blir man glad, när man ser en. Däremot ser man ofta pilfinken som liknar gråsparven, men har svarta "kinder".
Jag gillar speciellt första bilden!
Svar från Bob Bovin 2013-06-23 10:39
Tack Wolfgang,
God fortsättning på sommaren.
Det var ju en vanlig fågel i Europa på den tiden. Fint att du intygar detta. Det var ju en liten gråbuse i städerna. De levde nog på den tidens samhälle.
Pilfinken är ju fortfarande på tiobästalistan och de ser man ju fortfarande i staden. Det är också en pigg fågrel.
Ha en skön söndag
Bob
Kan finnas många förklaringar till att fågelstammen desarmeras. Att vi människor sedan skulle vara påverkade av gifter och föresten allt levande är väl knappast någon sensation...
Må gott
Svar från Bob Bovin 2013-06-23 11:37
Hej,
Ja det är trist att det är problem. Jag tycker det behöver påpekas, även om det inte är någon kioskvältare.
Ha det bra
Bob
Där jag kikat på småfåglarna instaden ser det ut som om pilfinken tagit över. Senast jag såg en gråsparv var förra sommaren i Mora. De som jag berättade för att den är ovanlig nu verkade inte tro mig. Fina bilder på in gäst.
Svar från Bob Bovin 2013-06-23 17:23
Hej,
De flesta lägger nog inte märke till att gråsparven har blivit ovanlig. Det är synd.
Ha en bra vecka
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg