UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#889. Garry Winogrand?? –motsatsen till Henri Cartier-Bresson??

Garry sa att av hans mer än åttahundratusen bilder var de bästa de som berättade att världen var ett virrvarr av fragment och att sanningen var mer komplex än någon kunde tro.

Han gick gata upp och gata ned i New York med två Leicor och vidvinkelobjektiv och fickorna fulla med filmrullar!! Det var Garry Winogrand man kunde se gatufotografera på 70-talet?? –fångande alla vardagliga ögonblick i gatans liv!! Han hade inga projekt, han var inte så noga med att lägga sig i hur bilderna visades i gallerier och tidskrifter. Han var sannolikt helt olik H C-B?? –med sin aristokratiska stil?? –och väldefinierade bildgeometri??

Winogrands bilder finns idag hos Tuscon universitetets arkiv och det är mer än 800 000 bilder och 45 000 dia. Han lämnade efter sig mer än 65 000 oframkallade filmer, tillsynes inte alls nyfiken på vad de innehöll?? –eller ville han att de skulle ”mogna”??

Du kan läsa mer om Winogrands unika liv som fotograf här.

I all anspråkslöshet?? –så har jag några fragment här!

Lund anno 2013-09-27

Inlagt 2013-10-04 07:12 | Läst 4396 ggr. | Permalink
Trevlig läsning så här på morgonen... Vilken volym, och vilket öga för människor till vardags och fest! Han fångar båda bra! Och jag får känslan av att han hade ett öga för kvinnor. För en del känns ju nästan som "modellbilder". Sköna sådana. Det är ju lite lustigt, att han inte va mer sugen på att framkalla och se hur han lyckats. Å andra sidan så räckte det kanske med det som framkallades för att förstå... Jag kan för lite om denne man och HCB, så jag lämnar inte mer tankar än att jag gillar Winogrands bilder! Eller, är det tidens tand som skapar "känslan"? Jag tror inte det..

Trevliga bilder från ett fint Lund Mr Bovinogrand... ;) I wich you a klicki'n day!! /Peter
Svar från Bob Bovin 2013-10-04 10:59
Hej,
Jag tycker om båda två, helt olika men så intressanta att se långa stunder.
Alla är vi olika när det gäller bilder, vilket ju är tur.
Hoppas du får en kicking day
Bob
Jag gillar Winogrand. Man kan sitta och titta på hans bilder hur länge som helst. Så mycket detaljer i dem. Precis som du skriver, så jobbade han mest med vidvinkel, 28mm. Även om han aldrig jobbade projektinriktat så sattes ändå några projekt ihop såsom Airport, Women och Rodeo.
Svar från Bob Bovin 2013-10-04 11:02
Hej Johan,
Frågan är om det var någon gallerist som plockade ihop det till teman. Jag vet inte.
Likafullt är han mycket spännande att se. Hoppas det kommer någon utställning till vårt land i framtiden.
Ha det bra
Bob
Jag har nog alltid föredragit Cartier-Bresson och den franska humanistiska gatufotostilen före den amerikanska attackstilen. Jag tycker också att den senare ofta verkar vara mer på slump där den förra bygger på att "sätta" bilden när den uppstår bygger den senare på att skjuta likt en kulspruta på allt som rör sig för att sedan leta efter det som är bra tycker jag. Nu är det ju som att svära i kyrkan givetvis, men jag tror bara att jag sett en handfull bilder av Winogrand som jag gillar och med tanke på mängden han tog är det inget vidare facit, undrar om man inte skulle fånga lika många bra bilder bara genom att ha en motordriven kamera i mössan? ;)
-affe
Svar från Bob Bovin 2013-10-04 20:30
Hej Alf,
Jag håller med om att H C-B är mycket mer balanserad. Han är en spegel av fransk nobless och sofistikerad elitism. Jag är också mycket svag för den stilen. Den franska kulturen hyllar ju mästaren, och sällan han som går på bandvagnen.
Nu är ju kulturen i Frankrike och USA totalt olika. Vilket leder till en annan bildsyn och man är inte främmande för att bryta totalt med den etablerade synen på foto. Jag skulle kunna tänka mig att ha en kamera i mössan, bara den ger intressanta bilder. Garry fann sitt sätt att ta många bilder för att fånga de fragmenten i livet som han tyckte var det ytliga livet i USA.
Jag struntar rätt mycket i hur fotografen tar sin bilder bara bilderna engagerar mig. Nu är jag tekniskt intresserad också, vilket betyder att jag tycker om bilder som är gjorda på ett annorlunda sätt.
Jag tror att vi alla är olika som fotografer och åskådare och det respekterar jag också.
Tack för din kommentar
Ha en fin natt
Bob
Finfina fragment! 800000 bilder, det är inte lite det!
Svar från Bob Bovin 2013-10-04 20:34
Hej Heléne,
Det är mycket bilder, tagna på film. Det tar tid att gå genom all. Inte undra på att han inte hann framkalla all filmer innan han dog.
Tack för att du gillade mina fragment
Ha en fin kväll
Bob
Intressant läsning Bob, och fina bilder.
Ha en trevlig helg. Läst den 5/10
/Bengt
Svar från Bob Bovin 2013-10-05 11:20
Tack Bengt,
Håller med båda är intressanta.
Ha en fin helg
Bob
Winogrands bilder är härligt röriga, hela tiden något nytt att hitta. Som när man går på stan och det händer saker hela tiden.
Avskalade bilder är ok, men här tänker man att det här är upplagt på det och det sättet, nästa bild tack.
Svar från Bob Bovin 2013-10-05 18:49
Hej,
Det ligger mycke i den tolkningen.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg