UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#952. Det ultimata rovdjuret?? –ger perspektiv på vår tid?? –fossilen berättar??

T-Rex släng dig i väggen?? –nu har man hittat en mer skräckinjagande köttätare?? Fyra ton och tio meter, fjäderbeklädd ”äta allt” best?? Siats meekerorum levde här för 120 miljoner år sedan!!

Vi människor tror ofta att vi är kronan på verket?? –kanske det i stället är tvärt om?? Siats var en effektiv jägare och åt förmodligen under en period T-Rex?? –som var mindre!!  Ändå var Siats inte den mest skräckinjagande varelse som levt på vår jord. Den största levde troligen i havet?? –på marken hade den inte fungerat med sin stora vikt??

Vi med vår stora hjärna?? –och så starkt fokuserad på nutiden?? –har svårt att förstå de tidsrymder som fossilen berättar om. För ungefär 600 miljoner år sedan sker en tydlig ökning av fossil i berglagren?? Lagerföljderna av de sedimentära bergarterna kan idag tolkas av paleontologerna och vi kan få en inblick i vilka djur som levde under de följande årmiljonerna??

Även i Sverige finns det många sedimentära bergarter som innehåller fossil?? –så vi kan de facto se årmiljonernas utveckling?? Du kan alltså gå ut och knacka sten och hitta djur som levde här för 400 miljoner år sedan!! –och även äldre, som i Andrarum.

Här har vi en ammonit!! –som började leva här för lite mer än 400 miljoner år (Devonperioden)?? –till 65 miljoner år i slutet av perioden Krita!! –samtida med bl a skräcködlorna!! Ammoniterna är mer släkt med bläckfiskar än dagens Nautilus snäckor??

Inlagt 2013-12-06 07:08 | Läst 3609 ggr. | Permalink
Paleontologi är en vetenskap med gott om osäkerheter. Att beräkna djurs storlek och vikt t.ex. är svårt så länge fossil-underlaget inte är komplett. I detta fallet så var det väl så att fossilet antingen var ganska komplett, och/eller så tillkännagav man en nyupptäckt art. Anyway:
Största rovdinosaurien anses ha varit Spinosaurus. Längd o vikt är väldigt obestämt, men den anses ha varit störst. Näst störst är kanske Giganotosaurus med kanske 15 m och 10 ton. Sen kommer kanske Mapusaurus 14-16 m och 8 ton. Sen Carcharodontosaurus med 13-16m och 7-8 ton. Sen Tyrannosaurus Rex med 12.8 m och +7 ton (mer komplett skelett ger noggrannare uppskattning). Sen går det nog fortfarande att stoppa in väldigt många rovdinosaurier från olika perioder, innan vi kommer ner till Siats Meekerorum.

Att journalistik bedrivs på det här sättet - sensationslystet, formulerat på ett sätt som är avsett att missuppfattas, alternativt missuppfattat redan av journalisten, eftersom han/hon är så okunnig och så lat beträffande att skaffa mer bakgrundsinformation osv - är nog definitivt något som ger perspektiv på vår tid.

I vilket fall som helst så levde de här dinosaurierna i olika tider. Carcharodontosauriderna som Siats, Carcharodontosaurus, Mapusaurus och Giganotosaurus alla tillhörde, levde under tidiga Trias, och anses ha utvecklats ur Jura-tidens Allusaurider. Tyrannosaurus Rex levde under senare Trias. Dess släktingar/föregångare under tidiga Trias var betydligt mindre än Carcharodontosauriderna, men hade större hjärna, liksom Rex himself.

Naturhistoria är fantastiskt spännande. Lycka till med ditt fortsatta forskande. Det finns rätt mycket bra böcker. Bl.a. en jag ville rekommendera som följer ryggradsdjurens utveckling. Den ger en väldigt bra översikt och insikt i släktförhållanden. Tyvärr har jag den inte här och kan därför inte ge dig titel och författare, just nu.
En klassiker är 'The Dinosaur Heresies' av Robert Bakker. Ett verk som format och brutit vägen för den moderna synen på Dinosaurier.

Hälsn. och ha en bra dag.
Svar från Bob Bovin 2013-12-06 12:46
Hej Percy,
Tack för lektionen. Jag har inte läst paleontologi på 36 år, då jag tog grundkursen i geologi vid Lunds universitet. Tog sedan 2,5 betyg mineralogi. Jag ha aldrig forskat i paleontologi.
Bakgrundsartikeln till artikeln jag länkat till är ju publicerad i Nature communications. En av de bäst renommerade vetenskapsjournalerna som finns. Jag betvivlar inte författarnas kompetens heller eftersom de kommer från en det mest prestigefyllda naturhistoriska muserna i världen. Av en slump råkar jag känna till fadern till Mackovicky, som var professor i Mineralogi vid Köpenhamns universitet.
Men visst är det svårt att bestämma storleken hos de levande varelserna efter några benrester. Det verkar ju dock som om Siats delvis levde samtidigt med T-Rex och då kanske fightades tillsamman.
Ha det bra
Bob
Parsi 2013-12-06 13:47
Inte samtidigt med just T-Rex. Just den arten borde vara nåt i stil med 50 mil år senare. Däremot levde ju T-Rex förfäder på den tiden, och då var de små och alltså mindre. Carcharodontosauriderna härskade då.

Jag skall leta upp artikeln och se om jag kan förstå hur missförstånden uppkommit.
Parsi 2013-12-06 13:57
Ok, jag har läst artikeln. Den säger väl i huvudsak exakt vad jag sa. Dvs. det är faktiskt inget fel på den.
Missuppfattningen här är nog att Tyrannosaurusar är nödvändigtvis T-Rex. På Siats' tid var den (Siats Meekerorum) (antagligen) topp-rovdjuret i Nordamerika. Och eventuella Tyrannosaurusar var mindre. Då.
Svar från Bob Bovin 2013-12-06 15:11
Tack för dina förklaringar.
/B
Intressant som alltid! =)
Ha en fin dag i stormen!
Svar från Bob Bovin 2013-12-06 12:48
Tack Heléne,
Här kan du tro att det har blåst. Men inget blåste bort på vår hus.
Ha det bra du med
Bob
Alla tjatar ju om "här och nu", så det är kanske därför vi har svårt... Och det du beskriver är ju längesedan, men idag kan vi ju googla.. ;) Spännande historia och perspektiv du bjuder på. Det får mig att känna att "det va inte bättre förr"... :) Men att kunna blicka tillbaka, forska och lära, är klart spännande...
Hälsningar från ett småsnöigt Stockholm med +1 grad... Ha en härlig helg med Assistenten, assistera henne väl!! :) //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-12-06 15:16
Hej Peter,
Så faller då snö i norr, hoppas det inte blir så mycke.
Jag är snuvig så det är assistenten som pysslar om mig. Det är för väl att hon tar hand om mig.
Ta på halkskydden
Bob
Peter-L 2013-12-06 15:44
Krya på dig!! Jag är säker på att du är väl vårdad.. :)
Och snö, ja om vi inte ska döpa alla snöfall till Sven så... Inte farligt nu, men vem vet vad som händer i natt.
//P



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg