UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#981. Verklig humorfest?? –Elloitt Erwitt bilder i meterförstoringar!!

De flesta som plåtar alvarligt?? –tycker det är kul med humoristiska bilder?? En av de roligaste fotograferna?? –är Elliott Erwitt!! Han ställer nu ut på Fotografiska.

Fram till början av Mars kan man besöka Fotografiska i Stockholm och se 101 bilder av ”grand old master” Ewritt. Utställningen är helt enkelt ett måste för den som älskar bilder!! Bilderna är underbart kopierade i formatet över 30x40 cm. Monterade i fin passepartout och djupa svarta ramar. Perfekt belysta i mörka rum?? –kanske lite för mörkt?? –men man slipper reflexer i glaset.

Dokumentärfilm om Erwitt visas på Fotografiska

De flesta av bilderna är gamla kända?? –om de följt Erwitt under åren. Han har gett ut många böcker och han har en kul hemsida. Men många av bilderna är nya!! –åtminstone för mig.

Han har gjort många andra reportage och reklam under årens lopp, men hans mest uppskattade bilder är nog på hundar eller humoristiska situationer. Han är en mästare att hitta udda, oväntade händelser. Han är också känd för sina korta bildserier, som han själv kallar ”flicks”?? –kortfilmer?? Kolla in dom på hemsidan!! –jag älskar dessa och letar själv aktivt efter sådana.

Erwitt visar här bara svartvita bilder, och han har anammat Henri Cartier-Bressons stil att kopiera in en bit av filmkanten, ofta med perforeringen, för att förhöja den dokumentära karaktären?? –och visandes att hela bildytan på negativet använts?? –utan någon beskärning av bilden!! Det här finner jag en aning störande och onödigt?? –speciellt som det inte alls bevisar någonting om hur autentisk bilden är?? –möjligen ger den ett tidstroget intryck?? Erwitt använder det inte på sin hemsida.

Den här utställningen måste Du se om vägarna bär till Stockholm.

Inlagt 2014-01-04 07:09 | Läst 3114 ggr. | Permalink
Ja, jag tror att jag får ta mig till Stockholm!! Hade tänkt göra det i jul, men tiden räckte inte till...
Med besväran om en trevlig helg!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2014-01-04 11:46
Hej Peter,
Du får ta vägen över den långa bron till storstaden. Det är en rolig utställning att njuta av. Så kan man alltid äta en bit där.
Här skiner solen idag
Bob
Håller med, den här utställningen tycker jag personligen gett mig mest av alla hittills på Fotografiska.

Vill bara passa på att puffa för Hans Geddas utställning på Konstakademin också: helt annan typ av fotografi, men en ljushantering man sällan ser maken till!

Se båda! Och, har man tid, se om dem en gång till!
Svar från Bob Bovin 2014-01-04 11:49
Hej,
Det är alltid roligt med fina bilder. Hans Gedda är otroligt bra på porträtt. Skulle vilja se den.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg