UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1047. Varför blir jag inte vän?? –med ”normaloptik”??

Seniorplåtis är nog inte normal?? –han samsas sällan med ”normalobjektiv”?? Han bommar ofta med brännvidder längre än 28 mm när han fotoflanerar??

Det sägs att vi ser med ett synfält motsvarande ung 40 mm brännvid?? Det stämmer nog ganska väl?? –men om jag sätter ett sådant objektiv på min OM-D E-M5?? –t ex Zuiko 21 mm f/3,5, så tycker jag det blir för snävt synfält för kameran?? Sätter jag upp kameran till ögat är det inga problem att komponera bilden?? –men om jag håller kamera i handen borta från ögat?? –för ”candid shooting”?? –ja då bommar jag många bilder!!

Om jag i stället använder mitt favorit objektiv?? –12 mm f/2 motsvarande 24 mm på FF?? –så bommar jag sällan?? Å andra sidan måste jag beskära bilden en hel del.

Nu har mina lystna blickar dragits till det nya objektivet från Olympus?? –25 mm f/1,8?? Litet, lätt och snabbfokuserat, men skulle jag klara av ett ”normalobjektiv”?? Jag satte den gamla 21:an på E-M5 och drog ut på bländare 8 och ”förfokuserat”?? Jag bommade mycket och jag tycker ”teknisk bildkvalitet” är sämre?? --jämfört med 12:an?? Ta en koll på de här bilderna från gatan i Lund

Lund anno 2014-03-07

Inlagt 2014-03-11 07:13 | Läst 3959 ggr. | Permalink
Intressant fråga. Känner igen problematiken i någon mån. Jag har Panasonics 20mm/1,7 som ofta sitter på min E-M5, en synnerligen hanterlig kombination. Men, jag gillar inte brännvidden. Sen har jag Pana/Leica 25mm/1,4 också, som jag använder väldigt ofta, till exempel i mingelsituationer. Ett underbart objektivt, med en brännvidd som passar mig perfekt och som jag känner mig mer hemma med, trots att det egentligen inte ska vara någon större skillnad mellan 40 respektive 50 mm.
Kanske vi har olika brännvidder i våra ögon redan innan vi sätter kameran emot?
Pana/Leica 25/1,4 är i sig ett underbart objektivt, oerhört lätt- och snabbfokuserat på mina Olympus, E-M5 respektive E-M1, det är i sig inte så stort, om man inte använder det knöliga objektivskyddet, och är underbart skarpt.
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 18:04
Hej,
Ja man kan ha olika känsla för objektiv. Tidigare gillade jag 35 mm på Leica M2, men det är passé nu.
Ha en bra dag
Bob
Jag har liknande erfarenhet. Gillar inte normalen. Föredrar ett 15mm (22,5mm) på NEX 5 som har croppad sensor med "förlängningsfaktor" 1,6. Det tvingar mej att gå riktigt nära "offren". Men jag måttar inte ofta från höften, utan kör liveview med vinklingsbar skärm.
http://www.gatufoto.net/bildgalleri/svenska-bilder-2/#fs-dsc03246-3exp1rawsvartvit-jpg
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 18:06
Hej,
Det verkar passa mig den kombinationen. Funderar nu på den senaste A6000.
Ha en bra kväll
Bob
Med vidvinkel har Du större marginal och skärpedjup. Du kan beskära efteråt och Du behöver inte ställa in skärpan så noga. Då blir det lättare att ta snapshots. Ett 50 mm kräver mera precision i tagningsögonblicket, men då blir också perspektivet mera äkta.
froderberg 2014-03-11 10:13
Det stämmer ju inte riktigt. Skärpedjupet är ungefär samma för alla brännvidder med samma utsnitt. Men väljer man att hålla samma avstånd så blir det naturligtvis svårare med längre brännvidd.

Jag brukar rekommendera en del att börja med normal istället för vidvinkel eftersom de kan jobba på lite större avstånd. Man får lättare kontroll över bakgrunden och tajmingen behöver inte vara riktigt lika exakt (eftersom små förflyttningar får mindre effekt på längre avstånd).
Wolfgang 2014-03-11 10:38
Jag vet Magnus, men från samma distans är skärpedjupet större med vidvinkel. Man har mer marginal, när man hyperfokusera med en vidvinkel.
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 18:07
Hej,
Du har helt rätt, så är det.
Ha en fin vårdag
Bob
Men vad menas med synfält? Det är en otroligt liten bit där vi verkligen ser (i bästa fall...) helt skarpt, men sedan sträcker sig ju periferiseendet över sisådär 180 grader horisontellt. Nu är det ju förvisso tydligare nära punkten där vi ser skarpt än långt ut i periferin, men jag tycker jämförelser baserade på bildvinkel är luriga. Vad som sedan ger perspektiv som ser rimliga ut är lite av en annan femma. Men går man efter vad som är minst risk att bomma med när det gäller att trycka av och hoppas så är förstås vidare enklare. Jag gillar 50 mm, men har varit mer inne på 28 sedan i höstas. Det där med nya prylar, du vet...
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 18:09
Hej,
Det sägs att vi har ungefär 135 grader som synfält. Det säges också att 50 mm ger ungefär samma perspektiv?
Jag tycker också 28 mm är perfekt.
Ha en skön vår
Bob
Bild nr 1 och nr 4 känns bäst , när jag kollar bilderna,. Nu har jag bytt till FujiXt1, eftersom jag måste ha en riktigt bra sökare. Anväder i stort sätt alltid sökaren Aldrig sett något bättre.!. (Diabetes två), har ställt till det lite grann med synen. Dessutom föredrar jag som du vidvinkel. Jag vill vara nära, Men halvformatet kan dock ställa till det en del. 0m man ska dra upp en, hårt beskuren bild. Ps Prova inte fujifilmXT1
Detta om detta. Fina bilder som vanligt Bob.
/ Bengt
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 18:11
Hej Bengt,
Det blir säkert en kanonbra kamera. Med en vidvinkelglugg så skulle den passa mig också. Men jag är inte helt inne på deras sensor. Tycker den saknar "korn".
Ha en skön vår i gatan
Bob
bassa 2014-03-11 19:21
Jag föredrar Malt humle och korn i öl,:) :)
/ Bengt
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 22:42
Ja, en maltwhisky skulle sitta bra nu.
/Bob
Jag har inte heller samsats med "normalen". Det är ofta bra optik men jag tycker vinkeln för bred som tele och för smal som allt-i-allo.

Och det där med synfält beror ju på vad man menar.

Om man tittar rakt fram med båda ögonen är synfältet ca 220 grader. Skärpan å sidorna är dålig. Samtidigt uppfattar man sånt som rör sig bra även långt ut på kanterna. För att se skarpt flyttar hjärnan blicken oavlåtligt och bygger upp en 3D-modell av omgivningen. Man tycker att man ser skarpt. Och javisst, mitt i gula fläcken sitter receptorerna så tätt att det motsvarar ett tele med typ 3000 mm brännvidd.
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 20:40
Hej,
Just nu föredrar jag 24-28 mm, men det klart skall man plåta vilda djur så blir det ju långa gluggar.
Det där med synfält är inte så väl definierat för ögat. Den krökta sensorn gör det väl komplicerat. Beroende på vila källor man går till så får man olika svar. För ett objektiv finns del klarlagt med en formel.
Ha en fin vårvecka
Bob
Man känner ju att dina bilder här är "tajtare" än normalt. Och jag tror att du inte är ensam om utmaningen med en "normal" för gatufoto. Det kräver mer exakthet, både vad gäller komposition och även fokus, skulle jag vilja påstå... Även om jag själv inte plåtar så mycket gatufoto, så kan jag känna att jag antingen vill ha en bra vidvinkel, och då sätter man motiv och skärpa. Vid bra ljus skulle jag istället välja ett kort tele. Det blev jag varse om i Venedig för att par år sedan. Så, för min del ser jag gärna typ 28 och/eller 85mm...
De ger var för sig en möjlighet. Fast, Lund blir alltid fint oavsett brännvidd.
Ha många fina millimetrar i morgon!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 22:40
Hej Peter,
Längre brännvidder är inte så dumt. Man kan kolla på förlopp på avstånd, men det anses inte va ok i gatufoto kretsar.
Det skall va närobservation.
För mig är händelse viktigare än komposition.
Det blev några millimeter idag och 3200 steg.
Ha en friskis vecka
Bob och Ninni
12/2 är ett trevligt objektiv.
Det är de som sitter mest på min OM-D
Fast då och då slänger jag på Lumix 25/1,4
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 22:41
Hej,
Ja en vacker dag kanske det blir en 25:a också.
Fast det lär vara en ny 15 mm på gång från Leica?
Ha en fin vecka
Bob
Bob nu fick du pågarna på bettet när det gäller objektiv.
Undrar vad de skrivit om bilderna orkar inte läsa det.
Sista bilden borde inte tagit eller efteråt i vart fall hjälpt killen det ser tungt ut ...
Damen/tanten första bilden liknar min avlidna moder hon var så där bestämd av sig..
Alla bilderna är mycket att se i.
Förr hade jag också många objektiv att välja på.
Nu är det inga bekymmer.
Sov gott båda
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2014-03-11 22:52
Hej,
Teknik går hem. Börjar man snacka bildinnehåll och tolkningar blir det genast svårare. Men det kommer i morgon.
En dag blir det nog ett objektiv, eller en telefon.
Ha en skön morgondag
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2014-03-12 23:12
Skall du inte börja fotografera med paddan.
Det ser så mysigt ut...
gia



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg