UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1255. MAX IV + ESS = var sitter atomerna??

Hur skall man kunna förstå?? –varför vissa material har bra egenskaper?? Grunden kan va att veta var atomerna finns?? –och hur de samverkar??

Forskarna lade grunden till atomstrukturstudier redan i början av förra århundradet?? Med hjälp av röntgenstrålarnas avböjning i atomplane  --insåg man att det gick att räkna ut hur atomerna var placerade?? Strax före andra världskriget konstruerades det första elektronmikroskopet!! –i vilket elektronerna får passera genom materialet?? I början på sjuttiotalt kunde man på detta sätt ”se” atomerna i kristallerna?? –man kunde se att det fanns felbyggnader i kristallerna.

Idag kan forskarna och skickliga tekniker generera strålar av elektroner, neutroner och röntgen för strukturstudier?? Anläggningarna för sådana studier blir bara större och större??

Lunds universitet står värd för större och större synkrotronljus anläggningar?? Nu byggs MAX IV, som är en imponerande anläggning?? –linjäracceleratorn är 300 m och den stora lagringsringen är 528 m i omkrets?? Här kommer mer än 2000 forskare att göra experiment under ett år. Inom områden som materialvetenskap, medicin, biologi, geologi och miljövetenskap. Den här anläggningen är helt finansierad av Sverige!! --men forskare från hela världen kommer att använda den.

MAX IV är imponerande.

Än värre är den nya neutronljuskällan?? –som byggs alldeles bredvid!! –European Spallation Source (ESS).  Den finansieras av 17 länder från Europa –till en kostnad av mer än 15 miljarder kronor!! Svindlande summor?? –där Sverige står för en tredjedel?? Driftskostnaderna beräknas till mer än en miljard per år. Det kommer inte att bli billigt att göra experiment där??

Vid ESS kommer upp till 3000 ledande strukturforskare från hundratals universitet i världen att arbeta!! –varje år.

Lunds universitet kommer att bli det ledande universitet inom strukturforskning i Norden, om inte Europa?? En hel forskarstad byggs nu upp i utkanten av Lund.

Inlagt 2014-10-05 07:48 | Läst 2015 ggr. | Permalink
Vilken grej! Så intressant, kul för Lund, Skåne och Sverige!
Svar från Bob Bovin 2014-10-05 09:03
Hej,
Det är anmärkningsvärt stora satsningar. Det kommer att betyda mycke för Lund och regionen med Köpenhamn.
Ha en fin dag
Bob
Det är riktigt spännande! Man undrar vilka nya upptäckter som kommer att göras där.
Att ha två stora anläggningar på samma ställe är inte dumt, då blir det många möjligheter till spontana möten mellan användarna...
Svar från Bob Bovin 2014-10-12 21:43
Hej,
Det blir säkert många fina upptäckter där. Samverkan mellan forskare i två stora anläggningar kan bli bra, men är inte självklar.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg