UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1382. Hur bra är den nya faksimilen av ”The Decisive Moments”?? --jmf med den gamla från 1952??

Den berömda boken av Henri Cartier-Bresson kan nu köpas på nytt som faksimil?? Hur bra är nytrycket?? –faksimil kan va kass?? –sida vid sida med den gamla boken??

Fotosida medlemmen Jan Eric Wirén kontaktade seniorplåtis och ville att vi skulle jämföra de båda upplagorna. Jan Eric bor nära Lund så vi kunde lätt träffas en dag. Han hade med sig ett mycket fint exemplar från 1952. Inköpt på loppis i Jönköping för ett antal år sedan?? –för otroliga 150 spänn!! Boken var totalt fläckfri och omslaget också fint, dock lite upprivet i kanten. Min gissning är att man får lägga upp sådär 15 laxar för ett sådant ex!! Alla andra exemplar jag sett har varit sämre.

Vid en jämförelse, sida för sida, visar att trycket är mycket bra i båda upplagorna. Har man boken, ny eller gammal, så är bilderna mycket fina?? Vid den tiden trycktes fotoböcker med ”rotogravyr”, gamla FOTO trycktes med denna teknik, och det gav kanonfina svartvita bilder. Köp gamla fotoböcker.

Pappret i de båda böcker är mycket lika, förlaget Steidl i Tyskland, är proffs på fotoböcker. Den gamla boken, tryckt i Frankrike, har en aning högre kontrast?? –lite bättre teckning i de svarta skuggorna.

Boken till vänster är den gamla.

Den nya boken har en aning mjukare kontrast. Vilken man föredrar är en smaksak?? Jag tycker den gamla är bäst?? Jan Eric tyckte om den nya, han hade också med sig den franska upplagan i nytryck. I det fallet kunde man inte se någon skillnad mellan de två nya upplagorna?? Den franska är tryckt i begränsad upplaga.

Det finns massor att skriva om denna bok, men du får läsa på själv.

Sedan var det dags för fika med assistent Ninnis hembakade bullar och kakor. Det var mycket trevligt att få besök av Jan Eric och tack till honom för att vi fick se upplagan från 1952.

Många av H C-B bilderna i boken är underbara, men man behöver inte tycka om alla??

Seniorplåtis tycker mycket om Paris, Henri Cartier-Bresson levde ju där, och det är staden att fotoflanera i?? Här kommer ett av seniorplåtis platinatryck??

Inlagt 2015-02-09 08:12 | Läst 2564 ggr. | Permalink
Intressant det här!
/B
Svar från Bob Bovin 2015-02-09 13:06
Hej,
Det är intressant att de kan komma så nära originalet. Om man har kulor nog kan man ju köpa den här boken.
Roffe är väl mer intresserad av klapp
Bob
Tack Bob och Ninni för en trevlig och givande eftermiddag! Förutom granskningen av Cartier-Bresson var det spännande att se bilder från Svalbard och Antarktis samt alla fina bilder, som Bob framställt med tekniker som platinatryck, gummitryck och kalitypi. Och inte minst - det hembakta smakade förträffligt! /Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2015-02-09 13:07
Hej Jan Eric,
Tack för att du kom. Det var så kul att se den gamla boken igen. En riktig klenod.
Ha det fint i vårsolen
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg