UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1398. Jordens varningslampa blinkar rött?? –förstår tillräckligt många människor det??

Bara 50% av befolkningen i  USA?? --tror att vi orsakat att 50% av den arktiska sommarisen saknas?? –medan 87 % av forskarna tror att så är fallet?? Är vi för dåligt utbildade för att förstå??

Den väl ansedda tidskriften National Geographic har en artikel om svårigheten att nå ut till gemene man i USA med förståelsen för det negativa i att förbränna fossila bränslen under en mycket kort tid. Koldioxid halten i atmosfären är idag är 33 % högre än när den industriella revolutionen startade kring 1750. Den är högre än den var 800 000 år sedan, vilket man kan se från borrkärnor i inlandsisen i Antarktis.

Man beräknar att Miami, i slutet av vårt århundrade, kommer att stå under vatten?? --med en höjning av havsvattnet med 1,5 m!! Undrar hur det går för innerstaden av Malmö?? –i slutet av det här århundradet??

Det intressanta är att tidskriften ifrågasätter vår utbildning i naturvetenskap?? –vår skola är för dålig?? Var har vi hört det förut i Sverige?? Med andra ord?? –vi är för korkade för att förstå att vi åker ”första klass” till vår undergång?? Man kan då fråga sig hur det är med våra makthavare?? –du vet, politikerna?? –de är ju inte alla speciellt välutbildade i NO??

Tusan nu har tempen gått upp igen??

Inlagt 2015-02-25 07:26 | Läst 7669 ggr. | Permalink
Intressant läsning. Många tar nog i beräkning att " det löser sig ". Läste för några dagar sedan om en som var helt övertygad att det går åt helv... Det fungerar inte att hela tiden producera mer, mer, och mer. Det blir som ett pyramidspel och till sist havererar det.
Appropå politiker. Jag som är intresserad av skog trillade nästan av stolen när Löven i TV sa att vi måste avverka mera. Trodde toppen var nådd med Eskil Erlansson men så var tydligen inte fallet. När jag tog upp ämnet med politiker vid valstugorna i Gävle så visste dom knappt vad skog var för något. Jo, jag var ut och plockade kantareller för några dagar sedan å då stod då skogen kvar fick jag höra.
När journalisten frågade Löven om vem påstår att vi kan avverka mer. Skogsindustrin blev svaret. Nej, våra politiker har inte varit ut i någon skog och sett hur det ser ut. Dom vill bara bestämma om den. Jag har lärt mig ett bra ord när det gäller luftföroreningar och överproduktion. Hushållning !
Sten
Svar från Bob Bovin 2015-02-25 08:41
Hej
Jag håller med dig att politikerna inte alltid uttrycker sig med sakkunskap. Men kan vi vänta oss det? Det vore bra om de hade kunniga rådgivare.
Hasse Alfredssons drift med politikernas okunskap om det landet norr om tullarna har ju visat sig vara helt sant. Nu senaste illustrerat så häpnadsväckande av moderaternas ledare.
Tyvärr har vi ju valt dessa representanter i riksdagen.
Var vaksam
Bob
Nix, hjärnan e konstruerad för stenåldersbruk!
Att användas i närområdet!
"Å det har snöat lika mycket i år som vanligt på vår gård!" ;)
B)
Svar från Bob Bovin 2015-02-25 08:44
Hej Bengt,
Om någon var välutbildad i NO så var det de som bodde i grottan.
Det är på tiden vi lär oss lite om vårt klor, med det tunna syrelagret.
Roffe förstår detta så han får en klapp
Bob och Ninni
En super bra bild, Bob!
Människor pratar om naturkatastrofer. För jorden är dessa katastrofer ingen katastrof alls. Jorden klarar sig nämligen alltid i längden. Den har ju formats på det viset. För människan däremot kommer det att bli en katastrof i någon form i framtiden. Det måste först hända det värsta innan människan reagerar!
Svar från Bob Bovin 2015-02-25 11:29
Hej,
Det har du rätt i.
Ha det bra
Bob
Jag är inte förvånad över att koldioxidhalten är högre idag än för 800 000 år sedan... :)
Och jag är inte förvånda över Amerikanernas okunskap eller ovilja...
Men jag är lite förvånad över forskarnas okunnighet i att förmedla sitt budskap. Kanske är det de, som behöver utbilda sig i kommunikation, marknadsföring?? Så att vi simpla dödliga förstår budskapet.
Eller är det så, att det är så svårt, så att inte ens forskarna är helt säkra, eller helt eniga?? Jag tror dock säkert, att de har rätt. Men helt rätt??
Jag tror att det mycket handlar om kommunikation. Och då inte bara om orsak och verkan, utan också åtgärder! Ibland kan jag känna att forskarna biter sig själv i svansen. De forskar i något, publicerar. Och lite senare presenteras andra fynd... Kanske rakt motsatta. Vad ska vi lekmän tro??

Kanske borde vi lära oss mer NO. Men det blir ju lite som att någon gång i livet kommer vi att råka ut för problem, därför måsta vi alla lära oss Juridik. Jag tror att det är dags att peka på och skapa lösningar. Som är långsiktiga och inte enbart "gröna" ett år eller två... Men nota bene, allt detta är sagt av en som inte är nämnvärt NO bevandrad. Och jag tänker ju inte sätta mig på skolbänken igen. Men jag är läskunnig... ;)

Låt oss värna miljön ikväll, och alla andra kvällar!! :) //Peter
Svar från Bob Bovin 2015-02-25 21:18
Hej Peter,
Forskare är som de festa idag belastade med mycket pappersarbete, så kan man skära ned på något så blir det att skriva populärvetenskapliga artiklar. Å andra sidan så måste man sköta den uppgift för det ingår i arbetsskyldigheten för en forskare.
Detta att alltid var tvungen att skaffa forskningsmedel är tidsödande. Att tävla på högsta internationell nivå hela livet sliter tungt. Idrottsmän är ju på topp kanske 10 år.
Det är ju inte helt klart att de svenska ungdomarna blivit svagare i NO, men de tävlar numera i en internationell konkurrens och den har blivit tuffare. Tävla med en topp kines är inte lätt.
Jag tänker inte heller sätta mig på skolbänken en gång till. Det är roligare att plåta.
Ha en skön kväll
Bob och Ninni
Det är en svår fråga och det är inte säkert att folk är för dåligt utbildade, utan det är nog mer att det finns två sidor av allt! Det beror bara på vilken sida man står på och vad man väljer att tro.
Ha en fin kväll Bob och tack för ett tänkvärt inlägg!
Svar från Bob Bovin 2015-02-25 21:23
Hej,
Det är en mycket komplex fråga Den kräver många specialister i samarbete.
Jag tror att man skall försöka läsa in resultat och försöka skapa sig en åsikt. Jag tror inte man skall tro, man skall veta.
Ha en skön kväll
Bob och Ninni
Jag har skrivit om detta flertal gånger så du vet precis vad jag tycker härvidlag.
Jonen berättade just för mig när vi åt middag att han i går såg ett program om just detta.
Det var från Österrike där hela berg sköljdes ner på grund av värmen de haft.
Varför lyssnar inte politikerna nej för det är så mycket det handlar om när det gäller marknaden
så de vågar inte ...vill inte...det är hemskt.
Jag tänker så mycket på kommande generationer såväl människor som djur o natur.
I morgon får vi sol alla igen
då kan du och Ninni har det skönt
precis som vi
///Gun-Inger om jag kan komma ur sängen för värken jag åsamkat själv i min rygg.
Svar från Bob Bovin 2015-02-26 10:59
Hej Gun-Inger,
Kortsiktiga pengar spelar en alltför stor roll idag. Därmed blir också besluten om miljön kortsiktiga.
Tyvärr skickar politikerna allt skräp framför sig till nästa generation. Delvis tror jag att det sker på grund av okunskap.
Nu skiner solen, vårsolen
Låt den komma in i sinnet
Bob och Ninni



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg