UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1577. Är Landskrona foto festival?? –för den fotointresserade??

Jomenvisst, om du har ett brett intresse för fotografi?? –och speciellt då fotografi som konst?? –troligen helst provocerande foto?? –som kräver nytänkande??

Rakt upp bilder?? --som direkt kan accepteras som vackra?? --eller enkelt dokumenterande av vardagslivet?? Glöm dessa de finns inte här?? –lika lite som gatufotografi.

Seniorplåtis och Ninni hänge på låset på fredagen för att se festivalen?? –det skulle vi inte gjort. En fotograf, Christian Vium, hade inte kommit till sin utställning ens kl 11?? Men en fluga hade dock lyckats ta sig in till lokalen!!

Tyvärr öppnades Lars Tunbjörks utställning Vinter först på lördagen?? –hepp en av höjdpunkterna var inte med från början??

I konsthallen hade man samlat guldkornen?? –mästaren Duane Michals?? –var superbt utställd. Hans bildserier är klassiker och några såg jag redan på 60-talet. Så tänkvärda!!

De två andra fotograferna, Maja Forsslund och Boris Mikhailov, är inte lika tilltalande för seniorplåtis?? Boris bilder väcker bara obehag?? –och det är nog meningen??

På Landskrona museum finns en underbar utställning av tjeckiska fotografer?? Se den?? –den är värd hela dag-avgiften (100 spänn). Om du tycker om klassisk dokumentär fotografi?? –då är du fast här. De flesta fotograferna är redan döda?? –som t ex mästaren Josef Sudek. Kolla hans ädelförfarande, karbon print, å då inser du att du kan glömma mörkrummet?? –som arbetsplats??

Skall vi tala om levande tjeckisk fotografer så kan du få se bilder av Jindřich Štreit och Viktor Kolář. Den senare var ny för mig?? –och han hade fin humor i sina bilder. Tyvärr är hans bok om Ostrava dyr antikvariskt!

En utställning visar bilder som samlats in från Google Street View?? –och kopierats upp till stora, suddiga, bilder som en bild av A New American Picture?? Jag är mycket tveksam till en utställning av denna typ av bilder?? –utan identifikation av fotograf?? Det ligger kanske dock i tiden?? –med nätets anonymitet?? Konstigt nog kan jag gilla enstaka bilder i denna utställning?? Ninni gick bara förbi.

En del är spektakulärt utställda??

Seniorplåtis tog en del bilder?? –här är en som kanske passar in??

Observera att Landskrona foto festival håller på med utställningar hela nästa vecka!!

Inlagt 2015-08-23 07:51 | Läst 3224 ggr. | Permalink
Verkar vara en intressant fotovecka, som jag förmodligen hoppar över. En bit att köra, och sen känns det lite mättat när man precis varit och sett fina bilder i mängder i Halmstad. Det där med Karbon printing är nog väldigt vackert och ädelt, en mycket komplicerad process dessutom som både kan göras från mörkrumsframställda negativ och digitala sådana (Sudek gjorde nog sina bilder från mörkrumsnegativ). Det krävs alltså ett negativ och man gör nog en del av processen i mörkrum oavsett vilken typ av negativ som används. Inget för den som inte vill arbeta en del med sina bilder dock. http://www.alternativephotography.com/wp/processes/carbon-carbro/the-carbon-transfer-process
Tyvärr föväxlas denna komplicerade process idag med vanliga utskrifter som gjorts med enbart svart karbonbläck på en vanlig skrivare. En del fotografer har inte fattat, eller vill göra sina "oädla" bilder lite mera ädla, genom att kalla såna utskrifter för karbon prints. Synd och ett förbannat otyg att man ger köparen en falsk varudeklaration på det sättet tycker jag.
Svar från Bob Bovin 2015-08-23 15:56
Hej,
Du har rätt, det är en mycket komplicerad metod och de som utnyttjar genvägar bör brännmärkas.
Jag kommer att tänka på Lennart Olsson, med hans brobilder gjorda med gummitryck och kimrök.
Ha det bra
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2015-08-23 17:57
Karbonprint vad oförskämt.
Är de utskrivna från bläckstråleskrivare håller inte färgen.
Gun-Inger
Nils Bergqvist 2015-08-23 20:19
Nu kan man väl knappast kalla det för att "utnyttja genvägar", för resultatet blir ju inte en karbonprint utan en bläckstråleustskrift med svart bläck.
Din bild från konsthallsparken platsar på utställningen helt klart.
Nu är det vad jag tycker så tycker inte fotogeneralerna kanske
när de gillar de förfärliga bilder Ninni gick förbi.
Förstår de vill provocera väcka debatt. Ligger i tiden.
Det är mycket vi som gillar mörkrummet samt ädelförfarandet
skall genomlida.
Du har så rätt
när det gäller digitala bildkonstnärer .
En ställde ut digital pastellkonst. Ett hån mot
de konstnärer som behärskar denna svåra teknik.
Ha Goa dagar både du samt Ninni och njut för vädret blir nog kvar lite till.
Hälsningar från Jonen och mig.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2015-08-23 18:14
Hej,
Ja jag tror att de vill provocera.
Ha en fin vecka med Jonen
Bob och Ninni
Så himla häftigt att visa sina bilder ute i vattnet! Annorlunda och kreativt!
Svar från Bob Bovin 2015-08-23 19:01
Hej,
Det är bra för änderna kan kolla på nära håll.
Ha en skön vecka
Bob och Ninni



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg