UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1691. Kan inte rekommendera GM5 + Panasonic 14/2,5??

Seniorplåtis trodde att den här kombinationen skulle funka bra?? Tyvärr blev nästa alla bilderna en aning oskarpa?? Fokus hade svårt att sitta rätt??

Det flesta bilderna hade inte satt rätt fokus?? –trots att jag körde med standardinställningarna?? –1/500 sek och auto ISO. Jag håller nästan aldrig kameran stilla?? –utan trycker av när jag går. Den här kameran har ingen inbyggd IS, men jag tror inte det var felet. Kameran hinner inte ställa fokus med den här gluggen. Det är inte den senaste varianten av 14 mm f2,5, kanske den nya är bättre. Zoomobjektivet som hörde till kameran i köpet fungerade ju bra i gatan.

Här är en bild som är delförstorad och skärpt i PS.

GM5 + Panasonic 14/2,5. Lund anno 2015-12-07


Inlagt 2015-12-15 07:51 | Läst 1553 ggr. | Permalink
. Har du kollat om det finns någon uppdatering kamera objektiv?. Jag tror nog ändå att boven är att 14mmobjektivet är aningens för långsamt, och kanske att du har haft hjälp av stabiliseringen i din olympus. Har du testat hur skärpan funkar mot en plan vägg med stativ ,full öppning. Blir det skarpt och bra? . Hur funkar det med din 12mm?
Hälsningar Bengt. Hoppas du får till det. Ps . Det kan också vara så att kameran är så nätt och lätt att det omedvetet blir lite darrigare??
Svar från Bob Bovin 2015-12-15 13:12
Hej Bengt,
Har inte kollat det, men jag tror det är för enkelt. Det finns en ny version. Plan vägg ser ok ut för ett enkelt objektiv. Jag kommer med bilder från 12mm, de ser mer ok ut.
Ja kameran är lätt och jag är inte still.
Ha det bra
Bob
Håkan Iverson 2015-12-15 16:46
Tror inte det något fel på kameran, har själv en GM5. Prova med ett riktigt objektiv DG Summilux1:1,7 15mm (30 MM) Leica, blända ner till 4 - 5,6 och en 500 dels sek,och försök hålla kameran som man skall om man är lite skakig, gå in på Moderskept och titta på avsnitt hur du bäst beter dig när du vill slippa oskärpa under frihands fotografering.

MBH // Håkan
bassa 2015-12-15 17:46
Hej Håkan Just det här hur man håller kameran för att undvika skakningar. tror jag Bob vet efter ett helt liv som professionell fotograf.. Här handlar det nog mer om hur den här kameran uppför sig i jämförelse med tidigare kameror.
/ Bengt
.
Svar från Bob Bovin 2015-12-15 18:43
Hej Håkan,
Tack för dina välvilliga råd.
Jag tror också att GM5 är en helt ok kamera. När jag satte dit 14/2,5 gluggen på GM5 trodde jag att den skulle fungera ok för den fungerar med OM-D och GH2 Det kan ju va att gluggen är lite gammal och trög. Dessutom är GM5 inget kärnkraftverk. Men GM5 fokuserar utmärkt med kit zoomobjektivet och snart kommer en blogg om att den fungerar fint med Olympus 12/2.
Jag vet att Moderskeppet har utmärkta kurser och läroböcker. Jag borde läsa mer av dessa, men jag prioriterar fotoflanerandet och det ger mig glädje och praktiska lärdomar. Jag läser en hel del om foto på nätet och är mer intresserad av fotografi.
Ha det bra
Bob
Det verkar som att bilden på Joe Hill har skärpedjup som täcker långt bort men inte riktigt ända fram till själve Joe.
Kanske ska du göra en mer metodisk test för att se om objektivet nitar skärpan som det ska.
Annars kan jag tänka mig att vid denna typ av foto så kan man ställa skärpan en gång manuellt och tejpa fast avståndsringen. Skärpedjupet borde räcka gott och väl för nästan alla bilder om man hittar läget (någonstans runt 2m kanske)

Fina svartvita toner har du i dina bilder.
Svar från Bob Bovin 2015-12-15 19:33
Hej,
Tack för din hjälpsamma kommentar.
Det är inte mycket som är skarpt i första bilden.
Stenväggsprovet är ok.
Förfokusering är vanligt bland gatufotografer. Jag är inte så förtjust i det om jag inte måste.
Jag använder nästan alltid auto och ansiktsigenkänning och hög hastighet. Man får ju ovanor som seniorplåtis.
Ha det bra
Bob
Jan Olof Härnström 2015-12-15 20:08
OK.
Det är väl något med 14/2,5 som inte stämmer.

Mina gluggar och GM5 samarbetar mycket bra. Däremot är det svårare att hålla den lilla kameran still när jag är van vid tjockkameran. Så det får helt enkelt bli kortare slutartider än vad jag är van vid.

Du skulle kunna byta ut gluggen mot Panaleica 15/1,7
Jag hade liknande problem med GX8 ihop 14mm-pannkakan och nya 14-140-zoomen.

Det är väldigt olika hur olika personer fotografera, därför kan upplevelsen av ett objektiv skilja markant. Gatufotografer är ett släkte med ovanligt höga krav på snabb initialfokus, men det gäller inte alla gatufotografer. Det är ju beroende på fotostil.
Svar från Bob Bovin 2015-12-15 19:53
Hej Magnus,
Håller med om att vi är olika. Jag vet att mitt sätt att gatufota är krävande för snabbfokus. Ingen kamera fungerar 100% för mig. EM-5 kanske ger 80 % ok fokus. Ibland är ljusmätning helt väck oxå.
Det är helt ok för mig, det ger extra spänning. Jag lever ju inte på bilder idag.
Hälsa grabben på gräddhyllan
Ha det bra
Bob och Ninni



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg