UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2056. Nyckfullheten i klimatet?? –har det tippat över??

Tycker du också att vädret har blivit knas?? –en dagen varmt den andra dagen busväder?? Ska det va så?? –kanske det skall vara så?? Luftmassan rörelse kanske är kaotisk?? –till sin natur??

Kanske det är extremerna som har blivit vidare?? –och våldsammare?? Det finns rapporter som tyder på det?? –och man oroas av att man kan passera ”tipping points” med ingen väg tillbaka. En av indikationerna för detta skulle vara ett allt varmare polarhav i Arktis. Vid någon temperatur kommer metangasen att komma ut från tundran och påskynda växthuseffekten?? –det lär redan ha påbörjats.

Vid studier av tidigare varma perioder på jorden så har temperaturhöjningen i norr kommit plötsligt?? –på kanske bara några år. Detta tyder på en snabb temperaturhöjning?? – ”tipping point”??

Polaren på vakt i Arktis 2007

Då får vi med den här polaren att göra?? –han kommer att leta mat i 08 området??

Inlagt 2016-12-13 07:27 | Läst 3339 ggr. | Permalink
Alarmism har funnits i alla tider, och i dag är det särskilt populärt. Visst - kurvorna pekar ibland åt fel håll. Den bakomliggande orsaken är att vi är för många på planeten. Skulle vi kunna bli radikalt färre, så skulle problemen lösa sig per automatik.
Ökningen av metan i atmosfären är tydlig. men orsaken är hittills okänd. Det kan lika gärna handla om markerosion i samband med den omfattande skövlingen av tropiska skogar. Vi är alltså för många och tär för hårt på vår resursbas.
Jag vill gärna möta den ständigt malande gnöliga alarmismen med att det även finns positiva nyheter: Den lätta höjningen av koldioxidhalten i atmosfären kar ökat den gröna biomassan med uppåt 20-30% de senaste 30 åren. Detta verkar naturligtvis direkt på skördeutfallet. Koldioxid är en av livets absoluta grundstenar - inte att förglömma.
Svar från Bob Bovin 2016-12-13 14:42
Hej,
Håller i stort sett med.
Tundran avger redan metangas, det har man mätt upp.
Ha det bra
Bob
Kommer ihåg alldeles i början av 70-talet med gröna fält och många plusgrader i januari-februari, då gick snacket att atombomb-testerna var sen stora skurken.

Vi som har levt några år och har ett bra minne får nog inte `spunk´ av lite knasigt väder.
Däremot tror jag inte att mänskligheten har någon större hjälp av tekniken när det kommer till vår överlevnad. Jag är rädd att framtida rena och billiga energiformer skulle resultera i en än mer absurd överkonsumtion.

/Stephan
Svar från Bob Bovin 2016-12-13 18:21
Hej,
Atombomber skitar ju ner ordentligt. Viss klimateffekt kan nog inte uteslutas. Det är föga naturligt, utan det är något vi hittat på.
Våldsamheten hos en del väderformer ha r förvärrats, enligt vädergubbarna.
Billiga och smutsig energiformer skall vi nog undvika, även om en del föredrar det för egen vinning.
Ha det bra
Bob
syntax 2016-12-13 19:37
Håller helt med Stephan.
Det finns idéer om tekniksystem som skulle ge oss ren energi i obegränsade kvantiteter - nästan gratis alltså. Då tippar vi nog riktigt över kanten. Det är inte svårt att föreställa sig den globala temperaturhöjning som skulle bli följden av den festen. Människan har ju aldrig kunnat sansa sig. Och varför skulle hon kunna det? Vi är i mångt och mycket ett djur bland andra djur. Darwin lärde oss, klart och föredömligt, att evolutionen styrs av den bäst anpassades överlevnad - och den bäst anpassade tar för sig allt han kan på andras bekostnad. Det är så arterna förändras genom att slipa sig mot varandra - och det är den vanan vi måste bli av med för att skilja oss från djuren.
Tipping point låter allvarligt
Förstår att polaren bear är på sin vakt
fint foto på isbjörnen
vilket avstånd fotade du på?
ha de bra
Svar från Bob Bovin 2016-12-13 18:26
Hej,
Vissa mätdata tyder på snabba omslag. Men vi förstår nog för lite ännu.
Bilden är tagen på något längre än tjugo meters avstånd. Från en gummibåt. Vi vågade inte komma närmare, ty de kan hoppa ungefär så långt. På tjugo meter kan man höra den andas. Den här polaren var både nyfiken och irriterad. Han gjorde ett utfall mot oss, så som även brunbjörnar gör.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg