UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2432. Fokusstapling?? –med Olympus OM-D E-M1II?? –vad är det??

Macro foto det är svårt det?? –om du vill ha en skarp bild av hela objektet?? –som bara är några millimeter stort?? I gamla tider blev skärpdjupet bara någon del av millimeter?? –med en bild??

De senaste 10 åren har den digitala bilden givit  möjlighet till multiexponering vid olika fokus?? Bilderna kan sedan staplas samman i externa datorprogram som PS 5.

Det finns två huvudmetoder. Antingen flyttar man kameran på en släde i små steg och fokuserar eller så fokuserar kameran automatiskt på olika punkter. Numera kan även kameran slå samman många bilder och räkna ut en bild direkt. Det klarar till exempel Olympus OM-D E-M1II med vissa Olympus objektiv. Seniorplåtis har testat lång-zoomen 40-150mm 1:2,8 PRO.

Hur gör man då: Gå in på Fotograferingsmeny 2. Tryck PÅ. > slå PÅ Focus BKT > slå PÅ Focusstapling > välj PÅ. Kameran tar då 8 bilder och slår ihop bilderna till en bild direkt. Du kan välja fokusstegens längd (10 lägen) i näst sista steget, här får du testa själv. Om du stänger av fokusstaplingen i näst sista steget så får du i stället fokusbracketting och då har du möjlighet att ta 999 bilder vid olika fokus, men då kan inte kameran klara jobbet att lägga ihop så många bilder. Du måste gå över till ett externprogram som Photoshop 5. Det finns på beskrivet på YouTube hur man gör. Det är inte svårt??

Vi tar ett exempel med bilder av  mineralet Pyrit (kattguld). Kuberna här är ungefär 10 mm och inte så extremt små. Om man tar en vanlig enkel bild vid ett fokus så ser det ut så här:

10 mm liten kristall av pyrit. EM1II med 40-150mm 1:2,8 @ 150 mm, f/2,5, 250 s, ISO200

Om man tar en bild med fokusstapling av 8 bilder samlade till en i kamera så kan man faktiskt ta bilden med handhållen kamera. Annars rekommenderas stativ. Bilden kan se ut så här:

Fokusstapling av 8 bilder, fokussteg 5, handhållen kamera. Annars som bild ovan.

I denna bilden kan du notera att vissa delar av bilden är oskarp. Detta kan skyllas på att kameran är handhållen. Vidare får man testa med olika fokussteg för att optimera resultatet.

Nu slår vi av fokusstapling i näst sista steget och får fokusbracketting?? Nu kan man välja hur många bilder den skall fokusera med. Välj då att sätta fokus manuellt på närmaste punkten du vill ha skarp. Välj sedan massor av bilder, som 150, och välj ut antalet bilder som behövs för att få ditt objekt i fokus. I min test var det 20 bilder. Så här blev bilden:

Fokusbracketting av 20 bilder med EM1II + 40-150mm 1:2,8 @ 150 mm, f/3,2, 320 s, ISO 200

Det här var en första test att plåta makro med moderna metoder för seniorplåtis. Skall man optimera detta så skall man nog skaffa ett makroobjektiv från Olympus. Det finns två att välja på??

Så tar vi en bonusbild av en Pyritkristall med många tvillingar:

Pyritkristall med många tvillingar. Observera strieringen på ytorna. Fokusstapling av 8 bilder, fokussteg 5, handhållen kamera. Annars som bild 2 ovan.

Inlagt 2018-02-17 07:22 | Läst 4024 ggr. | Permalink
Superintressant! Särskilt den sista kristallen är snygg,, jag den andra också i och för sig. Har nyss skaffat en sån där E_M1 Mark II och Olympus 60 mm macro, så jag måste absolut testa funktionen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Bob Bovin 2018-02-17 10:21
Hej,
Den gluggen blir nog superbra. Lägg ut bilder från den gluggen.
Lycka till
Bob
Fantastiskt, snygg spännande studie av kattguld den sista.
😁
Svar från Bob Bovin 2018-02-17 10:23
Hej,
Bilder av mineral är lika viktigt som fåglar. Det finns minst lika många olika mineral som fågel arter.
Ha det gott
Bob
präntare 2018-02-17 11:02
Alltid lär man sig något nytt...
😁
Spännande och riktigt snyggt blir det med skärpa hela vägen..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2018-02-17 11:49
Hej,
Mineral är spännande. Vårt land är fantastiskt med sin allemansrätt.
Ha det gott
Bob
Intressant, tack för att du delar med dig!
Svar från Bob Bovin 2018-02-17 12:51
Hej,
Mineral är spännande.
Ha det gott
Bob
Detta är för tekniskt för mig särskilt vid denna tiden på kvällen efter en bra dag på många sätt.
Tack för önskan om bra väder vilket det var i dag.
Vi har båda njutit av detta var och en på sitt sätt.
Hoppas det blir så i morgon också samt att
ni då med får njuta.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2018-02-17 23:43
Hej,
Bilderna är inte tekniska, metoden är det. Mineral är vackra och viktiga.
Hoppas ni får en skön lördag
Ninni och Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg