UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2579. SOOC?? --hur skall man klara av att ställa in sin kamera??

Undrade härrom dan vad SOOC va för något?? –fick googla: -direkt ut från kameran?? På svenska alltså, dvs kameratillverkarens tekniska tolkning av motivet?? –direkt redo för nätet??

 Nu är ju AI på väg in i mobilernas kameror och justerar så bilden blir så bra som möjligt tekniskt sett?? Snart tar väl kameran bilden själv?? Så i framtiden får vi nog räkna med att SOOC blir det dominerande formatet på bilder. Idag är det ju ”jpg” som gäller antar jag?? Så hur skall man ställa in kameran för att ha i alla fall lite inflytande på hur bilden ser ut??

Seniorplåtis har just nu två m4/3 kameror:

Olympus OM-D E-M1 II och Panasonic DMC GM5

Bruksanvisningarna för båda kamerorna är mycket omfattande och inte så enkla att förstå. Dessutom är kamerornas ”interface” eller menyer inte heller så enkla att manövrera?? Engelska verkar funka bäst, för den google översatta texten från japanska till svenska är inte helt korrekt??

Seniorplåtis är inte någon vän till jpg utan tycker det är dåligt att kameraindustrin inte kommit överens om en standard, som t ex DNG. JPG är ju idag en slags standard som läses av de flesta program och nätet?? Det är ju dock ett format som redan i kameran är tillverkarmanipulerat?? Tidigare var justeringsmånerna dåliga hos jpg, men idag fungerar det ganska hyfsat?? Så det finns en del fördelar med JPG, just den snabba tillgängligheten för kommunikation?? –och oberoende av bildbehandlingsprogrammens uppdatering eller molnservice??

Seniorplåtis bestämde sig för att försöka att använda JPG.  Först försöker man snickra ihop en egen profil med inställningar i kamerorna?? Det var svårt med ett förskräckligt massa testande?? –till slut gav man upp?? Även om att man till slut tyckte att det fanns färg och monokrom filer som var något sånär ok:

E-M1II med seniorplåtis egna profiler

Det var betydligt svårare att hitta profiler för färg och monokromt med DMC-GM5:

DMC-GM5 med seniorplåtis profiler för färg- och monokrom jpg

Nu erbjuder ju de båda kameratillverkarna egna profiler för diverse glada och psykodeliska bildtyper. Men också standard inställning av färg- och monokroma jpg?? I dessa fall kan man göra vissa modifieringar också och det förenklar processen och det ger ganska acceptabla jpg-bilder i färg och svart-vitt:

SOOC jpg ur DMC-GM5 med standardinställningar + orangefilter i monokrom

Personligen tycker jag att E-M1II var bättre för jpg och det framgår kanske här:

SOOC jpg ur E-M1II med standardinställningar + orangefilter i monokrom

Då frågar man sig om det inte är lika bra att man tar bilderna med mobilen??

SOOC från min mobil iphone 7

Alla bilderna här har bara minskats ned för fotosidan till längst kant 2880 pix.

Inlagt 2018-07-14 07:46 | Läst 1988 ggr. | Permalink
Som Fujinist får jag meddela att jag inte har samma problem, jag får ut 3 olika jpg av samma tagning (dvs kameran processar 1 exponering till 3 jpg-filer) i ett bra försök av Fuji att efterlikna deras filmer (Velvia, Astia etc). Kräver 1 inställlnning i meny, sedan med knapp eller vred beroende på modell väljer jag Bracketing eller inte.
Blir en massa filer att hantera, men jag slipper efterjobba i RAW, jag lever gott med Fujis programmering till jpg.
Givetvis kan man trixa litet genom att välja förstärkning av extremerna i hög-/lågdagrar, kontrast och färgmättnad eller inte, Fuji ger val för användarinställning (knapp + scrolla till användarinställning 1 - 6) Detta duger gottigott.

-J!
Svar från Bob Bovin 2018-07-14 17:08
Hej,
Det är tufft tre olika jpg!
Jag kan nog få ut två jpg till två kort, en färg å en monokrom, tror jag.
Man kan ju lagra två inställningar, eller tre, i C1, C2 och C3 lägena på Mode-ratten för E-M1 II och GM5.
Ha det gott
Bob
När jag började med Olympus för cirka tio år sedan, då 43-systemet, nu m43, hittade jag den här killen på nätet, Wrotniak, som skrev mycket om Olympussystemet. Med lite uppehåll har han fortsatt göra det och har bland annat kommit ut med detaljerade beskrivningar av hur man kan tränga igenom menysystemet och ställa in kameran som man vill ha den. Här är en beskrivning på hur man skräddarsyr sin M1:a. Som sagt detaljerad, men har man tagit sig igenom, och den är väldigt pedagogiskt upplagd, så har man sina grundinställningar och behöver inte dyka in i menyn längre.
Han är dessutom både intressant och rolig att läsa när han bloggar, om Olympus och en del annat. Tips alltså!
Lycka till med nya kameran.
//GöranR
PS Här är län ken: http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett.html
Svar från Bob Bovin 2018-07-14 17:10
Hej,
Jo, jag har också kollat Wrotniak, han har en del bra idéer
Jag skall kolla hans blogg.
Ha det gott
Bob
Kul rubrik ställa in sin kamera
enbart ta den öppna ett skåp så är det klart hi hi
nu ville jag vara lite dum men är så varm råkade somna till på balkongen så
kom solen ...

Hej Bob o Ninni det är så längesedan jag var här inne men kan kanske bli lite mer nu för mig bok
är äntligen på korrekturläsning för sista gången hos mitt barnbarn Viktor...nu har jag bestämt format efter att ha velat om detta sju gånger....ni läser rätt...var det inte det ena som jag inte gillade var det något annat...
Jag säger SUCK för nu har jag inte läst allt men vet jag blir inte klokare mer jag läser om teknik som ni vet...Härligt med Lunds Södra som jag aldrig sett ?

Ha det bra på alla sätt gissar ni har som vi svalt i lägenheten
hälsar
Gun-Inger o min Jonen.
Svar från Bob Bovin 2018-07-14 17:28
Hej på er,
Va kul att ni tittar in.
Det blir nog en bra bok. Kommer den ut på bokhandeln?
Vi bor vid det nedlagda Hardebergaspåret. Lunds södra station är bara hundra meter bort från där vi bor. Lokstallet är ett fint hotell med fin restaurang.
Vi håller skapligt bra temperatur i vår lägenhet.
Må du och Jonen ha det gott
Bob och Ninni



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg