UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2580. Varför är zebran randig??

När svensk kickar en boll i mål?? --då blir det spaltkilometer?? –men när en svensk toppforskare presenterar intressanta resultat?? –då blir det inte någon millimeter text i tabloiderna??

Nåja, engelska stordrakar som The Guardian presenterar resultaten stort med bilder.

Det har länge varit spekulationer om varför zebran är randig. En teori tror att det skulle vara fördelaktigt med ränderna när det är varmt.

Zebrans ränder kyler?

 Nu har ett internationellt forskarlag under ledning av Professor Susanne Åkesson vid Lunds universitet visat att ränderna inte spelar någon roll för temperaturen hos zebrans päls. Det är presenterat i en mycket ansedd vetenskaplig tidskrift. Science reports. Åkesson har tidigare visat att ränderna skyddar zebran från bitande insekter.

Några teorier har antytt att zebrans ränder skulle förvilla lejonen när de jagar zebran? Darwin trodde inte på den teorin. Å det gör inte seniorplåtis heller:

Lejon hona i full jakt på zebra stek

Inlagt 2018-07-15 07:34 | Läst 4176 ggr. | Permalink
Allt vad Gud skapat har inte ett praktiskt syfte. Gud har nedlagt i skapelsen också skönhet och det vackra - för sin egen skull, och till glädje för människan.

Skön bild, den första!
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 08:32
Hej,
Tack för din kommentar om den vackra zebran.
Ha det gott
Bob
I den här värmen som är nu skulle det var bra om det hjälpte att vara randig.
/Ulla
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 08:47
Hej,
Det hjälper nog inte på oss heller. Så satsa på vitt.
Ha det gott
Bob
Man ska inte komplicera det hela så mycket. Förklaringen är förstås att det är en häst i fångdräkt! ;)
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 11:50
Hej,
Fri på savannen.
Ha det gott
Bob
Nej, att de skulle hjälpa temperaturregleringen tror jag inte på. Det skulle strida mot vad jag lärt mig om värmestrålning, och grått borde då funka lika bra.
Att förvilla insekter är i så fall mera troligt.
ztenlund 2018-07-15 09:47
Jag har för mig att det påstådda konceptet skulle vara att det bildas luftvirvlar e dyl av skillnaden mellan ränderna.
ojanson 2018-07-15 10:31
Jag förstår resonemanget (ungefär som sjöbris/landbris), men jag undrar om det fungerar i den skalan, och det känns lite långsökt. Helvitt hade sannolikt varit effektivare.
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 11:52
Hej,
Insekterna repellation tycks vara beroende av deras möjlighet att se UV ljus.
Ha det gott
Bob
Att prata om zebrans ränder så som om ränderna hade en funktion, hellre än att bara vara en produkt av artens [sär]prägel, orsakar nog en hel del onödigt huvudbry.

Det räcker ju med att uppkomsten av ränderna inte varit tillräckligt hämmande för arten för att denna prägel ska fortlöpa. Helt utan att i sig ha några, enkelt uttryckt, evolutionära fördelar eller alls positiva egenskaper.

Att ränderna skulle "kyla" djuret har jag aldrig hört talats om. Låter lika snurrigt som när lekmän sprider skrönan om hur humlornas kroppar egentligen inte är flygdugliga, men klarar det på grund av viljestyrka eller något annat trams.
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 11:56
Hej,
Rändernas avstötande av vissa bitande insekter är vetenskapligt verifierat. Likaväl som att sömnflugans dragning till blått och svart.
Rändernas utveckling är sannolikt evolutionsdrivet.
Ha det gott
Bob
Den smälter kanske bättre in med ränderna som ett sorts camouflage. LO
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 12:01
Hej,
På savannen är snarare så att zebrans ränder gör att man ser den lätt.
Ha det gott
Bob
Fast den mest spännande frågan är om den är svart med vita ränder eller vit med svarta, det är något att fundera över. LO
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 12:03
Hej,
Det är säkert så att ränderna bildas samtidigt. Dessutom ser människan svart och vitt, men det är inte säkert att andra djur gör det.
Ha det gott
Bob
Intressant fråga och intressanta teorier, den senaste låter rimlig, många ofarliga insekter har getingteckning och vissa fjärilar signalerar ögon och annat, allt för att undvika att bli uppätna eller attackerade. Förvånas också över att flera kommentarer tyder på att man inte accepterar Darwins utvecklingslära. Vad jag vet finns egentligen ingenting i naturen som inte har ett "syfte", inte så att det är uttänkt i förväg utan det har utvecklats ur principen the survival of the fittest under årmiljonernas gång. I den meningen är jag fullständigt övertygad om att ränderna haft och möjligen har ett "syfte". Fina bilder och mkt intressant tema!/ Björn T
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 12:10
Hej Björn,
Jag håller helt med dig. Om vissa ändringar har skett genom tillfälliga mutationer så kommer bara de som gynnar djurets fortlevnad att spela någon roll i det långa loppet.
Hur långt tillbaka som zebran varit randig vet jag inte. Fossila hudar är ganska ovanliga.
Tack! Bilderna hör från en resa i Tanzania för ett antal år sedan.
Professor Åkessons, som är en av våra mest välrenommerade forskare, artikel är brand new.
Ha det gott
Bob
MikaelSB 2018-07-15 14:16
"Om vissa ändringar har skett genom tillfälliga mutationer så kommer bara de som gynnar djurets fortlevnad att spela någon roll i det långa loppet. "

Här behövs lite språklig tydlighet, tror jag. Vad menar du med gynnsam fortlevnad? Pratar vi hälsa, frekvens av avkomma eller artens fortsatta existens oavsett de två tidigare faktorerna?

Det kan finnas mutationer som inte erbjuder några fördelar eller som kan anses vara arten till belastning men som fortskrider genom att inte vara tillräckligt belastande för att hindra fortplantning. Man ska också komma ihåg att selektionstrycket spelar roll. Bland vissa arter ges grupper eller individer med vissa präglande egenskaper högre frekvens fortplantningstillfällen även om egenskapen i sig kan vara ett resultat av en belastande mutation.

"Vad jag vet finns egentligen ingenting i naturen som inte har ett "syfte", inte så att det är uttänkt i förväg utan det har utvecklats ur principen the survival of the fittest under årmiljonernas gång."

Syfte är fel ord. Syfte har att göra med intention, avsikt. Någon sådan finns inte i naturen. Använder du syfte för att mena härstamning, så visst. Zebrans ränder och dess utveckling är något vi kan forska i för att hitta dess härstamning. Men ränderna har för det inget syfte. Att de råkar ha, eller sakna, praktiska eller evolutionära fördelar är inget annat än en produkt av artens arv.

"Survival of the fittest" är också en schablon som förvirrar många. Då begreppet handlar om framgång i fortplantning medan jag tror att många ges en sinnebild av en sorts biologisk hierarki som premierar de starka och farliga - eller de mest hälsosamma.
Frånsett funktionen, fina bilder på vackra djur! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 15:00
Hej,
Tackar. Serengeti är en naturfotografs Mekka.
Ha det gott
Bob
Oj, vilken bild!

Falstaff, fakir från Lund skaldade om zebran:

Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur.

Han bara konstaterar. Ingenting om evolution eller funktion. Gissningsvis har lejonhonan och zebrorna samma inställning. Men det vet man ju inte.
Svar från Bob Bovin 2018-07-15 18:22
Hej,
Tackar.
Piraten var en välinformerad akademiker, med de rätta slutsatserna.
Ja, det är inte mycket vi vet.
Ha det gott
Bob
Det blev sen kväll innan jag kikade in här på Fotosidan men så glad jag blev att du visade dessa så fantastiska bilder samt tog upp denna fråga som jag läst om i massmedia. Jag tror inte någon forskare kan lösa denna gåta om det är en sådan. Vi som sett dessa djur många gånger från vi var små på Zoo har väl aldrig funderat på detta. Jag minns att jag som barn tyckte det liknade en häst i pyjamas.
Hoppas ni har dräglig inne i värmen
hälsar
Gun-Inger o Jonen.
Svar från Bob Bovin 2018-07-16 08:01
Hej,
Va kul att du tittar in.
Pyjamas är en bra beskrivning.
Jag undrade var den var randig och att inte två var lika randiga.
Det finns nog flera anledningar, kan man tänka.
Vi vädrar nu på morgonen och sedan går det bra under dagen.
Ha det gott
Bob och Ninni



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg