UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2763. Gråstudier med Leica Standard?? –i Lund??

Gamla kameror från mellankrigstiden är väl knappast i tjänst idag?? –å det kanske finns ett skäl till det?? Eller har vi ställt de gamla trotjänarna på hyllan för tidigt??

Nja, man kanske skulle ta några bilder?? –och bilda sig en egen uppfattning huruvida det är rimligt att plåta med en kamera och glugg från 1933??

Leica Standard med Summar 5cm 1:2

Tyvärr finns det nog inga filmer från 1933 till salu?? –så man får sätta i en modern svartvit film som Mattssons Foto kan framkalla med C-40.

Om man har tur kan man få en bild med snö även i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Ovanlig vy av snö i Lund anno 2018-12-22

Det vanliga vädret är annars regn och blåst å bara grått väder?? Ovanligt mörk i år också, med alla moln:

Gråväder i Lund anno 2018-12-28

För att få ett hum om hur samma motiv ser ut, vid samma tillfälle, med en ganska modern kamera?? --som Panasonic GM5 och DG Summilux 15/1,7 ASPH:

Det gråa Lund med Panasonic GM5 och DG Summilux 15/1,7 ASPH

Inlagt 2019-01-28 07:32 | Läst 4110 ggr. | Permalink
Låt håg och intresse styra, film eller digitalt, i vart fall är det något speciellt med film omvandlat till siffror, en känsla i bilderna som man inte får med det rent digitala.
😀
Svar från Bob Bovin 2019-01-28 08:31
Hej,
För en gammal gubbe är det kul att uppliva gamla film erfarenheter. Den digitala tekniken gör ju att man har en helt annan håll på filminformationen.
Problemet är framkallningen. Om man framkallat film sedan man va 14 år så vill man inte börja med det igen. Det kostar 50 kr att få filmen soppad å det är ok.
Ha det gott
Bob
Intressant jämförelse, å tycker bilderna via Standard andas mer förr faktiskt! Med litet inskolning, och teknikanpassning tror jag många bilder helt klart skulle kunna tas med trotjänarna! :)

Men det har kommit in en annan aspekt numera för att fotografera, det skall gå fort och enkelt! Det e ju tidens lösen på alla plan! Det tydligaste på det här i fotografin e nog våra kameramobiler och att direkt sända iväg "vykorten"! Det här är fotografins snabbmat, som de flesta har anammat! Sedan kan man ju blanda ut snabbmaten litet med en systemkamera, några häftiga bildprogram för att få det hela att verka mer komplicerat än vad det egentligen är!
Nu lever jag farligt! :)
Hur som helst, det e kul å intressant att jobba med litet motstånd, typ Leica Standard, både vad gäller den tidiga tekniken och "motstånd" på annat sätt! ;)
Kul det här Bob! :)
B)
Svar från Bob Bovin 2019-01-28 09:34
Hej,
Snabbmat kan man ju ta då och då, som bild telefonen. Det är kul att kunna skicka en bild sådär på direkten. Jag förstår ungdomarna helt och hållet, de lever en helt annan tillvaro än den vi lever i.
Så här långt är jag överraskad över hur väl de gamla gluggarna ger bilder. Standard kameran är ju bara en liten sensorlåda, och att den fungerar är jag inte så förvånad över. Dess starka sida som flanörkamera tror jag kan bli med en bra vidvinkelglugg och sökare. Den är faktiskt mycket tyst, och med vantar på mig hör jag konstigt nog knappt slutarljudet.

Klapp
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg