UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2978. Gamla gluggar från 60-talet?? –ryssar?? –de är bra!!

På den internationella marknaden finns idag så många olika gluggar till salu?? –och på nätet, som eBay, kan man köpa sådana till en hyfsad penning?? Är de användbara??

Ja, många är användbara med alla de slag av adaptrar som numera tillverkas?? De kostar allt från flera tusen till femti spänn?? –dessa adaptrar till digitala kameror. Det betyder att du kan sätta en gammal glugg från 30-talet på din moderna Leica M:

Vi är några som har börjat med sporadisk ”Fotofika i Lund” och senast hade Jan Eric med sig två ryska gluggar från efter WW2 och Bo hade med sin Leica M (240).

Jupiter 8 f=5cm 1:2 från 1956 @Leica M (överst) och samma kamera med Industar I-26M f=52mm 1:2,8

Vi skall kolla på några bilder, som inte skärpts i något program, vi tog i all hast på vårt fikaställe:

Först Jupiter-8 med full glugg (överst) och bländare 8 med beskärning till 100%.

Jupiter 8 f=5cm 1:2  @  2 (överst) och bländare 8

Denna Jupiter-8 är en aning soft vid full glugg, men nedbländad är den mycket bra. Båda bilderna skulle gå att använda om man skärpte dem i Lightroom.

Hur är det då med den betydligt enklare Industar gluggen:

Industar I-28M f=52mm 1:2.8  @  2.8 (överst) och bländare 8

Det här är en mycket kompetent glugg från Ryssland kring 1960. Hittar du den på loppis för några hundringar så slå till. Den är skarp redan vid full glugg och mycket bra vid bländare 8.

Så var inte rädd för att köpa Ryska gluggar de är tillräckligt bra för bilder på Internet.

I en kommande blogg skall vi jämföra de här gluggarna med några Leica gluggar från förkrigstiden.

Inlagt 2019-08-31 07:17 | Läst 6178 ggr. | Permalink
Som så många gånger har jag en avvikande åsikt... :-) Jag uppmanar därför läsaren att ta Bobs råd med en nypa salt.
Sovjettillverkade objektiv är speciella, och det finns väldigt mycket att säga i ämnet. Jag skall försöka säga något som är både kort och meningsfullt:
Sovjetproduktionen var högt uppskruvad. Man hade att uppfylla tre- eller femårsplaner som fastställdes centralt. Detta tvingade företagen till en produktionsgenomströmning som inte var förenligt med en rimlig slutkontroll. De tyska forskare och tekniker från Zeiss som hjälpte ryssarna att sätta upp den här produktionen var förstummade av förskräckelse: ”Detta har ingenting med rimlig Zeisstandard att göra”.
Vad innebär nu saken i praktiken? Jo – det betyder att två Sovjetobjektiv som ser exakt likadana ut för ögat, och som ligger efter varandra i nummerserien kan vara helt olika. Medan det ena är riktigt bra, är det andra ren skit – med förlov sagt.
Detta skall man ha i minnet när man köper Sovjettillverkade objektiv. Jag säger ”Sovjettillverkade”, eftersom man efter Sovjetunionens fall har arbetat upp en helt annan standard i bland annat Krasnogorsk Optiska Verk.
Intressant utfall av testet! Jag köpte ursprungligen Industar l-26M i syfte att misshandla den för att få oskärpa i periferin. Så kommer inte att bli fallet. Jämförelsen med leicagluggarna ska bli intressant att få ta del av! / Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2019-08-31 09:34
Hej,
Det är prydliga gluggar som är bra nog.
Ha det väl
Hälsa
Bob
Håller med, tillräckligt bra för internet, och ofta även för utställningsbilder!
För det flesta jobbar ju vidare i ett bildbehandlingsprogram!
Å prisbilden brukar ofta vara helt Ok på de här objektiven!
Fotofika i Kulturens Lund! Det låter det!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-08-31 11:48
Hej,
Allting är relativt. Pris och prestanda kan bli helt ok för dessa objektiv.
Vi skall se om vi kan få ihop några intresserade som ni för i Tårtan. Vi är fortfarande trevande.
Klapp
Bob
syntax 2019-08-31 12:32
Nej Bengt. Det jag skriver här ovan gäller faktiskt. Får du ett riktigt dåligt ryskt objektiv i handen (vilket alltså inte är alltför ovanligt), så duger det just inte till någonting. Ingen annan tillverkare – någonsin, har släppt iväg en så låg standard.
Ryska objektiv har ofta en så oprecis linsanläggning i objektivfattningen att det kan finnas ett spel i sidled (centreringen) på flera tiondels millimeter – makalöst! Felaktigt tillverkade linselement, sådana som vilken annan tillverkare hade kasserat innan objektivmonteringen, är vanligt förekommande. Listan kan göras lång på eländet. Därför är det fel att få folk att tro att dom kan köpa ryska objektiv billigt och bra (en ytterst ovanlig kombination). Det föreligger en väl definierad och sedan lång tid känd riskbild i den saken. Det är denna riskbild som gör att sovjettillverkade objektiv är billiga.
Den som uppfinner det snyggaste hjulet igen vinner ;)
Svar från Bob Bovin 2019-08-31 22:27
Hej,
Ja, det är det som håller oss rullande.
Ha det väl
Bob
Bob, jag måste hålla med Peter. Jag tycker faktiskt att det är ett helgerån att använda en Leica med ett rysk objektiv. Däremot känns Dina Leicor från 30-talet historiska och äkta!
Svar från Bob Bovin 2019-09-01 20:07
Hej,
Jag kan förstå din indignation, men just då hade vi bara en Leica som test-bänk. Jag sa aldrig att de ryska gluggar skulle sitta på en Leica. De kunde ju passa på en gammal Canon 7.
Det kommen en kompensation med en test av gamla Leica gluggar på digital Leica.
Ha det väl
Bob
cowboy 2019-09-02 18:57
Hm, …en gammal Canon 7….. Har någon en sådan liggande, tro?
Om inte och för den som är stadd vid rejäl kassa så har Leica Shop Vienna en från 1962 till salu för blygsamma €2800, i “fine condition and good working order”.
För det priset så slänger de även med en Canon “dream lens” 50 mm/0.95. En sådan legendarisk cirka 55 år gammal Noctiluxdödare vore väl intressant att provköra jämsides med Jan Erics ryssgluggar vid något kommande fikatillfälle?

https://www.leicashop.com/vintage_en/canon/35mm-viewfinder-cameras/canon-7-0-95-50mm-sku31917-23.html



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg