UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3032. Leitz arkivet i Wetzlar?? –anger juridiska hinder?? --för mer info om vår Leica II No 1002:an

Seniorplåtis är nyfiken på att få reda på mer information om denna Leica II?? --som vi köpte av en ”dödsbohandlare” i Täby i våras?? Men det visade sig vara svårt??

Kameran har varit på service hos Jonas ”Analoga kameror i Stockholm” och då framgick det att det låga Serie numret 1002 finns både på utsidan och insidan:

Leica II Ser No 1002

Med det låga numret så har den ursprungligen tillverkade kameran varit en Leica I, tillverkad 1926. Med objektivet Elmax 50mm 1:3,5. Vid den här tiden var det mycket vanligt att man uppgraderade sin dyra Leica kamera till den senaste modellen? Det var dyrt men mycket vanligt.

Detta har skett även med vår kamera. Någon gång 1932-33 blev den uppgraderad till en Leica II, som var flaggskeppet just då. Allt tyder på att vår kamera inte byggdes om till modell II, utan man tog en ny kamera från fabriken och satte dit det gamla numret?? Enligt Eberhard Jakob på Customer Care i Wetzlar, med vilken vi har varit i kontakt med via flera e-mail, inkluderande bilder, så var det mycket vanligt att detta skedde hos de lokala Leica kontoren i många länder. Troligen inkluderat Stockholm?? Denna typ av uppgradering bokfördes vanligen inte centralt i Wetzlar enligt Eberhard. Det finns därför inga noteringar om kamera 1002 i Leitz arkiv, enligt Eberhard. Eberhard påpekar att informationen i leveransböckerna är inkompletta och alla kamera nummer finns inte med. Enligt honom är inte arkiven, av juridiska skäl, offentliga!! Så man kan idag inte be att få se eller kopiera informationen om vart kamera 1002 eventuellt skickats för försäljning.

Tidigare har det slunkit ut utdrag ur bokföringen av tillverkade kameror från Leitz. Där har framgått till vilket land de sänts och ibland till vilken affär det skickats. Dock har jag inte sett något om 1002:an. Det enda jag har sett är ett register över tillverkningsnummer, med årtal:

Leica Serie nummer för tidiga modeller

Så skall man luska mer angående denna kamera så får man söka bakåt till affärer i Stockholm som kan ha sålt Leica kameror och eventuella verkstäder som byggde om kameror?? Är det någon på fotosidan som vet något om detta??

P.S. Vid samtal med personal hos Mattssons Foto i Lund så framgår det att de startade redan 1921. Troligen började man sälja Leica I i mitten av 20-talet. Hoppas att de har sina arkiv kvar. D.S.

Inlagt 2019-10-24 07:44 | Läst 2476 ggr. | Permalink
Mycket intressant! Vi får se hur långt det går att forska om det här!
Sedan tycker jag nog ändå det här verkar konstigt! "Allt tyder på att vår kamera inte byggdes om till modell II, utan man tog en ny kamera från fabriken och satte dit det gamla numret??"
/B
Svar från Bob Bovin 2019-10-24 08:43
Hej,
Eftersom renoveringar enligt deras uppgift utfördes på verkstäder som inte var auktoriserade Leica verkstäder så finns det inte bokföringar över alla ombyggda nummer.
En mycket sliten eller skadad Leica I kanske man inte kunde bygga om. Då tog man en ny från fabriken. Det ansågs tydligen helt ok. Det underliga är ju att de inte var numrerade vid tillverkningen.
Jag hoppas att det skall gå att få info från Mattssons Foto i Lund.
Klapp
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg