UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3051. Show off?? –your darling camera??

Det har blivit en trend i dagens självcentrerade samhälle att visa upp sig?? –inte bara sig själv då utan även nya prylar man inhandlat?? –bara för att stärka sin status??

Det tror man i alla fall?? –å man måste ständigt handla nytt?? På alla nivåer gäller detta –från köp av de nya röda högklackade skorna?? --till senaste modellen av röd Ferrari? Allt beroende på tjockleken på plånboken?? –förlåt det blev gammaldags?? –allt beroende på färgen hos kreditkortet?? Blir man riktigt framgångsrik så blir man kallad ”influenser”?? –å ändå mer kulor rullar in på nummerkontot i alplandet??

 Nu gäller detta också alla kamera freaks?? –som ständigt måste köpa ny modell?? Å den nya kameran måste visas upp på nätet?? Det finns massor av ”siter” på nätet där du kan visa dina bilder på nyköpet och tala om hur bra din kamera är??

Nu finns det naturligtvis några nostalgiker som vill glänsa med inköp av semi-antika kameror?? Kanske som en slags protest mot nyköparhysterin?? –men kanske för att visa ”hurra vad bra jag är”??

Men detta kan ju vara missvisande?? –kanske är det just så att alla gör det för att det är kul att plåta med en kamera man tycker om?? –gammal eller ny??

Seniorplåtis har just nu snöat in på semi-antika Leica?? –och den senaste veckan har en Leica Ia, med serie nummer  32832,  från 1930 använts för gatufotografi i färg:

Leica Ia med serie nummer 32832 med en fast Elmar 50/3,5

Inlagt 2019-11-12 07:46 | Läst 1870 ggr. | Permalink
Kul och intressant med nördar! :) Å nördigt har fått en annan innebörd numera!
Nördig innefattar ofta kunskap, och nördar blir då intressanta att prata med!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-11-12 08:22
Hej,
Det är skönt med en positiv tolkning. Tack.
Klapp
Bob
Jag har aldrig gillat ordet "nörd" något vidare. Det antyder att det skulle vara något lätt löjligt med att tränga djupare in i ett kunskapsområde. Saken ligger väl i tiden - det skall vara ytligt, glassigt och egocentrerat.
Gamla Leicor är ett utmärkt kunskapsområde, det leder till insikter om poängen med att tillverka ordentliga grejer, något i högsta grad dagsaktuellt - nu när man till och med har börjat fundera på lagstiftning om hållbarhetsdeklaration på våra varor.
Utan "nördar" stannar nog Sverige.
Benganbus 2019-11-12 10:36
Peter, att kallas nörd har en positiv klang numera! "Det e människor med specialkunskap" så sa ett barnbarn till mig! Så jag gillar nuläget! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-11-12 10:49
Hej,
Nörd kommer väl från engelskan och har kanske även där en negativ klang. Det lustiga är att i tyskan översätts det med specialist.
I landet utom sig får man ju inte avvika för mycket å då får ju nörd ett negativt tecken.
Man tycker annars att i utredningarnas land skulle sakkunnig ha en positiv ton.
Kanske ordet nörd har fått nästan slangkaraktär i vardagstext.
Nåväl kunskap borde värderas högre i vårt land, som i t ex Tyskland. Där kan man inte tänka sig en regeringsmedlem utan doktorsgrad.
Ha det väl
Bob
syntax 2019-11-12 11:21
Bengt: det låter trösterikt. Man kanske kan acceptera att vara en nörd då... :-)

Bob: Jo, i Tyskland finns det många doktorer. En belysande historia är att det i optik självlärda geniet Ludwig Bertele som slog det optiska etablissemanget med häpnad under 1920 och1930-talet, mannen som räknade bland annat Ernostarobjektiven, Sonnar, och Biogon - alltså inte var doktor. Framåt 1930-talet gick det inte för sig att Zeiss mest berömda objektivkonstruktör inte var det - men man kunde inte gärna be herr geniet att sätta sig på skolbänken. Lösningen fick bli att man bara "skakade fram" en doktorstitel åt Bertele. Själv har han berättat att han kände sig något obekväm.
Min spontana reaktion på den bilden är "skitsnygg bild på en kamera" men så uttrycker man sig väl inte ett bildat sammanhang så jag ändrar mig till bara snyggt! Hälsningar/ Björn T
Svar från Bob Bovin 2019-11-12 21:35
Hej,
Tack för din uppskattning.
Man kan ju se det som en produktfotografering. Det är nog så de flesta försöker göra för att framhålla vilken fin grej de köpt.
Men det finns ju en yrkesgrupp av fotografer som livnär sig på just detta område av fotografi. Det är därmed seriös verksamhet.
Nu är jag ju en glad pensionär med kameran som hobby. Å då kan jag extra uppskatta ditt beröm.
Ha en fin vecka
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg