UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3054. De sista användarna?? –av de gula lådorna??

När fick du ett handskrivet brev senast?? –nä, ja tänkte väl det?? Kanske ett julkort i alla fall?? Nä, nästan all post kommer med elektroner i tråden idag?? Trist?? –ja det var roligare förr??

Om du är ung eller inte kommer ihåg något från förr så finns SVT:s öppet arkiv?? Det är en gulgruva för nostalgiker?? De handskrivna breven kom en gång i tiden åkandes med tåg till adressaten?? –å på den tiden, t ex 40-talet, var järnvägsnätet finmaskigt i vårt land?? Till stor del var tågen drivna med miljövänlig elektricitet?? Om du vill se hur det gick till så kan du se den här filmen från Östergötland??

Nu finns det ju faktiskt möjlighet att fortfarande skicka brev med posten i landet utom sig?? En och annan gul brevlåda finns kvar?? –som den här:

De sista brevsändarna i Lund? Anno 2019-11-08

P.S. Bilden är tagen med en tidsenlig kamera från 1930 talet. Leica Ia med objektivet Elmar 50/3,5. Filmen var Portra 400. D.S.

Inlagt 2019-11-15 07:36 | Läst 2390 ggr. | Permalink
Tack för tipset om järnvägsfilmer i Öppet arkiv!/ Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2019-11-15 11:56
Hej Jan Eric,
Ja den var härlig. Vi minns ju nästan det här med rälsbuss. Ibland längtar man tillbaka till tuff-tuff tågen.
Ha det väl och hälsa
Bob
Bra bild! Det är väl inte för inte som det just är två äldre och inte yngre damer som står vid brevlådorna.. Två gula brevlådor t.o.m.. Här har vi alltid en gul och en blå brevlåda..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2019-11-15 11:58
Hej,
Ja det är en skam med blå postlåda. Det har ju inte ens danskarna som lurade in oss i postnord.
Snart är lådorna ett minne blott, som rälsbussen.
Ha det väl
Bob
ehrsa 2019-11-15 12:12
Den blåa har med 'regionalpost' att göra.. den gula används när det är post som ska ut i landet.. Troligen går det lite snabbare om 'Stockholmspost' läggs i den blå lådan, men jag har aldrig 'mätt' postgången..
Hälsn!
ztenlund 2019-11-15 12:22
Förut var det inte ovanligt att den blå tömdes senare, men nu finns ju knappt sista minuten ens vid postterminalerna. Man kunde lägga på i den blå lådan fram till något i stil med 3 eller 4 på morgonen vid Tomteboda och så var det framme samma dag, men det var då det.
ehrsa 2019-11-15 12:43
Martin, ja det är tråkigt.. behovet på snabb postgång har väl minskat, men det blir väl så också när den snabba postgången inte fungerar längre.. man löser det digitalt så länge, så länge som det nu finns elektroner i ledningarna.. sen..?
Hälsn!
Fina tanter du fångat på rätt ställe.
Ha det bra. Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2019-11-15 13:43
Hej Bengt,
Jag kunde inte låta bli. De såg så gammaldags ut. Tiden hade stått still.
Tack.
Ha en bra helg
Bob
Hej Bob.
Det är bara ett foto efter min smak.
Jag tycker att det är svårt att ta reda på vem som lurade vem vid sammanslagningen av "Posten AB" och "Post Danmark"? Det tyder på att man är lika missnöjd med det i båda länderna. I DK måste vi åtminstone ge upp en av våra största turistattraktioner: "Den röda postbuden"! Våra gula postbilar, cyklar och annat rullande materiel ska målas blå kontinuerligt! Det enda som vi måste behålla är vår röda brevlådor!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2019-11-15 17:15
Hej Erik,
Tack för din kommentar med åsikter från Danmark.
Jag är gammal dags som tycker att ett lands post skall skötas av staten.
Ni hade ju så fina symboler för eran postverksamhet. De fina röda uniformerna för brevbärarna. De så tydliga röda postlådorna för brev var så fina. Hoppas att ni får behålla dessa.
Jag skall inta ta upp varför jag tror sammanslagningen blev av, det skulle reta upp alltför många svenskar.
Ha det väl
Bob
Erik Madsen 2019-11-15 18:09
Hej igen.
Jeg er helt enig. Efter min mening er det forkert, at udlicitere vigtige samfundsmæssige opgaver. Jeg nævner i flæng: jernbaner, busser, telefon, lufthavn, post, vand, varme og el. Man kunne selv inden for det offentlige have iværksat nogle programmer for effektiveserveringer og kvalitetsforbedringer.
Nej vi skal ikke ophidse eller drille hverken svenskere eller danskere :-)
Mvh. Erik.
Apropå analoga kameror, och Leica.. Vet inte om du såg 'Engelska antikrundan' under sena eftermiddagen idag? Gjorde du det så kan du bortse från den här länken, annars så finns det ett intressant inslag 10 minuter in i programmet där.. Här är länken: https://www.svtplay.se/video/19323411/engelska-antikrundan/tillbakablick?start=auto .
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2019-11-15 23:09
Hej igen,
Tack för länken till engelska antikrundan. Jag kände till att det finns några sådana Leica II, men jag hade inte sett videon om försäljningen av ett exemplar.
Jag tror inte det är den dyraste Leica modellen idag. Jag tror att en av Leica 0 är dyrare.
Men det är kul att se hur dyr en förgylld Leica II kan bli.
Ha en fin helg
Bob
De handskrivna breven är sällsynta numera och till och med räkningarna kommer allt mer sällan med brevbäraren. Väljer man inte e-faktura får man betala extra.
Får backa till förra julen för att komma ihåg att jag fick riktigt handskrivet brev. Inte bara julkort och födelsedagskort. Har minst en vän där vi skriver på riktigt till varandra.
Svar från Bob Bovin 2019-11-16 21:52
Hej,
Det måste va trevligt att få riktiga brev. Det var länge sedan man såg det.
Vi får sikta på julkorten i år också.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg