UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3058. Det trodde man inte?? –diafilmen är tillbaka?? Måste provas??

Det var länge sedan man satte en diafilm i kameran?? –men nu händer det saker?? –som man har missat i digital-highpen?? Två filmsorter finns här i fotohandeln?? Köpte en Ektachrome 100!!

Det märks att seniorplåtis varit helt insnöad från den gamla analoga världen länge?? Det har hänt saker?? –man framkallar diafilm med C-41 processen?? Har dom blivit tokiga?? –nä, men den snälla damen på Mattssons Foto berättade att så kallad ”cross-processing” ger ersättning av E-6 processen med C-41!! –och det har funnits ett bra tag. Tyvärr kan inte Mattssons utföra den framkallningen för C-41 kemikalierna förorenas något av processen och en liten handlare kan inte ta de kostnaderna. Seniorplåtis är glad att det över huvud taget framkallas negativ färgfilm i den lilla akademiska bondbyn i syd!! Men det visar sig att Crimson utför cross-processing?? –troligen för de servar proffsfotografer inom modebranschen?? Där är diafilm intressant för det ger ”hårda” bilder med en viss färgton?? Crimson tillåter upp till 10% diafilmer i sina C-41 framkallare för att inte kontaminera kemikalierna för mycket. Man kan dessutom få filmen pressad 2 steg?? Detta passar seniorplåtis?? –då den mörka tiden nu inträder? Så i med diafilm i Leica II Serie nummer 71471 från 1932. Vi skall testa några vidvinklare och börjar med Fröderbergs Leica Super-Angulon 21/4:

Framtidens kamera? –i brasans sken

Inlagt 2019-11-19 07:41 | Läst 4829 ggr. | Permalink
Kul!! Det kan inte betyda annat än att det är faktiskt är väldigt många som plåtar analogt, annars skull det inte vara affärsmässigt sunt att tillverka en smal film/produkt som diafilm. Man får ju här hålla i minnet att Kodak har återupptagit tillverkningen av Ektachrome 100.
Svar från Bob Bovin 2019-11-19 13:29
Hej,
Det är tydligen några fler som återvänder till analogt.
Ha det väl
Bob
Du e med i trenden Bob! Dia e det som kommer!
Jag skall se om jag hittar en Diafilm i morgon när jag e i sta'n och
Gunnar Olssons foto på Hornsgatan har direktkontakt med Crimson! :)
/B
Ps. fast när jag läste på Crimsons hemsida...
Skall undersöka Cross-Prossing litet mer!
Svar från Bob Bovin 2019-11-19 13:32
Hej,
Crimson nämner diaframkallning under C41. Bra om du kollar i storstaden.
Klapp
Bob
Snyggt igen, roligt Bob! Ser fram mot dina erfarenheter! Hälsningar/ Björn T
Svar från Bob Bovin 2019-11-19 17:01
Hej,
Tackar.
Jag skall testa en rulle å se om det blir bättre än negativ färgfilm. Det blir betydligt dyrare med diafilm.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg