UNDER FOCUS
#3113. Nummer är ju knäpp?? –det blir ju inte bättre bilder med en ”odd numberd Leica”??
Det är få kameratillverkare som har sådan god ordning på sin numrering av tillverkade kameror som Leica?? –men det kan ge troll i värderingen?? –där vissa nummer ger samlarvärde??
Leica startar sin numrering med nummer 100 från 1923. Det tillverkades troligen 30 kameror under 1923. Alla såldes på Leipzig mässan och av dess är bara vissa kända idag. De som kommer fram på special auktioner då och då säljes till svindlande summar och är bland de dyraste kamerorna idag. Du får lägga upp över 20 miljoner kronor, minst!!
Året 1925 tillverkades 870 Leica I till och med nummer 1000. I början var objektivet fast monterat och med flera konstruktioner och namn. Upp till troligen nr 144 var det objektivet Anastigmat. De få kameror med så lågt nummer, som finns kvar idag, har mycket höga värden, lätt upp mot en miljon kronor. Det är oklart hur många kameror som hade nästa objektiv, kallat Elmax. Men troligen upp till ungefär #1400 har Elmax objektiv och därefter kommer långköraren Elmar, som bara under 20-talet har upp till 10 olika varianter. De låga numren med Elmax objektiv kan kosta upp mot en halv miljon.
Ett stort problem med att finna Leica I kameror i orginalutförande är att Leica fram till början av 1950-talet erbjöd uppgradering till den senaste Leica modellen. Det betydde att de flesta ägarna lät uppgradera sin kamera. Den uppgraderade kameran fick behålla det ursprungliga numret, även graverat inne i kameran.
Seniorplåtis har en sådan kamera, #1002, som ursprungligen hade ett Elmax objektiv, men som vid sin ”uppgradering” blev en Leica II ungefär 1932-33. Med ett nytt Elmar objektiv i stället för Elmax. Leica personal påstår idag att de vet inte vad som hände med de utbytta Emax objektiven. Några byggdes om till skruvfattning?? --å de kan köpas på nätet då och då till en dyr penning.
Leica II med Serie nummer 1002 ursprungligen en tidig Leica I från 1926
Leica I tillverkades till och med 1931 med det sista numret 71990. De senare Leica I kamerorna kan du köpa ganska billigt på auktioner. Seniorplåtis äger nummer 32832 och den kostade 5100 kr.
Leica I #32832 tillverkad 1931 och fullt fungerande
Året 1932 kom två nya modeller ut från fabriken i Wetzlar. I början av året kom Leica II med en kopplad avståndsmätare, av snittbildsmodell, av samma typ som fortfarande finns i Leica M. De börjar med # 71200, och redan första året skall nästan 30 000 kameror tillverkats!! Seniorplåtis äger nummer 71471 (snyggt symmetriskt nummer) som då skulle va den 272 kameran tillverkad av Leica II. Blir den mer värd då?? –knappast?? –du kan köpa en snygg Leica II med Elmar glugg för under 7000 kr??
Leica II #71471 från 1932 och fullt fungerande
Märkligt nog kom Leitz samma år i november ut med en nygammal modell som kallades Leica Standard (modell E), som saknade snittbildsmätare av avståndet, men den har standardiserad skruvgänga. Den framställdes fram till 1950. Den började med #101001 och seniorplåtis har #102380, dvs den 1380 kameran tillverkad av den modellen.
Leica Standard #102380 tillverkad 1932 och helt fungerande
Den här kameran kan du lätt hitta på nätet för kring 3000 spänn med objektiv?? Det vill säga en billig fungerande kamera för analog fotografi. Det finns flera dyra varianter av Leica II och III?? --den dyraste är ett begränsat antal svarta Leica IIIf?? --som levererades till svenska armens fotoskola. De kostar idag kring en halv miljon. De såldes ut av försvarets överskottlager på 70-talet för några hundralappar.
Om du är intresserad av gamla Leica kameror så kan du läsa den här artikeln. Här finns en Leica med många frågetecken??
De så kallade ”skruv”-Leica kamerorna tillverkades till och med 1960 och ersattes då helt med Leica M modellerna.
Det är nog i högsta grad knäpp. Borde göra något vettigt.
Hälsa
Bob
men det e det "knäppa", eller udda och unika som skapar samlarvärde!
/B
Vi får satsa på att knäppa på vi som är knäppa.
Klapp
Bob
Man kan ju tycka att kameror ska användas till att fotografera med.
//Anders
Du hat rätt whisky skall drickas och kameror skall ta bilder.
Precis vad jag gör just nu.
Ha det väl
Bob
/MA
Den är bra men inte totalt exakt. Å den är inte offentlig numer på grund av EU regler. Säger man på Leica.
Ha det väl
Bob
/MA
Leica-fabrikens noga "bokföring" av alla kamera är ju en del av det höga samlarvärdet.
Knäpp är helt ok. Jag skulle tänka mig att bokföringen är en del av den tyska noggrannhetens tradition.
Ha det väl
Bob.
När jag läser din mycket omfattande och kunniga text här påminner det mig om min tidigare position som gruppvärd för gruppen "Veteranfordon" här på FS. Där jag kunde berätta allt om Volvo Amazonens historia, antalet, förändringar från år till år, etc. Det är allt glömt och förbi för mig.
Även om jag inte har eller har haft en Leica, intresserar historien mig och jag läser allt du skriver om Leica.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag kan inte hitta numret på min "fattig mans" Leica :-)
Tack för uppskattning. Men jag är inte alls någon expert. Jag hade önskat att jag förstod mycket mer. Det finns säkert mycket kunnande, speciellt hos de som reparerat och servat gamla Leica kameror i Stockholm.
Du kunde säkert mycket mer om Amazon bilen. Assistent Ninnis pappa hade en Amazon när vi träffades i början på sextiotalet. Det är den enda Amazon jag åkt med i.
Ha det väl
Bob
Mer historia./ Bengt H.