UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3302. Svart Canon 50mm f1.8?? –på en svart Canon P

Det här är ingenting annat än ren ”Canon exhibitionism”?? –på nätet kallad ”Canonporn eller Leicaporn”?? –eller oförblommade skrytbilder om hur unika kameror inköpts??

Helst till en dyr eller billig penning?? Det skall helst vara en Leica kamera?? –så blank och fin som möjligt?? –eller så totalt nedsliten som möjligt?? Den skall ha liten upplaga?? –och helst varit i bruk hos en känd fotograf?? Den skall helst vara i brukbart skick?? –trots att många av dem hamnar i bankfack eller vitrinskåp?? Här kan man se prislappar med både 6 och 7 siffror. Ja, till och med 8.

Om det rör sig om andra kameror än Leica så är det ovanligt med så långa prislappar?? Även om det finns ovanliga varianter och vackra kameror av andra tillverkare??

Här kommer ett exempel på detta?? Under femtiotalet stod kampen mellan Leica, Nikon och Canon när det gällde att förse fotograferna i fält med kameror för reportage?? Leica var nog nummer ett, och Nikon en riktig uppstickare mot Canon. En kamera som sålde bra för Canon var deras modell P?? –som tillverkades i några hundra ex i svart för yrkesfotograferna?? Mycket färre än Leicas svarta M3 och M2. Idag finns det 51 identifierade exemplar kvar?? –en är här:

Svart Canon P med ett samtida svart 50mm 1:1.8

Trots ovanligheten på de internationella auktionerna har inte den här kameran nått de höga priserna?? En samlare av Canon kameror kan nog finna ett attraktivt exemplar för under 30 laxar??

Det var bara tre objektiv som kunde beställas i svart vid den här tiden?? –det på bilden och Canon 35mm 1:1.8 och Canon 50mm 1:1.2?? Det senare var det ljusstarkaste objektivet, till bra pris, just vid denna här tiden?? Hur många exemplar som tillverkades i svart är idag okänt.

Canon P med 50mm 1:1.8

Det här svarta 50mm objektivet är inte så vanligt, men den vanliga kromade varianten är mycket vanlig och kan köpas för 1500 spänn på eBay?? Men det är tyvärr vanligt med ”dimma” på ett linselement?? Ofta så alvarligt att det inte går att rengöra. Kanto Camera i Tokyo erbjuder sig att byta ut elementet mot ett nytillverkat för sisådär 25000 Yen. I den här frågan återkommer vi.

Inlagt 2020-07-22 07:36 | Läst 1870 ggr. | Permalink
Fin kombination det här! Svart e fint!
/B

Ps. Jag hade en svart 1,2/50 mm en gång, men det va när jag va ung och inte visste så mycket! :)
Svar från Bob Bovin 2020-07-22 08:50
Hej,
Några experter på nätet tycker det är en bra optik. Men frågan är om konstruktionen är så smart.
Det är en liten men massiv glugg. Den är förvånande tung.
Jag kollar hela tiden efter fler slitna svarta gluggar, helst billiga. Det gick en på LP för några år sedan för 10 laxar till en svenska samlare från franska rivieran
Dyker 35mm 1.8 upp så vore den intressant.
Hade länge en 0.95:a, men sålde den när jag borde förstått bättre.
Klapp
Bob
Benganbus 2020-07-22 09:27
Med åldern förstår vi bättre! ;) 1,2/50 mm är inte en av Canons bästa gluggar, men den funkar alldeles utmärkt att fota med!

1,8/35 mm använde jag när jag fotograferade "Målaren!" Optiken ger aningen runda hörn men är skarp! Annars så e 2/35 bättre!

Bengt Fransén, finns här på FS! :)
https://www.fotosidan.se/classifieds/list.htm?member=206288
Svar från Bob Bovin 2020-07-22 11:42
Jag hade glömt vad hans namn var. Tack för länken.
Det där med skärpa är lite överdrivet tycker jag. Den gluggen 50/1.2 duger till mig och å en gång till DDD? Även om han nog föredrog Nikon.
Tyvärr har även den gluggen en lins som lätt dimmar till. Kento byter även den.
Klapp Bob
Benganbus 2020-07-22 11:59
Jag jämförde Canon 1,2/50mm med Leica Summarit 1,5/50 mm för ett antal år sedan, jämförde, ingen större test alltså, och tyckte nog dom va ganska likvärdiga! Fullt funktionsdugliga alltså! :)
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg