UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3313. En bra glugg behöver inte va dyr??

Perfektionism är en dygd i marknadssamhället?? –å i landet utom sig?? Men det är sällan man verkligen ser frukten av denna filosofi?? –så det är bättre att göra motsatsen?? –köp billigt??

Betyder det att man måste göra avkall på god kvalitet?? Nå det är inte säkert att det är så?? När det gäller fotografi så är det inte säkert att bildens kraft är helt beroende av objektivets superba konstruktion??

Det kanske var så att redan i mitten på förra århundradet så var skickligheten att bygga ett objektiv uppe på en sådan nivå?? –att vi idag bara filar på detaljerna?? –med hjälp av superdatorer och bildbehandling i kameran??

Seniorplåtis tänkte att han skulle testa detta genom att köpa ett skrotobjektiv från Japan för 250 kronor + porto. Det blev ett Canon 50mm 1:1.8 med skruvgänga som för Leica. Det var ett mycket vackert objektiv, men inte perfekt. Det är litet och ganska lätt?? –med 6 linser i 4 grupper.

Sätter man det objektivet på en Sony a7RII med 42 megapix och användande en Techart Pro adapter så får man autofokus för denna lilla glugg??

Stadsparken i Lund anno 2020-07-25

Seniorplåtis ser ingen skillnad på den här gluggen i jämförelse med vår Summilux 50/1.4 version 2.

Inlagt 2020-08-02 07:54 | Läst 1376 ggr. | Permalink
Skicka Summiluxen till mig ;-) skämt åsido, men man behöver inte så mycket får att göra bra bilder. Det beror sällan på utrustningen om det blir bra eller ej.
Hälsn, Nils.
Svar från Bob Bovin 2020-08-02 08:54
Hej,
Jag har haft Summilux gluggen sedan 1963. Den ägs nu av min son, men jag får låna den. Den har blivit kul nu med autofokus på Sony.
Jag håller med om att den bra bilden inte beror på kameran utan fotografen.
Ha det väl
Bob
Det är kul när gamla objektiv kommer till användning och får visa framfötterns.
Pengamässigt då antar jag att AF-adaptern kostar en del.
Spontant tänker jag också på att nya objektiv inte heller behöver kosta skjortan. Till Canon EF finns det mycket prisvärda 50 mm- gluggar som är bra.

MVH Janne
Svar från Bob Bovin 2020-08-02 18:42
Hej,
Helt rätt. Adaptern är ganska dyr, men kan användas till alla Leica objektiv och även andra med en adapter till.
Visst finns det många billiga gluggar som är nya idag. Men få kostar 250 kr.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg