UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3363. Skall man köpa gammalt eller nytt??

För de flesta är det här en icke fråga?? Klart man köper nytt?? –med topp prestanda?? –och från de mest prestigefyllda tillverkarna?? Köpa gammalt skräp?? –du skämtar väl??

Ja, kanske är det dumt?? –det är bara en gammal gubbe som funderar?? –kanske kunde teknikerna göra bra optik redan för sextio år sedan?? OK, nya ytbehandlingar och glas kanske har kommit till?? Beräkningar av linskombinationer och slipningar med hjälp av datorer påverkar snabbheten i att ta fram nya och billiga objektiv att tillverka idag.

Men kanske var det så att redan de gamla tillverkarna gjorde bra nog objektiv för dagens amatörer??

Seniorplåtis är naturligtvis klar över att dagens objektiv är mycket bättre i de flesta avseenden?? Eller vad tycker du?? –vilket av dessa objektiv skulle du köpa??

Nya Samyang 24/2.8 och gamla Canon 35/1.5 ltm till höger

Objektivet till vänster kommer från Korea i dessa dagar och Canon gluggen tillverkades redan 1958 i Japan. Båda länderna är i fronten av dagens materialforskning. Båda satsar stora summor på utbildning idag.

Om du väljer den ena eller den andra?? –berätta varför??

Inlagt 2020-09-21 07:38 | Läst 1641 ggr. | Permalink
Hej där!
Vilken glugg jag väljer, beror på..

- vilket kamerahus ska jag ha objektivet på? En Canon kamera som är jämnårig/kompatibel med gluggen? eller med en adapter på mitt hypermoderna digitala kamerahus? Eller med adapter till min Leica M6 om det går?

- pris är en faktor, likaså skicket AA, AB, B+ (inte sämre)

- vilken egenskap som jag prioriterar...( skärpa, ljusstyrka, kontrast osv ? )

- vad har jag tänkt fota? Arkitektur? Porträtt?

osv. I detta konkreta fall väljer jag nog den gamla Canon-gluggen...(jag är ju Canon-freak, mitt alias är ju ”Canalog” inte utan orsak)...trots att jag f.n. inte har nåt analogt Canon kamerahus.
mvh
/B
Svar från Bob Bovin 2020-09-21 09:47
Hej Börje,
Tack för din utförliga förklaring till val av glugg.
Det gamla objektivet kan sättas på nästa vilken kamera man vill idag med adapter. Det är en ganska dyr gamling, som kan jämföras med den första Leica Summilux 35:an. Men priset är ungefär 1/3 av Summilux. En modern Summilux är ju nästan 10x dyrare. Den här Canon gluggen är helt ok för gatufoto.
Samyang har flera alternativ. Deras 35/1.4 utan autofokus för Sony väger 645 g mot den Gamla Canons 183 gram. Å prisen är i stort de samma.
Ha det väl
Bob
Canalog 2020-09-21 09:58
Hej igen Bob!

Eftersom jag inte har haft nån 35:a till mina båda Leica M kamerahus, köpte jag nyligen en sprillans ny Zeiss Biogon 35 mm f/2,0 som du väl vet...("världens skarpaste 35:a med avseende på mittskärpa"! - enl en viss auktoritet på fotoutrustning spec. objektiv)

Bländare 2,0 räcker gott för min del!
Ha en bra dag!
mvh
/B
Svar från Bob Bovin 2020-09-21 10:14
Hej,
Den moderna gluggen är ju top of the line för Leica M. Den blir säkert mycket användbar och slår ju säkert ut den gamla Canon gluggen.
Ha det vä
Bob
Jag har samyanggluggen 24mm/f 2,8 på min Sony A7R III.,och är mycket nöjd med den. Lätt liten, AF och verkligen tillräckligt skarp. Fråga BjörnThundal vilken 24 han hade valt. Jag är nästan säker på vad han hade svarat.
Men den kostar C.a 17000:-
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-09-21 10:54
Hej Bengt,
Jag följde ju ditt tips och har också Samyang 24:an. Den är kul och helt ok till gatufoto.
Vi får se hur Canon gamlingen uppför sig med zonfokusering.
Ha det väl
Bob
Khalad 2020-09-21 12:02
Valet beror på vad man vill använda optiken till. För egen del var 24:an huvudsakligen avsedd för landskap men också astrofoto, i båda fallen är riktigt bra upplösning en stor fördel liksom hög ljusstyrka för astro. Låg vikt och liten storlek, viktigt inom gatufoto, är inte lika avgörande inom landskapsfoto. Natur och landskap är mitt huvudintresse, astrofoto har det dock inte blivit så mkt av, inte än i alla fall. Lite ovanligt att bli utpekad med namn och pris sådär men jag får väl skylla mig själv, så glad jag är över min nya 24:a så har jag skrivit om lite om den och vad andra, Ken Rockwell tex, skrivit om den. Fö är samtliga mina objektiv utom två (24:an och 100-400) köpta begagnade. Och trots gediget fotointresse från 12-årsåldern dröjde det tills jag var drygt 50 innan jag fick råd att köpa ett första kvalitetsobjektiv, en begagnad Minolta 85/1,4. Nu är jag glad att efter fyllda 75 kunna satsa på två nya objektiv av bra klass innan det är för sent och energin att fota sinat. Hälsningar/ Björn
Om man fotograferar svartvitt, så funkar Canon lika bra som Samyang, tror jag. Om man tänker nostalgi, så är ju Canon att föredra, speciellt om man har ett Canon- eller Sony- eller Leicahus. Den stora bländaren spelar nog ingen roll utan brännvidden är ett viktigare val. Det är ju stor skillnad mellan en 24 och 35. Eftersom jag har Nikon så finns nästan ingen adapter till den om jag inte har helt fel.
Svar från Bob Bovin 2020-09-21 18:13
Hej Wolfgang
Det är skillnad på färgen i de gamla och de nya gluggarna. Ibland kan det kännas som mer måleriskt med en gammal Canon eller Leica. De nya gluggarna är mer krispiga. Det är en smaksak om man gillar det.
Jag kommer att visa bilder med denna Canonglugg monterad på Sony a7RII. För gatufotografi duger den gott och datorn kan kräma bilden till egen smak.
Visst är det stor skillnad på 21-24 mm och 35. Jag föredrar 21mm, men få är ljusstarka med den brännvidden.
Foto är ju numera en lek, och nycker och slumpen styr ofta vad man har för glugg på en dag.
Ha det väl
Bob
Tror att bland lite mer erfarna fotointresserade människor, typ vi här på FS, är det få som tänker som du här (antagligen lite ironiskt) inleder bloggen. Till skillnad mot vad du skriver, tror jag dom flesta fotointresserade människor (fortfarande typ vi på FS) ser ganska realistiskt på val av utrustning. Själv har jag exempel på både och. Så har jag tex två gamla godingar, om inte 60 år så hälften ungefär, 30 år, som jag regelbundet använder, Minolta 50/1,4 och Minolta 85/1,4. Men jag har också två nyinköpta objektiv, köpta nya under den senaste 3-årsperioden. Däremellan har jag ett gäng objektiv av lite olika kvalitet, alla köpta begagnade.

Det är lite intressant att det här sättet att ironisera/beskriva verkligheten nästan alltid kommer från gatufotgrafer eller fotografer inom närliggande genrer. För mig känns det mest som ett sätt att rättfärdiga det egna specialintresset för äldre utrustning eftersom ni ju är erfarna och väl medvetna om att andra genrer ställer helt andra krav på utrustning och objektiv än vad gatufoto gör. Du brukar ju visa bilder från Arktis ibland, min gissning är att du då inte använde nån av dom gamla Leicorna eller dom 60 år gamla objektiven. Lite konstigt, för intresset för gammal utrustning behöver ju inte rättfärdigas, vi har alla våra specialintressen, det är helt ok som det är.

Med vänliga hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2020-09-21 17:52
Hej Björn,
Tack för dina tankeväckande kommentarer.
Du har rätt i att gatufoto inte kräver så avancerade utrustningar. I de flesta fall kan man använda mobilen. Nu är det ju roligare att plåta med en kamera man trivs med. Dessutom tycker man kanske att det är inspirerande att ha olika kameror och objektiv. För mig är det nog ett nostalgiskt drag, då jag började plåta på 50-talet och inte förstod då vilka möjligheter som fanns.
Jag vet inte om vi gatufotografer är mer benägna till att prova gammalt. Men det finns en ekonomisk faktor här. Jag är tveksam till att bära runt en Leica M10 + en Leica 24mm 1.4 glugg. Tyvärr litar jag inte på att glänsa med 150 000 kr i dagens landet utom sig, just får rånrisken.
När Ninni och jag plåtade natur i Arktis och Antarktis så använde vi Canon med tunga objektiv. Det var ett slit, men vi hade kul. Mot slutet gick vi över till lättare system då flygtransporter blev allt svårare.
Tack för ditt intresse
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg