UNDER FOCUS
#3412. Har du en sådan här liggande i lådorna??
Det lär ju finnas massor med analoga kameror som ligger å skräpar hemma hos svenskarna?? –kanske 2 miljoner?? Å kanske har du en sådan här svart kamera från Canon gömd??
Seniorplåtis har alltid tyckt att det är lite knöligt att dra fram filmen på gamla kameror?? Det kom lösningar på det problemet redan på 30-talet, men det var ganska skrymmande mekanismer under kameran. Efter kriget WWII visade Leica en slimmad lösning kallad Leicavit?? –å de blev vanliga på Leica IIIf bland fotografer. De kan köpas än idag på internet för sådär fem laxar. Canon kom med en liknande lösning, men det var först när de byggde in frammatningen i botten på Canon VT permanent som de blev vanliga. Mekaniskt tog de inte så stor plats på höjden. Canon VT är bara några millimeter högre än Canon P. Canon tillverkade fem olika modeller Canon VT (15575 st), Canon VT de luxe version VTD (3475 st), Canon VT de luxe version VTDZ (4875 st), Canon VT de luxe version VTDM (2550 st) samt Canon VI-T (8175 st). Du kan läsa om de här modellernas olikheter i Peter Decherts bok Canon Rangefinder camera 1933-68. Några av de här kamerorna kunde beställas svartmålade. Hur många som gjordes är idag okänt. Canons register brann upp. Den ovanligaste är den här:
Svart Canon VT de luxe version VTDM från 1958, idag är tre kända
Seniorplåtis har beundrat dessa VT kameror sedan 1950-talet, men bland proffsfotografer blev de aldrig någon hit?? Man behövde tre händer för fokus, trycka av och sedan dra fram?? Det var bara Picasso som löste det i samråd med David Douglas Duncan:
På baksidan av DDDs bok om Picasso kan man se lösningen att dra fram
Det är lite svårt att skilja på de båda senaste VT modellerna. VTDZ har tyg i slutaren medan VTDM har metall?? –men många VTDZ uppgraderas vid service av Canon till metallslutare. Så enda skillnaden är att VTDZ har guldytbeläggning i linserna i sökaren, medan VTDM har silverbeläggning. Det senare kan man se genom att det är en blåaktig ton i den sökaren. Själva framdragningsmekanismen är ganska snabb och enkel att hantera. Det kan du se i den här videon:
Eller med den här länken på Youtube.
Döm om seniorplåtis förvåning när den här Canon VTDM dök upp på tradera och sedan eBay. Ägaren bodde i Stockholm och det internationella intresset var botten?? Enligt vår Canon expert i Melbourne Peter, som har register över gamla Canon kameror som sålts sedan många år tillbaka intygade att det var en äkta VTDZ eller M. Nu kan seniorplåtis intyga att det är en M eftersom det är en Ag-sökare. Kameran var i utmärkt skick och efter lite egen CLA av framdragningsmekanismen så funkar allt perfekt?? Slitaget är moderat: betyg B+??
Frammatningsarmen i botten på Canon VTDM
/B
Du kan tro att den är snygg. Å funkar gör den.
Klapp
Bob
Tack, det är en gammal pärla om än ganska tung. Med objektiv 800 gram.
Ha det väl
Bob
Efter kriget förbättrades filmerna på denna punkt efter hand, och man vågade då förse kamerorna med den rätt självklara frammatningsarmen.
Hur man än vänder sig så är det en något klumpig lösning. Den vanliga frammatningarna på ovansidan är smidigare och kanske lika snabba.
Inga gamla kameror kan ju mäta sig mot den digitala utläsningshastigheten. Men det blir ju inte samma sport då.
Ha det väl
Bob
Men på M Leican så matade jag fram i stort sett lika fort med tumframmatningen.
Så tyckte jag i alla fall! :)
/B
Hade en Leicavit på min IIIg en gång för länge sen; gick fint det med. Och till skillnad från vanliga sanbbframmatningsarmar kunde man behålla ögat vid sökaren hela tiden.
Det håller jag helt med om. Den är i mycket gott skick för sin ålder.
Ha det väl
Bob