UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3459. Skärpa är ett borgerligt koncept??

Det lär vara ett citat från Henri Cartier-Bresson?? –man förstår ju genast att det inte är ett generellt begrepp?? –inte ens idag?? Utan H C-B menade fotografi?? –å han levde upp till det??

Seniorplåtis tror att han menade att skärpan i bilden inte var den viktigaste egenskapen för tolkningen?? –utan att det var kompositionen och det emotionella innehålet i bilden som var det viktigaste.

I det verkliga livet kom händelserna och bilderna så snabbt att allt byggde på fotografens intuition om det skulle bli en bild värd att tolka??

Det kan man inte mer än acceptera när man tar bilder av livet?? Vilken kamera använde fotografen?? –strunta i det?? Det är irrelevant??

Lund anno 2020-12-19

Studera Henri Cartier-Bresson och hans bilder och du finner att skärpan var inte hans första prioritet?? –utan det var innehållet i bilden. Här ett exempel från hans klassiker ”The Decisive Moment” från 1952.

Leica Standard (fr 1932) och en sida ur H C-B boken The Decisive Moment

Inlagt 2020-12-26 07:59 | Läst 1980 ggr. | Permalink
Betvivlar att HCB verkligen sade något så korkat? Nästan som att i dag hävda att fotografi är ett patriarkalt begrepp, eller en social konstruktion... :-) HCB myntade ju annars mycket kloka tankar om det avgörande ögonblickets betydelse inom den reportagemässiga fotografin, och annat tänkvärt.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg