UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3478. Vart tog bönderna vägen?? –de är inte på torget i alla fall??

När seniorplåtis och assistent Ninni flyttade till den lilla akademiska bondbyn i syd var torghandeln på Mårtentorget blomstrande?? Hela torget var fullt med bönder från bygden??

Den torghandeln hade djupa traditioner från mer än hundra år?? De äldsta bilderna tagna i Lund från 1800-talet visar just hästhandeln och livsmedelsförsäljningar på torget??

På torget kunde man på 60-talet handla från småbönder från Lundabygden?? –vi hittade snabbt den kända bondmoran Mor Anna som hade utsökta grönsaker. Hennes potatis var något extra?? Å du hon hade tomater om smakade något!!

Senaste besöket på torget härrom dagen fanns det bara en grönsakshandlare?? Fiskhandlaren från Lomma hade tagit semester?? I stället dyker det nu mer och mer upp nasare och det kan man ju va utan??

Torghandeln i Lund anno 2021-01-09

Inlagt 2021-01-14 07:50 | Läst 990 ggr. | Permalink
Som så ofta väcker du minnen... När man gick mellan småhandlarna och valde det bästa från var och en! Och stammisarna man kände: de runda, glada ägg- och honungstjejerna från Lyby, äppelgubben på flakmoppe från Kobjer (som behöll mopedhjälmen på hela dan), och blomsterdamen i ett hav av fräscha blommor... Ända till slutet på sjuttitalet, åtminstone, sen började storfräsarna bre ut sig alltefter som de gamla föll ifrån.

Och tänk om man haft vett att fotografera dem! Nu finns de mest som bakgrund när våra storögda små (då!) killar tittade på allt och alla...
Svar från Bob Bovin 2021-01-14 09:51
Hej Per,
Tack för din trevliga och informativa kommentar. Det var verkligen fröjd att handla på den tiden. Du har rätt i att det var synd att man inte plåtade mer. Jag skall leta lite senare när man fått sprutan.
Ha det gott
Bob
Hej. Torghandeln, var på den tiden förknippad med kvalitet. Nu känns det ofta som det enbart går ut på att kränga så mycket som möjligt.
Lite trist.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-01-14 09:55
Hej,
Vi ser här att handeln börjar dö ut mer och mer.
Hur skall det gå.
Ha det gott
Bob
Ja, det är knepiga tider nu.. Mitt i vintern + svåraste pandemin i mannaminne minst.. såg glest ut även på Hötorget i förra veckan..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2021-01-14 11:57
Hej,
Ja det är verkligen helknepp. Blir det någonsin som vanligt?
Ha det gott
Bob
Jag minns när min dotter var liten på 80-talet då var det torghandel i Norrköping varje onsdag och lördag - och dit gick man och handlade grönsaker och ägg. Och till påsk var det en ren fröjd att gå dit bland alla påskvippor!
Nu är det skralt med torghandel även i Norrköping.
Somligt var bättre förr...
Svar från Bob Bovin 2021-01-14 16:45
Hej,
Ja det är trist. På sextiotalet hade vi torghandel alla vardagar. Möjligen var måndag lite gles.
Jag kommer inte ihåg hur det var på femtiotalet i Linköping, men jag har svagt minne från att det var vissa dagar på Trädgårdstorget.
Ha det väl
Bob
Hej Bob härlig historia och foton. Speciellt nummer 1, där det finns många saker att titta på.
Jag kunde komma med nästan samma historia här från Stændertorvet i Roskilde. När jag flyttade till staden 1962 fanns det några helt andra typer som stod på torget på onsdagar och lördagar. Bland annat fanns en mycket känd och älskad fiskhandlare - Vera Jørgensen, med smeknamnet: "Ålekonen Veronica" från Jyllinge. Alltid på gott humör och med en "kæk og bramfri" kommentar till alla.

https://kulturarv.roskilde.dk/jyllinge-kulturarv/aalekonen-veronica

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-01-14 16:46
Hej,
Jag tror att Roskilde och Lund är ganska lika, vad gäller folkliv. Jag tror vi hade torghandel de flesta vardagarna på sextiotalet.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg