UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3500. Härliga tider?? –strålande tider?? –gammalt på nytt??

Det är rätt osannolika tider i kameravärlden?? –den digitala revolutionen i samhället har ju totalt förändrat bildproduktionen. En liten del av detta är att gamla objektiv fungerar på nya kameror??

Via nytillverkade mellankopplingar kan nästan alla gamla objektiv användas på nya digitalkameror?? –tala om att möjliggöra återanvändning och miljötänk?? Nu säger kanske många kritiskt att så kan man ju inte göra?? –de måste ju vara mycket sämre och oanvändbara?? Så är inte fallet?? –de flesta objektiven är tillräckligt bra för de flesta ändamålen?? –och säkert för bilder publicerade på nätet??

Ta till exempel kameran på bilden här:

Sony a7RII + enkel adapter + Canon 28 mm f:2.8 med L39 skruvgänga

Enligt tester på ”Rangefinderforum” är det jämförbart med moderna 28 mm objektiv?? Flera användare rapporterar att det är litet och lätt och fungerar utmärkt digitalt.

Seniorplåtis har börjat använda kameran ovan inom gatufoto. Vi kan se här hur skärpan är bra i centrum av bilden vid full glugg (översta bilden) och vid bländare 8 så är hela bilden mycket skarp.

Sony a7RII +adapter + Canon 28/2.8 @ bl 2.8 överst och bl 8 under

Objektivet visar naturligtvis en del ”flare” med en stark ljuskälla i bilden. Det är först när solen lyser starkt som det blir tydligt??

Flare, interna reflexer, är tydliga i bilden först med solen direkt i bild

 Slutsatsen är att har du några gamla gluggar i lådorna?? –så varför inte köpa en billig adapter till din kamera?? –och testa själv.

Inlagt 2021-02-05 07:53 | Läst 1682 ggr. | Permalink
Hej Bob. Den ser maffig ut med sitt gamla vackra objektiv, och funkar ju också bra.
/ Bengt H.
.
Svar från Bob Bovin 2021-02-05 18:27
Hej,
Nu gäller det att hitta en liten kamera också?
Håll ut
Bob
Hej Bob
Trevlligt objektiv. Det uppför sig som Meyer -Görlitz Domiplan. Skarpt i mitten vid full öppning. Ett perfekt objektiv för porträtt. Det kan säkert ge spännande boke/oskärpa om man hittar den rätta bländaren. Objektiv med denna egenskap inspirerar till kreativitet och är kul tycker jag:)
Ha de gott
Svar från Bob Bovin 2021-02-05 18:29
Hej,
Redan vid ett stegs nedbländning är det skarpt helt över. Det är ett litet lätt och bra objektiv.
Ha det det väl
Bob
Det funkar ju bra! 28:an är kanske lite "too much". En 35:a är nog bättre? Södra Esplanaden? Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-02-05 18:31
Hej,
Brännvidden tycka vara en smaksak. Winogrand tyckte 21 mm var optimalt för aktionsvinkeln, men objektiven var inte bra nog på sextiotalet.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg