UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3547. Ä det för lätt?? –å plåta??

Har du märkt att det är många knappar på din kamera?? –som du inte använder?? Du ställer in?? –å sedan ändrar du mycket lite?? För det blir rutin och enklare?? –att köra i samma spår??

Så är det med seniorplåtis?? –nåväl han har ju inte så varierad motivbild idag?? Det blir ganska enformigt fotoflanerande i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Kanske byter han objektiv för att det är kul?? –eller så kör han en film genom någon gammal analog kamera??

Proffsen tycker man skall vara supervarierade med olika uppdrag och massor med inställningar på sina proffskameror??

Men de senaste årens systemkameror riktar sig till ett så stort publikområde som möjligt?? Det leder till att kameror är ytterst avancerade och klarar nästan allt?? Utom att rosta bröd!!

Det betyder att möjligheterna att ställa in kameran är närmast oändliga?? Manualerna är bristfälliga?? –troligen orsakade av dator översättningar?? --å det underlättar inte inställningarna?? Antalet knappar som kan programmeras sitter så tätt att de inte får plats rätt?? --för fingrarna.  

Det här kan påverka kreativiteten hos professionella fotografer?? –och här finns en fotograf som tar upp detta. Så man frågar sig om inte någon tillverkare skulle kunna vinna en marknad genom att tillverka en ”enkel” proffskamera??

Seniorplåtis har löst detta problem genom att sätta en gammal vidvinkel glugg på en nästan ny överkomplicerad kamera. Bara en fast inställningskombination behövs?? Inget behöver ändras under fotoflanerandet??

Sony a7RII +LM adapter + Canon 25mm f:3.5

Då är det fullt möjligt att ta en sådan här bild av en man på språng:

Man på väg till en kopp te i Lund anno 2021-03-20

Inlagt 2021-03-24 07:30 | Läst 1474 ggr. | Permalink
Fotografi är en tekniksport! Det har reklammakarna sett till! Bla. Med att sälja "personliga och inbyggda kreativa inställningar" typ så vi kan kan ta bilder som HCB! ;) Vi tror vi skapar en personlig fotografi genom inställningar på kameran! :) För vad skulle kameratillverkare annars sälja? "Hur du blir kreativ oberoende av kamera" Kreativitet sitter i hjärnan, inte i kamerainställningar! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2021-03-24 08:40
Hej,
Man får hoppas att kameran inte stänger av hjärnan. Å andra sidan lär vissa telefoner ha artificiell intelligens.

Håll ut
Bob
Leica M har ju gått den andra vägen och har inte så många inställningsmöjligheter och det betalar man dyra pengar för! Men det går ju skräddarsy sin kamera och programmera in en enkel inställning till sig själv, och det gör man på min Nikon med U1. Eller som Du själv påpekar, så kan man använda en gammal manuell glugg. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-03-24 18:12
Hej Wolfgang,
Jo, Leica M ligger ju åt det hållet. Konstigt nog kostar enkelhet pengar. Nåväl det är ju kvalitet som nästan går mot det extrema.
Å du har rätt i att an kan sätta en person sättning och lagra det. Men då har man betalat för all annan lullul.
Nåväl det kanske finns en frihet man betalar för.

Ha det gott
Bob
Hej Bob - Jag älskar den låga skjutvinkeln med mannen.
Du skriver bl.a. Proffsen tycker man skall vara supervarierade med olika uppdrag.
Jag såg en gång en föreläsning på TV där en väldigt "klok" man sa att om man ville vara professionell och vara säker på att få uppdrag, måste man skaffa sig en helt egen stil. Den ska vara igenkännligt och helst konstant. Så då gav jag upp, för att bli populär och professionell :-) :-)
Jag har lagrat olika inställningar i kameran och kan växla från den ena till den andra med en enda knapptryckning - utan att behöva gå igenom alla menyer.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-03-24 19:12
Hej Erik,
Tackar.
Det vore nog bra om man hade en egen stil, men då måste man lägga 10000 timmar för att nå dit. Säges det av experter.

Ha det väl
Bob
Jag kan bara hålla med i det du skriver. Tyvärr är jag likadan, "om jag bara hade den senaste kameran med den och den funktionen eller det där speciella objektivet..." så skulle jag kunna ta alla de där fina bilderna som andra med liknande utrustning tar. Det är väldigt lätt att falla i den fällan i stället för att helt sonika ta det man har och gå ut och fota och njuta av det man tycker är roligast, ta bilder.

För att ta mig tillbaka till verkligheten tycker jag om att leta efter "Toy camera challenge" videor på Youtube. Duktiga fotografer fotar med helt vansinniga leksaker man inte skulle kalla kamera och lyckas få fantastiska bilder. Det är min inspiration till kreativitet och inte fastna i "kan inte för jag har fel prylar" träsket.
Svar från Bob Bovin 2021-03-25 10:26
Hej,
Fint skrivet.
Det där att använda enkla kameror är mycket lockande. Å det behöver inte va så dyrt. Man kan också välja att köpa en gammal analog kamera för några hundringar och ett objektiv lika billigt. Framkalla i kaffe.
Lycka till
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg