UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3556. Nä!! --en Elmar 35/3.5 från 1930?? --är inte passé!!

Det är inte konstigt att tro att en grej tillverkad 1930 knappast kan användas i vår moderna tid?? –tillsammans med en modern utrustning?? Men det går faktiskt tillfredställande bra??

Gamla bilar från den tiden rullar ju fortfarande?? –men knappast till vardags?? Men gå in på eBay och köp dig ett gammalt Leica objektiv från trettiotalet?? –för ungefär 3000 kr?? Med en adapter kan du sätta den på nästan vilken digital systemkamera som helst?? Å du den funkar!!

Nyligen visade Bengt Björkbom i sin blogg att en Elmar 50/3.5 är tillräckligt skarp för användning på digitala kameror. Här skall jag visa att en Elmar 35/3.5 vidvinkelglugg från så tidig 1930 fungerar bra:

Elmar f=3.5cm 1:3.5 från 1930

Du kan inte hitta en plattare och mindre 35:a idag?? –och kanske aldrig tidigare. Den kan närmast kallas för ett kameralock?? Men bli inte lurad?? –det är en högkompetent glugg?? Mycket solid byggnad i mässing, som är förkromad. Enligt expertis ursprungligen byggd för en Leica I och sedan förkromats och justerats för Leica II. Linserna är klara och avståndsinställningen ”smoth as butter”. Man kan tro att ett objektiv byggt för monokrom fotografering skulle va kass för färgfoto?? –när dess utom inte finns någon antireflex behandling av linsytorna?? Bara vid full bländaröppning kan man tycka att kontrasten är lite låg, men i dessa digitala tider spelar det ingen roll?? Här en bild tagen med en Sony a7RII och objektivet fullt öppet. Bilden under är en beskärning till 100%:

Sony a7RII + adapter + Leitz Elmar f=3.5cm 1:3.5 @ bländare 3.5.

Om man skulle vilja ta porträtt så kan man använda en adapter, Techart Pro, som samverkar med Sony kameran och ger autofokus. I stället för ansikten väljer vi att fokusera på några av assistent Ninnis krukväxter:

Sony a7RII + adapter Techart Pro + Leitz Elmar f=3.5cm 1:3.5 @ bländare 3.5.

Observera att med den här adaptern kan man fokusera mycket närmare än skalan på objektivet. Här är avståndet ungefär 40cm.

Snacka om ett objektiv som levererar, trots att det är litet och gammalt!!

Inlagt 2021-04-02 06:44 | Läst 1527 ggr. | Permalink
Man kan inte låta bli att bli imponerad. Optiken är ju kanon. Det känns ju mer att det är "kringutrustningen" i optiken som utvecklats. Jag menar AF, antireflexbehandling, vädertätning etc.
Men du skriver ju att man kan få AF med en adapter och dina bilder visar att även färg blir bra.
Så nu återstår bara att kolla vädertätningen! 😀
// Conny
Svar från Bob Bovin 2021-04-02 14:40
Hej,
Vädertätningen är frånvarande men bra. Blir det regn får man ta isär gluggen och blåsa med hårtorken försiktigt.
Glad påsk
Bob
I tider då allt i foto är Auto i alla former, så blir det här mycket intressant och spännande! Och det ger även en förståelse för tidigare teknik, som utseendemässigt ligger långt borta, men resultatmässigt ligger nära! Och det här ger även fotografering tuggmotstånd! :)
Fint det här Bob!
/B
Svar från Bob Bovin 2021-04-02 14:42
Hej Bengt,
Den här är också auto, om man vill. Ja du vet hur man gör.
Det här är nästan man favoritplagg, Hektor 28 går nog före.
Ha en fin Påsk
Bob
Riktigt snygga bilder som väl försvarar tesen.
Svar från Bob Bovin 2021-04-02 14:47
Hej,
Det här är tysk kvalitet, och det lyser fram bilderna. Med LR 6 och PS 5 finns färgen att hämta fram.
Ha en fin Påsk
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg