UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3589. Handlare på torget??

Handlarna på vårt torg är personligheter?? –och så har det säkert varit i hundratals år?? De kommer in från landet runt centralorten?? –och serva r invånarna med diverse förnödenheter??

Skall denna långa tradition av fri handel dö ut i kontrollernas tiderum?? Tänk bara hur det var för hundra år sedan då huvuddelen av handeln var slakteriprodukter?? Nu är det bara några grönsakshandlare och en fiskhandlare kvar?? Resten är blommor och handarbete:

Torghandlare i Lund anno 2021-04-27

Inlagt 2021-05-05 07:02 | Läst 881 ggr. | Permalink
Det är väl lite av en livsstil att stå på torget och sälja grönsaker eller annat. Likaså med de som åker runt på mässor och marknader. Är de där färggranna sakerna på första bilden lokaltillverkade eller importerade från ett låglöneland? Det gör stor skillnad tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2021-05-05 14:17
Hej
Ja förr var det nasare, men det var nog bara för de resande handlare. Även begreppet knallare förekom.
Jag kunde inte avgöra om de var egen tillverkning. De såg enkla ut så troligen var det hantverk.
Ha det gott
Ob
Hej Bob.
Det finns antagligen flera orsaker till denna utveckling, vilket jag också tycker är synd. Det har gått flera år sedan det förbjöds att handla med levande djur och färsk mat på Stændertorvet i Roskilde. Jag tror att allt har blivit så sterilt att vi inte tål om en bit kött har hängt lite för länge i solen på torget? Själva produktionen har också steriliserats så mycket. Du kan inte komma in i en ko- eller grislada idag utan att vara klädd i rymddräktliknande kläder. Många människor tål inte heller mat i flera utländska länder, där marknadshandeln sker på samma sätt som tidigare här hemma?
Hittills kan vi fortfarande fotografera livet på torgen - både i Lund och Roskilde :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-05-05 14:22
Hej,
Du har rätt i att det hänt mycket de sista sextio åren. Den fria handeln på torget har ändrats radikalt. Mycket få grönsakshandlare lever vidare. Det blir svårt att vända på detta i tider med pandemier och okontrollerade virusspridning internationellt.
Än så länge får vi plåta på offentlig plats i vårt land, men det försvinner nog snart.
Ha det väl
Bob
Hej Bob. Fint att torghandeln finns. En märklig sak är. Att vissa som varit i exempelvis Grekland, tycker det var så charmigt och mysigt med marknader och torghandel, medan många personer på Hötorget blir rätt irriterade på torghandlarna när dom ropar ut Hej !Hej! Halva priset på sparrisen.:-) ps. Fin skärpa och färger!.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-05-05 14:26
Hej,
Ja, vi har svårt med det där öppna handlandet i våra dagar. Allt skall vara köpt på stora matvarubutiken. Trots att grönsakerna nog kommer från samma jordbädd. Fast här kommer en del från gårdarna runt Lund.
Lite ropande kunde det gott va här på torget.
Hoppas vi slipper viruset snart
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg