UNDER FOCUS
#3854. Fler och fler fotografer plåtar med mobilen??
Du har säkert sett det?? –fler och fler proffs medger att de av bekvämlighet använder mobilen för att ta bilder som dyker upp i livet?? Orsak?? –de har den med alltid?? Är det något mer??
Vill du ta bilder utan att någon bryr sig?? –ja, då är mobilen idealisk?? De tror att du tar en selfie?? –som alla andra??
Kan det vara något annat tro?? Kan det va så att den är smartare än du är?? –när det gäller att ta en tekniskt bra bild?? Den har ju AI?? –som kommunicerar med miljontals bilder av olika slag?? Du tror väl inte att du tar en unik bild?? Så den vet hur din bild bör se ut??
Vår Corre Maria skickade en bild till oss som fick mig att baxna?? Den var tagen tidigt på morgonen när hon gick hem från jobbet?? Seniorplåtis hade aldrig klarat att ta den bilden 1985 med en Olympus OM 3 och diafilm??
I väntan på frukost i Stockholm anno 2022-01-18
Är det inte det som är meningen? Att den fotografiska återgivningen skall påminna så mycket som möjligt om vårt eget sätt att uppfatta verkligheten? Det är i alla fall min tro. Kameror som visar något annat har jag inte någon användning för – dom gör inte sitt jobb.
Jag åtar mig när som helst att med en Olympus OM 3 och diafilm åstadkomma en betydligt bättre bild, en bild som liknar det som ögat ser – men jag behöver troligen ett stativ.
Alltså - lätt som en plätt att vara smartare än den kameran... :-)
I det här fallet vill Bob trycka på hur bra en mobil åstadkommer bilder. Jag tycker inte att den gör det. I exempelbilden är det gyttrigt och fult. Ljuset sprider på ett helt konstlat sätt.
I stället tror jag att en medveten och kunnig fotograf med manuell hantering åstadkommer så mycket bättre.
Detta är en trösterik insikt. För mig - och för många andra.
Eftersom den här kameran samplar flera bilder i en bild så blir det dynamiska omfånget så bra att nattbilder kan visa variationerna i vitt hos svanarna. Jag hade inte klarat det på min tid med OM3 med en diafilm. Men du är säkert så skicklig att du kunde det en gång i gamla goda analoga tider.
Jag tycker fortfarande att det är en förvånande bra bild.
Ha det väl
Bob
Fin tanke hos den konstnären. Man skall se doften och höra ljudet i bilden. Undrar om man inte kan det i den här bilden.
Total dokumentation i en bild är svårt om inte omöjlig att uppnå. Bilden är ju 2D.
Ha det väl
Bob
Skall man grovmanipulera verkligheten i bild, så skall det väl i alla fall vara medvetet med något syfte – inte inbyggt i kamerans funktion! En kamera som avbildar det som inte finns (ett "dynamiskt omfång" som inte finns i verkligheten) hamnar i min skräplåda för befängda prylar.
Fotografi skall vara mer än att bara trycka på en knapp!
Förbud alltså! ;)
/B
Jag tycker vi skall förbjuda mobiler. Å införa obligatorisk användning av RF kameror med film.
Filmbranschen har upptäckt Canon 35mm 1:1.5 och priset har stigit till 50-100 laxar på eBay.
Ha det väl
Bob
De är luriga de här moderna mobilerna. De lägger ju ihop flera bilder i en. Nattbilderna blir ju oväntat bra även i det mörka området.
Ha det väl
Bob
Ett exempel är bakgrundsoskärpa och skärpa i bildens utkant. Ögat har ingen graderad bakgrundsoskärpa eller skärpa i "sidled". Utanför den extremt lilla vinkel som vi kan se skarpt (med gula fläcken) så är allting suddigt. Vi flyttar fokus hela tiden och hjärnan fyller i så vi uppfattar allt som skarpt. Bilder med fin bokeh kan se snyggt ut på foto, men det är inte så ögat uppfattar det i "verkligheten".
Tror ni mig inte så gör ett experiment: ta en tidning eller annan text och fixera blicken på en rad. Försök sedan se vad det står några rader ner utan att flytta blicken (om ni förstår vad jag menar). Jag försäkrar att ni inte kan läsa vad det står några rader ner.
Om vi stod vi slottet och tittade på svanarna skulle vi se antingen svanarna eller Grand Hotel med full skärpa, vi skulle inte kunna uppfatta allt skarpt samtidigt. Om det var mörkt skulle vi förmodligen inte se teckningen i svanarnas fjädrar heller.
Vad jag vill säga är bara att fotografi inte alltid måste korrespondera med det mänskliga ögats sätt att uppfatta verkligheten - det kan ha andra kvaliteter. Fotografi kan ju också vara en konstart och då måste man väl få vara fri att uttrycka sig.
Och som sagts här: vi uppfattar inte världen i svartvitt. Själv tycker jag att porträtt av människor ofta blir bättre i svartvitt - färg tillför inte alltid så mycket (om det inte är en särskilt färgstark person..).
/T
I detta fall kvarstår faktum: Ingen kan stå på Strömbron och se detta i verkligheten. Kameran har byggt saken helt på egen hand. Det handlar alltså inte om att någon med olika tekniska medel skapar sin vision eller version av något. Det är en automatbild.
När då Bob skriver:
”... Kan det va så att den är smartare än du är?? –när det gäller att ta en tekniskt bra bild?? Den har ju AI?? –som kommunicerar med miljontals bilder av olika slag?? Du tror väl inte att du tar en unik bild?? Så den vet hur din bild bör se ut?? ”. Då undgår han inte ett ampert svar. Bilden är i mina ögon ful. Jag, och många, många med mig, kan bättre.
Om nu denna apparat genom AI och kommunikation med miljontals bilder tror sig veta hur bilden skall se ut - ja då är denna exempelbild ett pinsamt tillkortakommande för den tekniken.
Tack för kommentaren.
Jag håller med.
Ha det väl
Bob
Som jag här ovan är inne på, så bör verkligheten återges i bild. Mobilens styrrutiner och programmering går ut på detta - att återger verkligheten så som merparten av de presumtiva användarna ser den rent tekniskt. Ingenting av användarens fotografiska bedömningar är inblandade i saken. Här blir det mässfall för den tekniken. När en sådan bild lyfts fram som ett braskande exempel på mobilkamerans fantastiska förmåga, så blir det lite ”Kejsarens nya kläder”. Ingen ser det som alla borde se.
Visst – jag är medveten om att det är två saker som är av så sakral natur att de inte får angripas i svensk debatt. Det ena är Greta Thunberg, och det andra är mobiltelefonen – men nu är det gjort... :-)
Det påminner lite om ett problem som dök upp i fotobranschens globalisering för ett antal år sedan. Studiofotografer skickade efter välförrättat värv sina modebilder till Indien på kvällen. Indiska bildspecialiserade företag gjorde då under den skandinaviska natten retuschering och bildbearbetning, varefter fotografen, byrån, hade färdiga bilder i inlådan på morgonen därpå. Inte sällan hade modellerna under natten förärats med en omisskänlig orientaliskt hudton och övrig apparition. Til de modefotografers förargelse som letat en typisk fräknig modell med "skandinaviskhet".
/Gunnar S
Det är inte bara iPhone som har en effektiv processor med mjukvara av okänt slag. Sannolikt har många systemkameror det också. Graden av justeringar som göres är ju inte känt utanför kamera bolaget.
Detta kan ju vara ett skäl till att plåta analogt.
Ha det väl
Bob
Noterbart i sammanhanget är att vi två som redan hade ställt oss negativa till denna bild, är två pensionerade yrkesfotografer.
HaD/Gunte..