UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3872. Vilka massiva investeringar?? –lycka till Max IV och ESS

Forskningsanläggningarna i Lunds universitets verksamhet expanderar enormt. För att bedriva världsunik forskning med universitet i hela världen med användande av nybyggd utrusning.

Redan i mitten av förra århundradet började förnyelsen av universitets institutioner. Redan år 1966 började landet största kemiinstitution sin verksamhet. Kemicentrum samlade kemi undervisningen och forskningen i en stor byggnad med mer än 600 anställda och mer än tvåhundra nya studerande varje år. Hit kom seniorplåtis 1969 för studier och blev fast där resten av sitt aktiva yrkesliv.

Idag ser Kemicentrums skal ut så här och är helt renoverat inomhus

I Kemicentrum lokaler, som bara fylls till hälften av kemi idag, finns fortfarande världsledande forskningsprojekt. Här finns t ex landet mest avancerade elektronmikroskop för växt av nya halvledarkristaller inne i mikroskopet.

Det tar tid att bygga stora vetenskapliga anläggningar. I början av 70-talet finansierandes byggandet av synkrotronljus anläggningen MAX  I i Lund. Flera utbyggnader och modifikationer ledde fram till europeisk finansiering (2007) för att bygga MAX IV. Idag är 13 experimental stationer igång där och flera tusen forskare kommer att arbeta där kortare och längre perioder med sina projekt under ett år. Du kan läsa här om MAX IV.

Nu är världens mest avancerade neutron källa (ESS) under uppbyggnad utanför Lund. Byggnaderna är nu helt färdigbyggda över och under mark. Du kan läsa om ESS här.. Det planerade byggandet av de veteskapliga forskningsutrustningarna kommer att ta till 2028. Så här ser ESS ut från den passerande vägen:

Den jättelika ESS anläggningen har en gammal väderkvarn och en modern solcell ”kvarn” vid ingången 

Kring dessa jätteanläggningar byggs nu en ny stadsdel för studenter, forskare och anställda. Spårvägen från stationen till denna nya stad är redan klar.

Inlagt 2022-02-12 07:59 | Läst 673 ggr. | Permalink
Spännande forsknings/prestigeprojekt! Utan Lars Leijonborg, Allan Larsson, Colin Carlie m fl skulle aldrig hända ESS i Lund! Trevlig läsning, Bob. hälsar Lasse
Svar från Bob Bovin 2022-02-12 15:20
Hej,
Nej, utan politisk hjälp hade man inte övertygat EU. Den vetenskapliga grundkunskapen fanns ju i Sverige. Danmark stöttade starkt.
Ha det väl
Bob
Intressant! För några år sen hörde jag Allan Larsson berätta på sitt stillsamma sätt om projektet att få ESS till Lund. Redan då hade han vindkraften med i sin presentation, inte i fokus på nåt sätt utan bara fanns där i nedre marginalen på PowerPointbilderna.
Svar från Bob Bovin 2022-02-12 15:22
Hej,
Ja, Allan spelade viktig roll här, inte minst inom landet. Han förstod också att här behövdes det el. Idag hade det nog hamnat i ett annat land eller Luleå.
Ha det väl
Bob
Säkert en oerhört fascinerande forskningsmiljö. Jag kommer ihåg en del av diskussionerna kring ESS:s placering, roligt att höra att det nu snart är dags att ta anläggningen i bruk. Har jag rätt eller fel om jag uppfattar ESS som lite mer inriktat på applikationer som kräver starka neutronkällor än mer utpräglad analys av elementarpartikelkollisioner? Bra bilder på spännande projekt! Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2022-02-12 21:30
Hej,
Du har rätt i att det är ett mycket avancerat system för många stationer med utrustning för strukturstudier av många olika material.
Ha en fin söndag
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg