UNDER FOCUS
#3879. Kommunal häkteshåla ??
Fjärdingsman är ett gammalt förtroendeuppdrag i landet utom sig?? Redan på Vasatiden beskrivs det?? –och på mitten av 1850-talet började kommunalstämman tillsätta tjänsten.
Vanligen förekom fyra fjärdingsmän som biträden till kronolänsmannen i varje kommun. Två viktiga uppdrag var skatteindrivning och polisverksamhet. ”Fjärsman”, i dagligt tal, hade stor respekt med sig.
En fjärsman kunde häkta en bråkstake eller brottsling och sätta honom i häkte?? Häktet var vanligen inrymt i någon av kommunens lokaler, som t ex brandstationen eller i kommunhuset. Tyvärr var häktesförfarandet inte så populärt då fjärdingsman fick agera fångvaktare också. Några fjärdingsmän kunde anställa tillfällig vakthjälp.
I släkten finns det en fjärdingsman som var verksam 1924 till mitten på 50-talet då titeln omvandlades till poliskonstapel. Vi återkommer i en senare blogg till en berättelse om denna hedersman.
Nu tror inte seniorplåtis att denna gallerlucka i den lilla akademiska bondbyn i syd leder ned till något häkte som fjärdingsmannen hade i gamla tider?? Men det är lätt att låta fantasin rusa vidare dit:
Det kan väl inte vara en lucka ned till fjärsmans häkte i Lund anno 2022-02-14
Poliser skulle vara storväxta och starka. Då kunde de vara handfasta. Londonbobbyn skulle vara minst 6 fot och jag tror nåt liknande gällde i Sverige.
De gamla burarna skulle man inte vilja sitta i. Fjärdinsmännen hade högt anseende och va nära den vanliga lille mannen.
Den fjärdingsman jag träffat var mjukheten själv, men hans händer talade ett annat språk.
Ha det väl
Bob
Interessant fortælling. Jeg kender ikke til de danske forhold på dette område, men jeg tænker, at vi har haft noget lignende.
Venter spændt på næste afsnit.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Det sannolika är att ni måste haft något liknande. Frågan är vad de kallades.
Du får kolla upp.
Ha det gott
Bob
Vi får hoppas att de inte sattes under mark på den tiden.
Ha det gott
Bob