UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3883. Ior: --vilken skall jag ta idag??

Vi lever i en totalt digitaliserad värld?? –med små möjligheter att vända tillbaka i den trygga analoga tiden?? Snart är vi helt inlåsta i den snäva 0 och 1 tillvaron

Men vi som är tokiga i att ta bilder?? –vi är bland dom få som fortfarande kan välja mellan den analoga filmen och den digitala sensorn?? Om det är en dag då nostalgin slår sina klor i våra känslor?? --så kan vi ladda en gammal kamera med fotografisk film och strunta i batterier. Fortfarande kan man lämna in filmen för framkallning och beställa kopior på papper??

Om man en dag vill anamma den digitala stressen med massor med bilder från tid och otid så kan man välja en modern digital ”kulspruta”?? Det kan ju va kul att se bilden sekunden efter den är tagen??

Det märkliga är att du kan välja att samla in din bild genom ett gammalt objektiv från vilken tidsålder som helst??

Digital kamera till vänster och analog till höger

På din analoga kamera kan du t ex sätta en Canon 25/3.5 och på den digitala kameran kan du sätta ett Canon 28/2.8?? Blir det någon skillnad?? –nä du kan få fotograferandet att fungera exakt på samma sätt?? Ställ objektiven på bländare 8 och bländarhastigheten på 1/1000 sekund. Enda skillnaden är att den analoga sensorn, filmen, har fast ljuskänslighet som ISO 800. Medan du kan låta den digitala sensorn löpa fritt??

Så hos oss bestämmer Ior?? Blir det någon skillnad med de olika objektiven?? Nej!!

Canon 25mm 1:3.5 på bländare ger tekniskt bra bilder för alla användningsområden

Många gatufotografer tycker att brännvidden 28mm är idealiskt för 24x36 sensorer?? Mycket riktigt det ger ett lättkomponerat bildfält för en skicklig fotograf.

Canon 28mm 1:2.8 är ett objektiv med erkänt bra standard på bländare 8

 Så skaffa dig alternativ så blir du lycklig??

Inlagt 2022-02-23 07:41 | Läst 1460 ggr. | Permalink
Jag tänker med en viss saknad på förr! ;) Jag hade bara en kamera och ett objektiv, men använde två filmer, Tri-X och Kodchrome och det funkade ändå utmärkt!
Det har blivit för mycket valmöjligheter numera!
Det splittrar vår konstnärlighet! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2022-02-23 13:34
Hej,
Jag kommer ihåg den tiden. Först en 1000F med normal. Sedan en M3 Summilux 50. Det var mest Tri-X. Färgen kom i mitten på 60. Då kom Minolta SR7. Då blev det en med färg och en med Tri-X. De bilderna blev en bok om London.
Plåta mera
Bob
Det verkar som om man utgår från att alla fotografer har en digitalkamera, och sedan gör man valet att även fotografera analogt - av inneskäl eller av nostalgiska skäl eller vad det nu kan vara?
Det är ett oriktigt antagande. Jag till exempel äger ingen digitalkamera (och ingen smartphone heller för den delen).
Det är inte så att jag är på kant med det digitala - efter kameran är jag digital för hela slanten, och jag uppskattar det digitala mörkrummet mycket. Saken är snarare den att jag hela livet har varit så funtad att jag bara köper på mig den teknik jag tycker att jag har konkret behov av. Jag anskaffar inte ny teknik bara för egenvärdets skull.
Svar från Bob Bovin 2022-02-23 13:48
Hej,
Det är säkert några film dyrkare kvar. Heders.
Jag stretade mot länge. Var pionjär på digitalt i elektronmikroskop i början av 80-talet. Vi monterade in försvarets digitala video kamera för nattspaning i skärgården i vårt transmissions mikroskop. Nästa kamera var 1000x1000 pix i ett 400 kV mikroskop från Japan, finansierat av Wallenberg.
Inte trodde jag det skulle finnas en amatörkamera i färg 2005. Men det fick bli en till polarresorna.
En stor fördel är möjligheten att variera ISO automatiskt.
/Bob
Ta båda! Varför välja om en inte måste? ;) Ior ser emellertid ut att ha lite beslutsångest.

Ha det fint!
/Lisa
Svar från Bob Bovin 2022-02-23 13:52
Hej,
Du har rätt varför inte ta båda i ryggsäcken. Ior är precis lik mig.
Om bara en kamera skall med så får tidspressen styra.
Tyvärr så finns det en frihetskänsla i det digitala.
Tack för din kommentar och Ior hälsar.
Bob
Ior ser tvekande ut, med fördel Canon! Vill Du ha ett snabbt resultat, så tar Sony till vänster, men Canon till höger är snyggare och på så sätt roligare att fotografera med, i alla fall i min värld. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-02-23 14:07
Hej Wolfgang,
Nu när våren kommer så får det bli mer Canon och Leica. Å så får man försöka ta det lugnt.
Du har rätt i de gamla kamerorna är vackrare. Men M11 är en skönhet.
De digitala kamerorna är ruskigt avancerade och man kan plocka ut tekniskt nästa perfekta bilder. OS fotograferna måste varit nöjda i den kylan.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Analog or digital - that is the question :-)
Du skriver: Det kan ju va kul att se bilden sekunden efter den är tagen??
Jag gjorde ett experiment för en tid sedan där jag stängde av skärmen på baksidan av kameran. Tog 24 bilder och väntade med att se dem tills jag fick hem dem från Kodak - nonsens - tills jag såg dem på datorn. Jag visade alla 24 bilder även de som inte lyckades - suddiga, upplysta, dåligt komponerade osv. Det var såklart bara 2, som var det :-) :-)
Det blev nästan en analog upplevelse och förde minnen tillbaka till min DIAS-period. Det kan hända att jag gör ett nytt försök när jag kommer ut i år igen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-02-23 20:12
Hej,
Det är en bra grej, jag brukar inte titta på bilderna förrän nästa dag.
Men det blir ändå inte som film. Då blir det mycke jobb med skanning.
Ha en fin dag
Bob
Erik Madsen 2022-02-23 20:33
PS: “Men det blir ändå inte som film - nej det ved jeg godt. Jeg mente blot, at jeg gjorde, som da jeg fotograferede analogt DIAS.
Mvh. Erik.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg