UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3913. Vilken tåföring??

Seniorplåtis har en käpphäst?? –formad genom livserfarenhet?? Man kan aldrig dra några slutsatser om en människas kapacitet?? --baserat på personens yttre utseende??

Det betyder också att jag aldrig kan dra några slutgiltiga slutsatser om vad jag ser på ett fotografi?? Med det menat en dokumentär fotografisk bild?? Den blir bara en grogrund för hjärnans fantasi ?? –som gödslas av bildens information och mina livserfarenheter??

Vi skall fundera på detta genom att betrakta en nytagen bild i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Vad händer här? En stund i Lund anno 2022-03-21

Det finns fyra människor i bilden. I bakgrunden finns en dam, sittande på en bänk, kanske värmande sig i vårsolens glans. Mycket talar för att det är någorlunda hög vårtemperatur, ty mannen till höger har redan shorts och inga strumpor i sandalerna. I förgrunden kommer två män i varma arbetskläder och utrustade med svårtolkad utrustning. Kan man förstå något mer ur bilden?? –nä inte med säkerhet??  Mannen med elegant förning av stortån kan va vem som helst?? Kanske professor emeritus i biologi?? –bibliotekarie på UB?? –gymnasielärare?? ……..??

De arbetsklädda männen är nog på väg till något jobb?? –och föga kan man se att de är på väg att lyfta av de jättelika, 35 ton tunga, blytaken på domkyrkans torn?? Det är ju en händelse som inte sker varje år?? –utan senast var det för mer än hundra år sedan??

Så mina vänner på fotosidan, försök aldrig att dra slutgiltiga fakta från en bild?? Utan låt den väcka din fantasi i stället??

Inlagt 2022-03-25 07:53 | Läst 1341 ggr. | Permalink
Jag håller med. Bilder som kan väcka ens fantasi på det ena eller andra sättet är spännande och får en att titta en gång till på bilden. På både det som syns och det som inte syns i bild. Här tänker jag speciellt på mannen som sitter skymd bakom trädet. Han som när bilden tas säger något till kvinnan i den rosa jackan. Hon lyssnar lite halvhjärtat på vad han säger. Hon ser ut att hört mannens ordalydelse förr.

"Där går den där förbannade Persson igen. Barbent och barfota. Såna som han kommer att belasta reumatikersjukvården om några år. Vänta bara så ska du få se."

Hälsningar Jörgen
Svar från Bob Bovin 2022-03-25 10:30
Hej,
Tack för din fina kommentar med fyndig fantasi.
Även det osynliga kan skapa fin fantasi och tankar. Kul med den osynliga gubben bakom trädet. Hans kommentar är fyndig.
Det fina är att han finns inte i verkligheten. Damen är ensam utan sällskap. Två bilder före den här bilden ser man att hon är själv. Den bilden kommer kanske i en senare blogg.
Tack och ha det bra
Bob
Hade jag inte vetat att han dog för åratal sen, hade jag direkt gissat på Håkan Wiberg till höger. Han gick i shorts och sandaler året om, dessutom i skjortärnarna och barhuvad. Ett stående inslag i stadsbilden på 60-talet; blev fredsforskare sedan.
Svar från Bob Bovin 2022-03-25 19:05
Hej,
Det har du rätt i. Honom såg man ofta på stan, lättklädd året runt.
Han blev senare ansedd fredsforskare och Professor i LU.
Ha det bra
Bob
Vi är olika och vi klär oss olika, så är det. Fast vi kan klä oss lika och ändå vara olika.....Bra sett och taget! Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2022-03-25 21:20
Hej,
Det har du helt rätt i. Det ligger ju i att man kan aldrig veta vad som gäller för personen.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Fin type - manden med de bare tæer.
Mvh. Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-03-25 22:59
Hej,
Ja den typen har ni nog inte i Roskilde.
Ha en fin weekend
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg