UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3943. Skapar mönster positiva vibbar??

Skapar enkla mönster och höga symmetrier sympatiska reaktioner i hjärnan?? Medan kaos och få symmetrielement förvillar hjärnan och känns obehagliga?? Nja, vem vet??

Nu är vi inne på hjärnforskning?? –och få har kompetens att svara på de frågorna?? Viss forskning finns men det är nog svårt att dra slutsatser?? –om de ens finns.?? man kan ju funder över hur man själv reagerar??

Seniorplåtis har studerat kristaller och atomstrukturer hela sitt yrkesverksamma liv?? När man ser en naturlig kristall, som ett mineral, så känns det positivt beundrande om den har hög symmetri?? –som till exempel en kub?? Det är den kropp som har flest antal symmetrielement?? –närmare bestämt fyra tretaliga rotationsaxlar, tre fyrtaliga rotationsaxlar, sex tvåtaliga rotationsaxlar, fyra spegelplan och ett inversions centrum??

Nu spelar ju också färgen in i skönhetsupplevelsen. Personligen tycker jag en röd diamant är vackrare än en färglös diamant. Även om de båda tillhör det kubiska kristallsystemet.

Man inser ju att detta är inget enkelt forskningsområde?? –om man också måste skanna hjärnans signaler??

Vi tar och kollar på en bild i stället??

Kaos eller skönhet i Lund anno 2022-04-21

Denna bilden från Clemenstorget i Lund innehåller många former?? Trädens skuggor är kaotiska, kvadraten har ett dekorativt mönster med låg symmetri, ett spegelplan, men är lika fullt ganska spännande?? Det är vanligt mönster i Alhambra och har nog ett ursprung i östländerna. De stora cementplattorna är kvadratiska och är i planet en symmetrisk form. Här uppfattas det inte som särskilt vackert?? Uppe till höger finns en grusplan vars grus är totalt oordnat och kallas då amorft. Det uppfattas ofta som vackert om det är transparent, som i glas, och då tar färgen över som skönhetsbärande??

Fotografiet har ett stort problem?? –då det projicerar ned alla former till ett plan och det är ju ett stort problem för skönhetsupplevelser då det sänker alla symmetrier??

Inlagt 2022-04-24 07:57 | Läst 1106 ggr. | Permalink
Härligt spanat och formulerat. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-04-24 09:04
Hej,
Man tackar. Man ser ju mycket konstigt. Bra med något som står still.
Ha en fin dag
Bob
Bra bild och intressant diskussion!

Jag tycker inte alls att trädskuggorna är kaotiska, de visar träd som klappats (heter hamlats så i Lund?) på skånskt vis.

Runt trädets stam finns en öppen zon så att trädet kan växa utan att strypas, en genomtänkt design. Järngallret har det dekorativa mönster du nämner. Det signalerar omsorg och det här är ju lite speciellt, man undrar varifrån den som gjort mönstret fått sin inspiration.

Inte visste jag att en kub är mest komplex då det gäller antal axlar!

Foto i 2 D är en tillplattning, visst, men inga försök med 3 D återgivning har väl fått nåt större genomslag. Svartvitt är ju en ytterligare förenkling men vadå, här visar ju du att det kan fungera!
Svar från Bob Bovin 2022-04-24 19:59
Hej Måns,
Tackar.
Vi tolkar även oordning olika, och detta är nog baserat på olika erfarenheter.
Järngallret uppfattar jag som orientaliskt.
Det kubiska kristallsystemet ha den hösta symmetrin i universum. Du som byggt hus och planerat områden trodde jag fick undervisning i symmetrielement.
3D bilder kräver verkligen dyra anläggningar. Jag tycker om svartvita bilder, men samtidigt undrar jag varför. Färg borde ge mer glädje.
Ha bra vecka
Bob
Måns H 2022-04-24 23:01
Jag tycker också järngallermönstret ser lite orientaliskt ut.

Symmetriundervisning? Tvärtom. Modernismen var emot symmetri och dekor. Professuren i ornamentik avskaffades. Då jag gick på KTH var symmetri tabu. Konstigt nog var kubiska hus ändå OK, bara inte entrédörren satt mitt på. Personligen drevs jag av ungdomlig motsägelselust och tyckt (och tycker) att en inte helt stel symmetri ofta är bra. Som vi själva, tämligen men inte exakt symmetriska.

(Några av de riktigt stora struntade ibland i symmetri-tabut, t ex Lewerentz i Riksförsäkringsverket.)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg