UNDER FOCUS
#4036. SJ efter 100 år – utomordentligt dokumenterad av Lennart Nilsson
SJ firade hundraårsjubileum 1956 med att ge de anställda en bilderbok av Lennart Nilsson. Han var redan då en berömd reportagefotograf i veckopressen?? Bokens bilder är underbara!!
Lennart Nilsson skulle bli den första fotografen i världen att få Hasselbladspriset. Han blev otroligt berömd efter bilderna i Life om hur ett barn blir. Han gick sedan mer och mer över till samarbete med forskare på KI för att illustrera medicinska upptäckter i elektronmikroskåp. Han blev även i detta arbetet en kändis i världen.
Här korsades våra vägar en aning. Han köpte mikroskop i Japan av företaget JEOL som även konstruerade specialversioner åt honom. Företaget använde Lennart i sin reklam. Vi här på Nationellt Centrum för Högupplösande transmissionselektronmikroskopi i den lilla akademiska bondbyn i syd köpte också mikroskop hos JEOL för atomstruktur studier. Lennart studerade makro- och molekylstruktur. Han blev hedersdoktor på flera universitet och fick Professors namn av regeringen.
Bilderna på SJs verksamheter på femtiotalet, som finns i boken, är känsligt fångade i en tid då järnvägen var pulsådern i nästan all verksamhet. Bilderna visar inte bara tåg utan även människorna i dess symbios. Alla bilderna finns idag på Järnvägsmuseet i Gävle och finns tillgängliga digitalt på DigitaltMuseum.
Alla bilder där är Publicdomain och kan användas i vår blogg:
Några av bilderna som Lennart tog vid den här tiden är underbart känsliga och mycket roliga i sin dokumentation. Vi har valt att lägga ut tre:
Tre av Lennart Nilssons bilder från SJs jubileumsbok ”Efter hundra år”
Seniorplåtis kan inte nog beundra den första bilden i vår blogg. Hur modern är inte den?? Vilken uppmärksamhet blev det inte i DN när de började publicera ”sneda” bilder?? Vem bryr sig att bilden är en aning oskarp?? Ja, inte bryr sig seniorplåtis alla fall?? Vem började publicera ”sneda” bilder?? –jo, världens i en tid mest berömda fotograf, Lennart Nilsson!!
Några uppslag i boken ”Efter hundra år”, utgiven av SJ 1956, med bilder av fotografen Lennart Nilsson
Tack för din kommentar. Jag håller helt med dig, han gjorde många jobb som var beställningar. Jag tycker många bilder lyser av hans nyfikenhet och känsla för det oväntade. Det kunde man se senare i hans mikro bilder.
Personligen är jag mer imponerad av den här tidens bilder än mikroskpibilderna.
Ha en fin dag
Bob
Tack för det Bob!
/B
Hur man än tycker om Lennart Nilssons bilder så hade han en imponerade beredd i sitt plåtande. Han var en entusiastisk betraktare av sin tid.
Han har ju publicerat en bok om Reportage som jag inte kände till, men nu har jag beställt en på Bokbörsen.
Ha det gott
Bob
Du hör troligen till de som mot slutet ansåg att han jagade sensation med sina bilder. De bilderna jagade pengar.
Han var inte helt populär bland elektronmikroskopisterna. Aldrig inbjuden till internationella konferenser.
Ha det väl
Bob
På Falsterbo museum (den gamla järnvägsstationen) finns en LN-utställning med hans porträttbilder av kändisar. Mvh Wolfgang
Så är det, han är en mycket allsidig fotograf på hög nivå.
Tack för tipset om utställningen.
Ha det gott
Bob
Bra slutsats. De är läsvärda.
Ha det väl
Bob