UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4049. Gatukonst med mitt bästa objektiv??

Det här objektivet, Leitz Summicron 1:2/35, har seniorplåtis använt av och till sedan 1963. Med en Leica M2 som inköptes samma år. Det är sannolikt det objektiv vi använt mest i familjen??

När den digitala tidsperioden inträdde satt det kvar på M2, eftersom vi inte köpte någon digital M-kamera?? Vi tyckte de var för klumpiga och hade en del problem?? Först när det kom en adapter tillverkad av kinesiska Techart kunde många objektiv köras på Sony a7RII med flera. Finessen är att det funkade med autofokus!!

Supergluggen Summicron 1:2/35mm version 1 på Sony a7RII via Techart LM-AE7

I Ken Rockwells blogg kan man läsa följande begeistrade kommentar om version 1:

Den första version av den odödliga Leica Summicron 35 mm f/2, tillverkad av Ernst Leitz, är bland de finaste objektiven som någonsin gjorts. Det är litet, ultraskarpt, ultrasnabbt och har inga förvrängningar.

Tyvärr tillverkas inte objektiv av den här klassen längre?? Det är ett objektiv med 8 linser i sex grupper med den beprövade symmetriska dubbel-Gauss konstruktionen. Den utnyttjar till fullo de nya optiska glasen med sällsynta jordartsmetaller, inklusive toriumfritt lantanglas, speciellt utvecklat för denna lins vid Leitzs egna forsknings- och testlaboratorier.

Vi har ju den senaste tiden publicerat bloggar med bilder tagna med 35mm objektiven Elmar 35/3.5, Summaron 35/3.5. Båda ger utmärkt bra bilder och kan trots sin ålder fungera fint i digitala kameror med Techart LM-AE7. I en kommande blogg skall vi visa bilder för jämförelse med Summicron objektivet. Men jag varnar för att den här gluggen från 1958-74 är ”state of the art”. Därför skall vi visa en bild här med gatukonst.

Bilden är tagen med kameran ovan med bländare 8 och den är mycket starkt beskuren (till 2570 x 2063):

Gatukonst i Lund anno 2022-08-05

Inlagt 2022-08-08 07:38 | Läst 823 ggr. | Permalink
Den där första Summicron 35 (åttalinsiga ska det visst heta i samlarkretsar) är helt fantastisk! Skönt mjuk och med mycket "Leica-glow" på full öppning, skarp och "modern" från bl 4. Och som sagt liten och supergedigen.

Köpte en sliten sådan för en spottstyver runt 1985 till min M2, återupptäckte den sen till mina digitala Leicor för ett par år sen och ställde in mitt nya 35 Asph i skåpet (borde sälja den, men...). Tyvärr har ju de här åttalinsiga blivit helt hysteriskt dyra på samlarmarknaden, men har man det redan, så är det lätt att gilla leget.

Fin, "klassisk" Leicabild du visar, med de underfundiga fläckarna på väggen som den riktiga poängen!
Svar från Bob Bovin 2022-08-08 08:28
Hej Per,
Dina lovord bekräftar vad många tycker. Det är en osedvanligt bra objektiv som är konstruerat med kvalitet och kunskap som mål, inte bara aktieägarnas vinst.
Den här Version 1 varianten har 8 linser i 6 grupper. Sannolikt har glassorterna hemligheten till ett objektiv som inte bara fokuserar på maximal skärpa över hela ytan.

Angående priset är jag inte så förvånad för det ligger i nivå med nya Leica gluggar.
Däremot tycker svarta M2 börjar ligga lite högt.

Tack för din uppskattning av bilden med gatukonst.

Ha en fin dag
Bob
Hej. Det där objektivet verkar frestande att skaffa. Tyvärr har jag ingen liggande i lådan. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-08-08 20:46
Hej Nisse,
Här är en frestande uppsättning:
Sony A7C + Techart LM-EA9 + Summicron 35/2 Version 1 = 75 laxar

Men då är kameran Bengt H hade på magen, Panasonic GM5, att föredra.

Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg