UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4130. Är du vacker så får du bättre betyg??

Det har man ju misstänkt länge?? –sedan man gick i 9:an?? Nu är det klarlagt av en doktorand vid Ekonomicentrum vid Lunds universitet?? Men är det rättvist??

Under pandemin undersökte man hur betygen förändrades för vackra flickor och pojkar när studierna bedrevs hemma via datorerna och man träffade inte lärarna?? Pojkarnas betyg förändrades inte medan flickorna fick lägre betyg?? Försökspersonerna hade blivit bedömda som vackra av en panel på över sjuttio gymnasiestudenter??

Detta kan ju tyckas vara djupt orättvist??  Så tyckte studentkåren i Uppsala, som intervjuades i morgonprogrammet i TV?? Då skall man ju påpeka om de orättvisor som råder på arbetsmarknaden?? Där visas att kvinnor har mycket lägre lön, för samma jobb, än mannen?? Kan det va så att några vackra kvinnor blir något kompenserade i livet??

Seniorplåtis har varit lärare på alla nivåer i våra lärosäten, som högstadiet till forskarnivå?? –och försöker minnas om det gäller på alla skolor?? Det bör betonas att jag inte känner att så har varit fallet?? Det borde spela roll om det är en kvinnlig eller manlig lärare?? Kan det vara så att det är något helt omedvetet hos läraren?? Kan det vara så att kulturen i vårt samhälle premierar skönhet??

Kan skönhet ge fördelar vid studier hos Ekonomicentrum, Lunds universitet anno 2022-10-27

Inlagt 2022-10-28 07:24 | Läst 1855 ggr. | Permalink
Livet är inte rättvist!
Svar från Bob Bovin 2022-10-28 11:05
Hej,
Det är säkert.
H
Bob
Jag läste om denna studie, utan att ta del av något av det publicerade materialet. Kanske inte så förvånande. Hur ser våra mest lyckosamma influencers ut? Intressant att någon faktiskt försökt kartlägga detta. Om det nu är så att kvinnor plötsligt har högre lön än män för samma arbete är det något som har svängt, för den orättvisan har länge varit den omvända.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2022-10-28 08:17
Hej Lena,
Jag försökte att rannsaka mig själv som handledare. Men vår avdelning blev glada när vem som helst ville doktorera hos oss. Vi såg aldrig till utseendet utan litade på meriter.

Efter halva tiden som doktorand blev ju ibland handledaren handledd.
Ha det väl
Bob
Jag undrar jag Bob?? Så mycket som du plåtar kvinnor på stan... :-D
Svar från Bob Bovin 2022-10-28 11:05
Hej,
He, he, tur gubben inte sätter betyg längre.
Ha de
Bob
Hej Bob.
Ja, det är så det är.
Det behöver man inte göra stora och omfattande doktorsavhandlingar för att fastställa det :-) :-) heh heh.
Dessa 2 kommer förmodligen att klare sig vidare.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-10-28 15:33
Hej,
Jag undrar varför det blir så. Vill vi ge en hjälpande hand utan att vi vet om det.
Undrar om det har med evolutionen att göra. Är det Darwin som tittar fram.
Ha det väl
Bob
Det är för mig alldeles uppenbart att det inte bara gäller betyg, skönhet är en framgångsfaktor. Och rättvist? Sven har alldeles rätt där. Är det rättvist att vissa tjänar hundratals miljoner på fotboll? Vissa har stora begåvningar som leder till nobelpris? Samtidigt är det alla olikheter som gör vår värld så förunderlig, hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2022-10-28 15:37
Hej,
Ja, kan det vara en del i den naturliga selektionen av de vackra, en del av evolutionen. Kanske måste det finnas en skillnad för bred utveckling.
Aj, nu är man inne på förbjudna tankar. Brott mot Jantelagen.
Ha det väl
Bob
Läste också detta, men det var väl så att även kvinnliga lärare gav vackra flickor högre betyg? Nu var det inte så många kvinnliga lärare i undersökningen har jag för mig.

Jag funderar lite på om inte vackrare flickor missgynnas lite på arbetsplatserna, tycker mig märka den tendensen att man hellre väljer ”normala”. Jag tänker kanske mer här på hur mycket kvinnorna lägger på makeup än naturlig skönhet
Sven Blomquist 2022-10-28 17:05
Njae, visst har utseendet betydelse. Det gäller både kvinnor och män.
Svar från Bob Bovin 2022-10-28 18:17
Hej Peter,
Den här undersökningen bygger ju på att läraren inte ser eleven. Så skillnaden kanske inte är så stor vem som är lärare.
Nu har jag inte erfarenhet från så många arbetsplatser men jag har inte sett något missgynnande av kvinnor på grund av utseendet.
Ha en god weekend
Bob
Får associationer. Från mina barns uppväxt och skolgång.

Min yngsta som berättar att han sällan eller aldrig får hjälp av läraren på mattelektionen. Många som sitter och viftar med händerna medan läraren alltid verkar prioritera flickorna. Speciellt de "vackra" och lena i rösten. Viktig insikt i livet. Vi pratade mycket om hur man behöver förhålla sig till verkligheten.

Minns själv... De som ofta fick mest hjälp och stöd eller uppmuntran var kanske de som inte ens behövde. Stod för något annat. Varje gång. Berätta och prata om det hemma som något orättvist. Nej, där gick ändå gränsen
Svar från Bob Bovin 2022-10-29 10:21
Hej,
Tack för din bra kommentar.
Jag försökte rannsaka mig från den tid då jag på sextiotalet var högstadielärare på Viksängsskolan i Västerås. Jag har inget minne av att jag hade någon skillnad mellan hur jag behandlade flickor och pojkar i matte och kemi. Några flickor var bäst i klasserna, men de behövde sällan hjälp på lektionerna. Det här är känt sedan länge att flickor i gemen är mer ambitiösa än pojkarna.
Ha en fin weekend
Bob
Lars-Gunnar Nyqvist 2022-10-29 14:02
Allt var dock inte orättvist under min egen skoltid i realskolan. De flesta lärare var bra. Försökte göra sitt bästa.

En lärare, Månelius var en som vi ibland kanske kunde ha drivit lite med. Extremt snäll och hjälpsam mot alla. Ingen och aldrig någonsin något ont ord om honom. Vi minns alla honom som den bästa av de bästa

I bruks samhället i Värmland där jag växte upp fanns stora sociala skillnader. Det var det jag tänkte på i min egen skolgång. Barn till det övre skiktet i samhället hade det "enklare" på något sätt. Oavsett om man var pojke eller flicka. Gick inte att sätta fingret på vad det var men det märktes ibland.

Men tror att det har mer med människan att göra än rollen och yrket



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg