UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4140. Canon P?? –den populära kameran?? –så grann??

Det är ett nytt fenomen i fotovärlden?? –som inte var så vanligt förr i tiden?? Nyheten är baserad på modellen Canon P?? –som tillverkades i en mycket stor upplaga på femtiotalet??

Är du i business för att måla om?? –så har du alla chanser att göra det?? Även om det gäller att måla om din kamera?? Du kanske vill satsa på hög kvalitet?? –å då finns det målerifirmor i Taiwan, Japan och England?? –säkert finns det fler?? Den kanske mest kända är Shueido Camera på Taiwan. De har ett skyltfönster på Instagam.

Den vanligaste kameran att måla om på marknaden är Canon P från femtiotalet?? Det var den verkliga storsäljaren då med nästan 100 000 exemplar. Den spreds över hela världen snabbt?? –eftersom den var billig och stryktålig?? Bara ungefär 100 målades svarta från fabriken?? Märkligt nog hamnade många i i vårt land. Här är en:

En äkta raritet från västkusten, en svart Canon P med svart Canon 50 mm 1:1.2

En sådan här ganska unik kamera värderas till i runda slängar 20 laxar?? –det vill säga en tiodel av priset för en svart Leica M2, som är tio gånger så vanlig??

En liten nackdel för denna modell är att många av målerifirmorna kan nästa kopiera den här modellen?? Men å andra sidan kopierar de lika lätt en svart Leica M2.

Just att Canon P är så vanlig ommålad är att massor ligger på marknaden för en tusenlapp och nymålad får man betala omkring sju till åtta tusen?? Då får du en unik kamera som den här på Instagram:

Nymålad Canon P med Canon 50 mm 1:1.8 annonserad på Instagram just nu

Vad man än tycker om verksamheten att nymåla kameror?? –så är några roliga och några få vackra?? Ren kopiering av svarta original skönheter tycker vi inte om?? –men det är inte olagligt??

Inlagt 2022-11-07 08:00 | Läst 1464 ggr. | Permalink
Fin kamera Canon P! Den svarta alltså! Å litet, litet avundsjuk e jag nog! :)
Vad gäller målning av kameror och då Leica så fick jag ett mail av en "målare", tror han även hette så, som berättade att han målat om sin M Leica! Han hade plockat ned kameran i delar, avkromat mässingen, sedan målat kameran i svart! Mycket, mycket nära originalfärgen i svart för Leica!
Men det här förutsätter kunskap, och sannolikt en liten finmekanisk verkstad!
/B
Svar från Bob Bovin 2022-11-07 09:59
Hej Bengt.
De stora drakarna är inte enmansföretag. Det vet vad de gör. Här är det pengar som gäller.
Hela Leica är ju mästare i marknadsföring. Nästan helt byggd på nostalgi. Det är ju märkligt hur man kan överleva i jämförelse med Nikon, Canon och Sony. Visst Leica gör fortfarande förstklassiga objektiv, men det gör andra tillverkare till lägre pris.
De svarta Leica M från gammal tid har ju svindlande priser bland samlare, medan andra kameror säljs för hundralappar. Leica är nog del i den hysterin med kändiskameror och små serier ytliga modifieringar.

Ha det gott
Bob
Ett fint äkta exemplar Du har, Bob! När det är Leica, så är det samlare som har drivit upp priset. Men att måla om ett original? Känslomässigt är det inte rätt i min värld, Dessa i krom är ju vackra som de är! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-11-07 22:43
Hej Wolfgang,
Du har säkert rätt i att Leica samlas av många. Jag tycker också om de kromade. Målning kan rättfärdigas om det sker för uppmuntran. Men förfalskning är illa.
Ha det väl
Bob
Jag har sålt min servade Canon P som jag skaffade för ett år sen. Även en Voigtländer 35mm till den. Canon 50mm f:1,4 gick också iväg för ett tag sen. Använder kameran för lite och då är det bättre nån annan får ta över den. Överlämnade den i helgen som gick då vi var på Stockholmsbesök. Men jag har behållit 35mm f:2 som är superb. Har ju sedan 20 år tillbaka det sökarlösa huset Bessa L med en 21mm och tillbehörssökare, och fick tag i en tillbehörssökare även för 35mm. Det blir till att kära på hypefocal med dom. Fungerar fint som gatukamera på stan.
Svar från Bob Bovin 2022-11-08 18:59
Hej,
Det är rätt atleter fler använda. Det gick nyligen en Bessa L på tradera, ganska billigt. Canon 35an anses vara mycket bra.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg