UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4147. Garanterat ”Fake News”??

Det är märkligt vad mycke nyheter det är på nätet som är medvetet ”Fake News”?? Många mycket klurigt gjorda för att påverka oss?? Allt för att lura oss ekonomiskt eller politiskt??

Skolundervisningen borde innehålla kunskapen om kritiskt tänkande och källkritisk granskning?? Detta är inte lätt eftersom det är svårt att identifiera eventuella källor och tolka dem själv?? Informationen blir mer övertygande om det finns en bild som stöder påståendena?? Men tro aldrig en bild, det är lika lätt att förfalska en bild som en text. Men regeln är att: är det det minsta tveksamt så släng det!

Seniorplåtis har här konstruerat två falska nyheter:

_______________________________________________________

I dessa kristider har Regeringen beordrat MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, att utrusta alla skyddsrum i landet med ett lager av livsnödvändiga livsmedel och mediciner. 

Arbetet har redan påbörjats i de större städerna och dess stora skyddsrum. Här kan vi visa att arbetet påbörjats i den lilla akademiska bondbyn i syd.

Centrala skyddsrum fylls nu med livsmedel i rask takt i hela landet

————————————————————————————————————————————————————————————————————

Regionrådet i Skåne har påpekat att flera kommuner inte städar undan övergivna cyklar på gatorna.

Ett flertal svåra olyckor har inträffat i flera kommuner i länet. Krockar mellan el-sparkcyklar och skrotcyklar har ökat och eftersom de eldrivna fordonen har företräde så har Regionrådet därför satt hårt mot hårt och pekat ut några kommuner som måste rensa bort cyklar. Så att de av regionen godkända el-sparkcyklarna skall komma fram utan olyckor.

Arbetet är redan påbörjat i flera orter och i Lund har man anlitat privat företagsamhet för arbetet.

Det mödosamma arbetet att samla in cyklarna har börjat

Flera av kommunerna har gått samman och bildat ett bolag som säljer cyklarna vidare till länder i Afrika. På detta sätt kan kostnaderna hållas nere för skattebetalarna.

__________________________________________________________

Nu kan man ju undra om nyheterna om kärnkraftens utbyggnad och sänkta drivmedel priser var falska nyheter??

Inlagt 2022-11-13 08:14 | Läst 635 ggr. | Permalink
Jag har läst några undersökningar på det här, och en sammanfattning verkar vara att de som tror att dom lätt avslöjar fake news, är de som lättast luras! :)

Och vad skall man göra för att se eller avgöra om det är en felaktig information?
Svaret är kunskap!
Att ha en djup och bakomliggande kunskap i ämnet!
Men om den bakomliggande kunskapen, som man inhämtat, också är felaktig?

Men kan nog ändå tänka mig att en specialist i ett ämne, inte låter sig luras så lätt i sitt egen ämne!
Så lycka till! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2022-11-13 13:28
Hej Bengt,
Bra kommentar. Du har helt rätt i att har man bra kunskaper i ämnet så blir man inte lurad.
Problemet är att i de flesta frågorna har man inte tillräckligt med kunskaper. I många ämnen är mycket svårt att ha tillräckliga. Till exempel i miljöproblemen. Det är nog därför det finns så många förnekare. Har man inte läst på något, som en riksdagledamot visade, så blir man lätt lurad av falsk info.
Ha det väl
Bob
Vad har hänt med bild 2 ?
HaD/Gunte..
Svar från Bob Bovin 2022-11-13 13:30
Hej,
Smygfotografera ledar ofta till låg teknik. Det gör ju inte den falska nyheten mer trovärdig.
Ha det gott
Bob
Du har ju bildbevis! Det första t o m klart och tydligt. Mycket övertygande. Jag som bara ögnat texten trodde du saxat fake news men på andra signerade bilden (eller ska man säga collaget) trillade polletten ner. Kul inlägg!
Svar från Bob Bovin 2022-11-13 13:33
Hej,
Det ärr ju ett faktum idag att en bild är lika lite värd som texten. Vi är många än idag som tror mer på en bild.
Andra bilden är bara tekniskt kass.
Ha det gott
Bob
Fake news (varför ska allt verka finare på engelska (i bästa fall)??) och en rad andra nylanserade uttryck används ju gärna i politiskt riktade sammanhang. Men något ska ju tänkas ut och publiceras, folk får betalt för det.
När jag arbetade och det kom en eller annan artikel i dagspressen rörande just mitt lilla smala område, så var det obegripligt för fackmannen som stod där, beroende på okunskap, inget avsiktligt.
Annars var det utmärkt trovärdiga artiklar du skrivit i dag, jag hade inte avslöjat dem, men ställt mig något skeptisk till den första.
Svar från Bob Bovin 2022-11-13 18:28
Hej,
Det har blivit ett begrepp även här. På grund av nätet, där mycket är falska nyheter. Men visst borde vi skriva på svenska, men vi behöver ju inte glömma att vi numera är den del av EU. En blogg skall ju vara med talspråk, säger språkvetarna.
Det är mycket svårt att skriva populär vetenskap. Jag har försökt.
Kul att du tyckte nyheterna var nästan trovärdiga.
Ha en fin vecka
Bob
Ja jisses, man får se upp.. Glömmer aldrig när Trumps första 'pressekreterare' stod och höll en presskonferens om något som jag inte ens minns nu vad det handlade om.. Det hon då berättade om var 'alternativa fakta' enligt henne, där hon då blev upplyst av en journalist om att då är det inga 'fakta', punkt! Det är ju lögner då.. Och det blev pinsamt.. Minns inte heller om hon slutade själv, eller fick sparken..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2022-11-13 18:33
Hej,
Han blev ju sinnebilden för en fake president. Han avskedade ju medarbetare på löpande band.
Ha en bra vecka
Bob
Där jag bor är jorden platt, om det gick att bifoga bilder i kommentarerna skulle jag kunna visa det på bild!

Ha det gott! /Thomas
Svar från Bob Bovin 2022-11-14 11:04
Hej,
Idag är en bild inte mer trovärdig än en text. Båda kan vara falsk information.
Med vänlig hälsning,
B
Bra text. Vi behöver alla bli påminda att vare sig text, bild eller rörliga bilder behöver längre spegla ett verkligt ögonblick. Nu mindre än någonsin...och mindre kommer det att bli. Text har vi haft kontroll och kunnat ljuga/fantisera/hitta på med sen mänskligheten startade med bokstäver. Bilder har det tagit lite längre att -lätt- behärska och kontrollera men nu med det digitala är det betydligt lättare och nu tar också tar AI stora kliv in i bildvärlden.
Dock finns det hopp: Barnbarnen lär sig källkritik i skolan och den ene fick just utmärkelsen källforskare. Han och jag pratade i helgen och rent kunskapsmässigt har han torrt på fötterna. Det gav mig hopp. Sen för oss äldre finns en bra grupp på facebook som jag lärt mig mycket av : https://www.facebook.com/groups/kallkritik . Här finns redskap för att hitta vilka "nyheter" som sprids av vilka, vilka bilder från olika kända händelser som är påhittade/redigerade mm mm ...Under https://www.facebook.com/groups/kallkritik/learning_content finns guider och redskap. Suveränt :)
Svar från Bob Bovin 2022-11-14 19:53
Hej,
Tack för länkarna och en utmärkt kommentar.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg