UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4192. Det moderna livets flärd och bling bling

Så här i hysterin kring mellandagsrean blir man inte förvånad om man ser ytterligheterna i den moderna marknadsekonomin?? Senaste modet hos ungdomarna och lyxtransport därtill??

Det är svårt att skapa sig en bild i vilken tid vi lever i?? –då de flesta är fångade i en nästan totalt digitaliserad levnadsstil?? Om någon skulle stänga av strömmen idag så skulle vi flyttas minst 100 år tillbaka??

Hur var det då att leva i  landet utom sig 1923?? –det kan hjälpa lite att förstå genom att kolla info på nätet?? Förutom att klartecken gavs för produktion av den första Leica kameran så fanns det inga regelbundna radiosändningar i Sverige. Bara i England startade BBC regelbundna sändningar med radio?? Det gick faktiskt att fånga dessa sändningar även i vårt land.

Hur såg det ut i det här landet?? –jo digitaltmuseum har massor av bilder att studera. Kollar man vad som finns för SJ 1923 ser man bland tusentals bilder hur det var på Haparandas station.

Flärd och lyx i Lund anno 2022-12-21

Fotograf Maria Amalia Green tog den här bilden 1923 på Haparanda station. Bilden har Public Domain Mark och finns att ladda ned från digitaltmusem.se

Inlagt 2022-12-28 07:34 | Läst 1221 ggr. | Permalink
Jag tycker att tjejerna är vackrare nuförtiden än på min tid, men det kan också bero på modet. Du har fångat tre modemedvetna tjejer och till och med i rätt ögonblick med en Porsche av senaste design!
Som vanligt går Du med öppna ögon genom staden och trycker av i rätt ögonblick.
När jag tittar på bilden med Haparanda station, så ser man tydligt att den tekniska tiden har fort på senaste 100 åren, men gjort oss också beroende. Utan ström funkar ingenting i vår nuvarande värld och ändå har man inte skapat en fungerande beredskap! Människan funkar bara kortsiktigt! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-12-28 13:19
Hej Wolfgang
Ja, det här är den moderna generationen, å vackra flickor i olika storlek dessutom.
Bilden från Haparanda är utmärkt fångad. Kopian är mycket dammig och repad, men de flesta på bilden är någorlunda skarpa.
Måtte vi få behålla strömmen.
Tack för din trevliga kommentar
Med de nya orden
Ha dagen
Bob
Ortokromatisk flagga! Pankromatiska filmblad var ju dyrare 1923.
Tyvärr har inte dagens damer huvudbonad i samma utsträckning som för 100 år sedan.
Svar från Bob Bovin 2022-12-28 19:39
Hej Stefan,
Den flaggan ser ut som den finska. Men du kan din fotohistoriska med den svenska flaggan plåtad med ortokromatisk film.
Det är intressant att se gamla tiders kläder. Frågan är vilka som är bäst för framtiden.
Tack för din kommentar.
Ha dagen
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg