UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4219. Man anar varför Leica R objektiv inte va så poppis??

På sjuttiotalet var kampen om proffsfotografernas gunst hård?? –med utveckligen av snabba spegelreflexkameror?? Nikon och Canon tog segern i den kampen?? Leica gick nästan i putten??

De japanska märkena byggde snabba, inte alltid så lätta, kameror med snabba slutartider och allt mer automatiserad ljusmätning?? Under nittiotalet kom autofokus allt mer i bruk. Å sedan kom revolutionen med den digitala bilder.

Leica hängde inte med i utvecklingen med sin Leicaflex. Det var naturligt gedigna kameror med hög kvalitet och objektiven hade höga prestanda optiskt sett. Troligen var de dyra att bygga?? --för mekaniskt var de av hög standard.  Objektiven var också byggda med tyngd?? De blev också en aning skrymmande eftersom man valde en större objektivfattning än i Leica M.

Seniorplåtis har köpt en begagnad Leica Elmarit-R 28mm 2.8 glugg hos LP för 5000 kr. Jo, det var dyrt?? –men billigare än dagens asphäriska Elmariter för M. När vi packade upp den så var den tung som en handgranat?? –och när vi jämföre den med några 28mm gluggar vi använder så var den stor. De gamla skruvgängade objektiven från 30- och 50-talen var mycket mindre:

Från vänster: Leitz Hector 28/6.3, Canon 28/2.8 och Elmarit-R 28/2.8

De är verkligen olika i storlek och vikterna är 102, 135 och 280 gram respektive. Nu är ju proffsfotografer i fält tuffa grabbar?? --men kom ihåg att Robert Capa föredrog en Contax eller Rollei i fält och men kom också  ihåg att Margaret Bourke-White som  var ”combat photographer” i WW2. Hon använde allt från Contax till större format. Så kanske storleken inte spelar så stor roll.

Nu undrar någon?? –hur är det med kvaliteten hos Leica R gluggen vi fick?? Inte oväntat visar den mycket bra prestanda som optik. CyberPhoto har testat gluggen på en Fujifilm GFX 50S mellanformat och den tecknar ut det större formatet.

Vi har monterat gluggen på en Sony a7RII med en Techart LM-AE9 och det fungerar mycket bra med autofokus, även kväll som dag:

Kväll och dag med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + M-R + Leica Elmarit-R 28/2.8

Vi återkommer med mer bilder i kommande bloggar med denna tunga men utmärkta glugg.

Inlagt 2023-01-24 06:21 | Läst 973 ggr. | Permalink
Jag undrar om inte Leica i många avseenden varit litet för präktiga! När man kom på banan med M Leica och Summicron då skulle man visa att man minsann va väldigt bra! Och det va man och blev man! Och så med SLR så va det likadant! Bra, mycket bra och präktigt bra! Så upplever jag det i alla fall! :)
Men stora delar att yrkeskåren valde Nikon och Canon konstigt nog!
/B
Svar från Bob Bovin 2023-01-24 07:59
Hej Bengt,
Jag håller med dig. Det blev en präktig kamera. En kombination av tysk tradition och hög kvalitet. Japanerna balanserade på god kvalitet och lönsamhet. De kunde byta modell ofta och var mer kommersiella. Japanerna plockade det bästa ut tysk teknik snabbt.
Nu är tysk teknik fortfarande ytterst avancerad och man har lärt sig det kommersiella.

Observera att skolor och forskning fortfarande är olika i dessa länderna. Väger man sedan in England och USA med deras topp forskning så undvara man vilken väg ett land som Sverige skall gå.

Ha en bra morgon
Bob
När den östra delen av Tyskland efter kriget utvecklade spegelreflexkameran, så blev det succé. Det var de SLR-kamerorna som östtyskarna tog fram som japanerna ivrigt kopierade. När västra delen av Tyskland så småningom försökte samma sak, blev det katastrof.
Du nämner själv Leicaflex - och Zeiss ersatte den kompakta smidiga Contax med den groteskt stora klumpen Contarex. Det var en fullständigt orealistisk ingenjörsdröm som säkert var den enskilt tyngsta orsaken till att Zeiss Ikon AG i Stuttgart fick lägga ner kameratillverkningen.
Svar från Bob Bovin 2023-01-24 09:46
Hej Peter,
Jag håller med dig. Östra Tyskland fick ju en annan utveckling och hade väl i början en positiv utveckling. Sedan pumpades det ju in mer pengar i väst och det påverkade ju en snabbare teknisk utveckling av speciellt tyngre industri.
Det är märkligt hur olika länder är än idag. Därför är jag ingen vän av EU. Vi är för olika och blir hämmade av det kompromissande som sker där.
Ha dagen
Bob
Bob, båda bilder med 28:an blev bra, men den sista är otrolig bra!
Det fanns på Tradera en Leicaflex SL2 med den första Summicron-R 50 mm för kr 7000,- i nästan nyskick. Den fanns där under ett helt år och jag kunde inte bestämma mig att köpa den och plötsligt var den sålt och då ångrade jag mig! Den var ju bättre än SL och helt mekanisk vilket passade mig, men Leica var inte bra på elektronik på den tiden vilket japanerna var och därför gick det som det gick med Leicaflex. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-01-24 12:43
Hej Wolfgang,
Det här är en lovande 28:a. Den funkar bra med autofokus även på kvällen. Det är ju en ganska modern glugg från 1976.
Den SL2 var nog ett hyfsat fynd. De brukar nog ligga uppe på 10000 kr. Det är ju flera lovord ute på nätet att det är bästa modellen.
Objektiven är på väg uppåt. Speciellt de ljusstarka och vidvinkel. En bra 50mm är skapligt billigt fortfarande.
Ha det väl
Bob
Jag hade en Leicaflex SL ett tag (ca 1981). Det bästa med huset var den mycket fina och ljusstarka sökaren. För övrigt var den helt omodern tidigt. Mätaren började krångla tyvärr. Optiken var mycket fin och bilderna hade "Leica touch".
Men det var nog ändå priset som avskräckte. Canon, Nikon och även Minolta, Pentax m.fl. gjorde tillräckligt bra och mycket billigare kameror. Med Canons och Nikons toppmodeller av proffskvalitet och prisvärd i jämförelse.
Möjligtvis kom SL 2 för sent eller var den för dyr.
Leica hade ingen budget eller instegsmodell som kunde locka till sig en kundkrets, om det nu har någon betydelse.
Svar från Bob Bovin 2023-01-25 17:24
Hej Jan Olof,
Tack för dina erfarenhet av SL. Kanske Leica då skulle ha skaffat sig en bättre marknadsundersökning. Det säga att SL2 skulle var den bästa modellen de gjort. Idag är det väl bara nördar som gillar Leica som skulle köpa en sådan. Prisarna är ju ganska ok fortfarande.
Ha en fin vecka
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg