UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4224. Hur bra är Summicron 35mm f2 ASPH?? –tillräckligt!!

Till samma pris kan man i stället för det äldsta Summicron objektivet köpa det asphäriska?? –som skall var mycket bättre?? Malin på Mattssons Foto lät mig prova objektivet.

Å jösses den gluggen den har skärpa?? –eller ta en koll här på ett gatufoto:

Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Leica Summicron 35mm f/2 ASPH @ bländare 2

Om man beskär bilden till 2:1 i LR 6 så ser man fortfarande detaljer i bilden:

Centrum i bilden ovan. Observera mönstret i vanten.

 Nedbländning till 5.6 ger en mycket skarp bild över hela bildytan:

Samma kamera som ovan men här med bländare 5.6.

Den senaste varianten av detta objektiv är från 2016 men ursprunget är från 1996. Om man kollar på Leicas hemsida så finns det en skiss på linserna i objektivet.

Leica Summicron 35mm f/2 ASPH

Det här objektivet har en unik konstruktion med front- och ändlinserna slipade konkava och fjärde elementet är slipat asphäriskt. Det är alltså sju element i fem grupper.

Vår begränsade erfarenhet av detta objektiv visar oss att det är mycket skarpt och skarpare än version 1 från början av sextiotalet. Speciellt vid bländare 2 är skillnaden stor i kanterna av bilden. Nedbländad till 5.6 är skillnaden inte så stor mellan objektiven. Läs mer hos Ken Rockwell.

Inlagt 2023-01-29 07:03 | Läst 797 ggr. | Permalink
Visst, en mycket hög bildkvalitet. Ett objektiv för finsmakare.
Det är väl inte något speciellt uppseendeväckande att ett spetsobjektiv av i dag är vassare än sin föregångare från 1958? Snarare är det uppseendeväckande att Summicron 2/35mm från 1958, nedbländad några steg, ger ett resultat som torde tillfredsställa de flesta än i dag - 65 år senare.
Svar från Bob Bovin 2023-01-29 12:07
Hej,
Så borde det ju va, och så länge vi betalar blir det nog för det mesta kvalitet. Men återbruk kan ju motiveras på olika sätt och ett är glädje.
Ha en fin söndag
Bob
Jag håller med. Version två från 2016 är mitt bästa 35 mm-objektiv. Tillräckligt skarpt för allt jag sysslar med.

Kolla ifall Malin nån gång kan låna ut APO-versionen av 35 mm Summicron. Det är skarpt från kant till kant vid full öppning. Och så kan det fokusera ned till 30 cm eller likn. Det är klart att jag inte skulle säga nej om nån gav mig ett sånt objektiv men jag är inte beredd att betala för den extra prestanda som det har jämfört med ASPH v2.
Svar från Bob Bovin 2023-01-29 12:10
Hej,
Malin hade inget för test just nu. De som beställs för kunder är plomberade. Å det kan man ju förstå, 80 tusen.
Ha det gott
Bob
Frekeman 2023-01-29 12:32
Det kan jag förstå, Bob. Om jag skulle köpa det objektivet så vill jag inte att nån annan har fingrat på det! 😀
Jag är inte förvånad heller. Som jag skrev häromdagen har jag ett gammalt Version 1, som nu är inne för rundsmörjning, köpt oförskämt billigt begagnat för årtionden sen (när de VAR billiga). Sen köpte jag en M9 som levererades för nästan på dagen 13 år sen, och fick för mig att jag måste ha ett "nytt och vassare" 35 (det är ju liksom grunden) till den nya vassa kameran... Och det blev ju det här asfäriska (förra versionen, som lär vara oförändrad rent optiskt från den du provat) och körde med den.

Och nog var den "vass" alltid! Allt du skriver och visar om skärpa stämmer helt med min erfarenhet; det var bara det att jag upplevde den som "ettrig" och "jobbig" i sitt sätt att teckna. Så småningom skaffade jag också ett Summicron 75 APO och ett Summilux 50 Asph; båda var lika "skarpa" som 35:an, men betydligt vackrare i teckningen. Men 35:an började jag m e m lämna hemma...

Så fick jag för mig att ta fram mitt gamla och prova. Och: där satt den! Fin mjukhet och "Leica-glow" fullt öppet, snygg skärpa och lagom kontrast från 4 (med lite god vilja redan från 2,8). Du visade ju nyss vad det gick för...

Visst, behöver jag faktiskt full skärpa redan vid full öppning, så levererar det nya, den saken är klar. Men för det mesta är det det nya som ligger i skåpet och det gamla jag använder. Och nu, när jag MÅSTE ha det nya medan det gamla är på service, så får jag abstinensproblem! Borde sälja det nya...
Svar från Bob Bovin 2023-01-29 18:59
Hej Per,
Du har verkligen goa grejer. En m9 skulle jag vilja ha, även den svart-vita skulle duga fint.
Tack för din fina kommentar.
När man kollar Summicron 35/2 och tittar på bilder tagna vid bländare 2 så kan man med hjälp av Photoshop försiktigt skärpa bilden så att den nästan är som 5.6 bilder.
Du har rätt i att vissa moderna gluggar har en nästan för skarp bild. Den känns inte naturlig.
Nu har jag ingen M11 så jag kan inte kolla vad kamerans processor fifflar till. Jag kör alltid med RAW så jag kan undvika det mesta av vad kamerafifflaren gör. Men helt fri är man väl inte.
Ha en bra vecka
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg