UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4244. Jovisst funkar den första Leica modellen fortfarande??

En seniorplåtis blir så glad när man ser på TV att ungdomarna vill anamma den analoga teknologin med riktig fotografisk film?? Det har blivit så stort intresse att filmrullar blivit slutsålda??

Det fina är att det finns hur mycket kameror som helst att köpa på loppis och nätet?? Priserna kan vara hyfsat billiga för ungdomarna?? –och du någon liggande i lådorna på vinden skänk dom till ungdomarna. Du är väl ändå telefonplåtare eller digital sedan länge??

Seniorplåtis får ofta fråga om det är någon av de första Leica I kamerorna som fortfarande fungerar att plåta med?? Svaret är att det måste va tusentals??

Vi senfärdiga i den lilla akademiska bondbyn i syd har naturligtvis en Leica Ifrån 1930. Den är fullt fungerande efter service hos Jonas i Sundbyberg. Det är lite udda med att ladda moderna filmkassetter i en Leica I?? Men på order från oss gjorde han en knappt märkbar modifiering?? Gör inte denna ändring på någon av de riktigt tidiga Leica I utan skaffa en original Leica kassett från den tiden och ladda filmen i den. Vår kamera från 1930 kostade 7500 kr på tradera.se och kommer aldrig att kosta så mycket mer. En tidig Leica I från 1925 kostar idag mer än 100 00 kr.

Vår Leica I är ute och fikar ibland och får ta några färgbilder.

Leica I med fast Leitz Elmar 1:3.5 F=50mm objektiv

Det lättaste är att använda negativ färgfilm och få filmen framkallad av en fotoaffär. I Lund finns två sådana affärer.

Man kan ju undra om det går att plåta i färg med en gammal glugg från tjugotalet?? Det går bra?? –här har du ett exempel.

Busskö i Lund anno 2019-08-14. Leica I med Leitz Elmar 1:3.5 F=50mm @ bländare 8.

Negativet är skannat i TIFF format med planskannern Epson 700 och behandlad i LR6:14 och PS 5.

Inlagt 2023-02-18 07:52 | Läst 780 ggr. | Permalink
Utmärkt bild med Leica I! Det är ju inget som förvånar mig, men det förtjänar ändå att påpeka för dagens datafolk att detta objektiv har sina rötter i sekelskiftet 1800/1900. Det har aldrig varit i närheten av någon dator. Farbröder som hette Paul Rudolph och Max Berek räknade med papper och penna och med en mekanisk räknesnurra.
Human Power!

Visst är det kul att unga människor har upptäckt charm och prestanda hos den analoga filmbaserade fotografin - men jag har svårt att få tag på film, nu när kidsen köper upp rubbet.
Var på Leica Center här i Stockholm i går, och filmhyllan var lika ödslig som den har varit det senaste året. Det blir lite problematiskt eftersom jag bara fotograferar filmbaserat.
Wolfgang 2023-02-18 08:52
Peter, köp film på nätet, på Photax i Nybro!
syntax 2023-02-18 09:04
Peter Gustafsson på Leica Center och jag är gamla vänner. Jag satt redan hos hans far; John Gustafsson på 1970-talet med kaffekoppen i hand. Det innebär, skall vi säga, vissa pekuniära fördelar... :-)
Jag känner Arvidsson på Photax också, men inte så bra.
Svar från Bob Bovin 2023-02-18 09:35
Hej Peter,
Jag beundrar mycket dessa mästare på objektivkonstruktion. Det är inte lätt att räkna på linsernas form och glasens egenskaper. Det var geni som klarade det. Det var fysik och kemi i fin samverkan. På den tiden var ju de tyska universiteten mycket framstående och det lade grunden till en avancerad industri.

Som svensk tradition numera bjuder skrev du inte ut de båda framstående fysikernas titlar? I Tyskland var det vid den tiden otänkbart att göra så. Dr Paul Rudolph var ju länge Carl Zeiss mest framstående fysiker och Professor Dr Max Berek jobbade ju med Leitz och utvecklade de tre första objektivtyperna för Leica I. Han var dock mest känd för konstruktion av objektiv till mikroskop. Han vägrade att samverka med Hitlers hejdukar och blev av med sin professur. Efter kriget fick han tillbaka den.

Visst är det trist att filmtillverkningen inte hänger med. Men fler fabriker kommer nog igång.
Ha det väl
Bob
syntax 2023-02-18 09:49
Kul att du reagerar på den grejen Bob! Du har helt rätt.
Jag är ju förtjust i att dra små stories, och här kommer en:
Det största optiska geniet på den här tiden var nog ändå Ludwig Bertele, först hos Ernemann och senare hos Zeiss.
Bertele var som många exceptionella begåvningar, helt självlärd. När han hos Zeiss hade åstadkommit den pyramidala framgången med Sonnarobjektiven, tyckte man att det ju inte gick för sig att Zeiss frontfigur inom objektivberäkningen inte hade någon titel! Utan besvär för Bertele, skakade man på stubben fram en doktorshatt - så nu kunde det i alla skrifter heta Herr Doktor Bertele.
Jan Olof Härnström 2023-02-18 12:05
Ett av världshistoriens största genier Gauss var inte dålig heller.
"In 1817 Carl Friedrich Gauss improved the Fraunhofer telescope objective by adding a meniscus lens to its single convex and concave lens design"
Bl.a så är Planar en vidareutveckling av double Gauss konstruktionen.
Säg var universalsnillet Gauss inte har varit inblandad.
syntax 2023-02-18 12:36
Jo - men det var ju inte "på den här tiden", utan långt före. Går man bak i tiden så stöter man även på Ernst Abbe, professorn från Friedrich-Schiller-Universitetet i Jena som lierade sig med Carl Zeiss och blev hans jämbördige partner i företaget, och som i stort sett ensam stod för de banbrytande optiska framstegen runt 1880 och 1890-talen (engelsmännens dominans inom optiken gick all världens väg).
Han var även annat än en världsledande fysiker, han står bakom statuterna för Carl Zeiss Stiftelse som anses vara en milstolpe inom socialhistorien - och som Zeissföretagen lyder under än i dag.
Så - det finns häftiga gubbar, men Ludwig Bertele var nog häftigast på 1920 och 1930-talen.
Det är underbart att se, både kameran och bilden! På Youtube finns många inlägg från ungdomar med analoga kameror, men många pratar för mycket och vill visa upp sig. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-02-18 16:14
Hej Wolfgang,
Det är uppmuntrande att ungdomarna börjar använda film. Kanske kommer det inte dö ut.
Ha det väl
Bob
De e snyggt när så mycket mässing tittar fram! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-02-18 19:40
Hej,
Det gillar jag också. Då vet ma att den har varit med om mycket kul.
Ha dagen
bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg