UNDER FOCUS
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE
#4267. Den optiska villan
Nu undrar man ju vad som är på gång?? Man måste ju kunna lite på en kamera?? Raka linjer skall vara raka och parallella skall vara parallella?? Å så blir det så här??
Nu får teknikerna förklara vad som är på gång?? Är det någon hackare som flyttat in i min kamera??
Teknisk bakgrund är att bilden är tagen med en Sony a7RII, och ett Canon 35mm f2 objektiv från 60-talet. Det är adapterat med Techart LM-AE9 adapter som ger autofokus. Kameran är inte körd med den tysta elektroniska slutaren utan den mekaniska med 1/2500 sekunds slutartid. Bländaren var 5,6 och ISO 400.
Varför har skuggan blivit en korv av denna stolpe??
Den magiska stolpen i Lund anno 2023-03-02
HJÄLP!
Inlagt 2023-03-13 06:17 |
Läst 946 ggr. |
Permalink
Det är en bra iakttagelse som jag måste undersöka vidare.
Ha det gott
Bob
Mvh. Erik.
Tack skall du ha. Observant men okunnig.
Ha det väl
Bob
Du analyserat nog rätt där. Svaret måste va i underlaget eller kamerans optik.
Ha en fin dag
Bob
Men allvarligt talat: har man inte gjort en vattenkonst i stenläggningen framför konsthallen (sedan jag flyttade)? I så fall kan man ju ha gjort en liten sänka för att hålla vattnet på plats. Annars minns jag ju ytan som rätt plan.
Man kan aldrig utesluta knake reklamen.
Vattenkonsten är långt ifrån så dess inverkan är tveksam.
Men svaret kan va i underlaget. Måste kolla mer.
Ha det väl
Bob
Sven har korrekt observation.
Jag har lagt märke till nåt liknande i speglingar i vatten där det går vågor. Speglingar som "borde" vara lodräta blir skeva.
Det är bra att få tänka till ibland. Här lutar det mot underlaget, men jag har aldrig tänkt på att det skulle va en sänka där. Måste kolla mer.
Angående spegling i vatten så har jag sett det samma. Konstigt nog även på stillastående vatten. Har aldrig förstått det.
Ha det väl
Bob
Det är en tanke att massan spelar roll här. Men sannolikt rör sig den effekten om tusendelar av millimeter förskjutningar av ljuset.
Gatstenarna kommer sannolikt från Blekinge eller Bohuslän och det vanligare är att det är grå granit. Inom ett stenbrott varierar vanligen inte mineral sammansättningen så mycket. Granit är ju fältspat, kvarts och biotit och inga av dessa mineralen bär varken uran eller wolfram i sin struktur.
Bra att du tar upp berggrundens betydelse. Få gör det idag.
Ha dagen
Bob