UNDER FOCUS
#4350. Grundforsk?? –Fosfater i guldglänsande fossil
Forskarna får ofta kritik i dessa tider?? --då det är svårt att bestämma hur jordens medeltemperatur kommer att utvecklas?? Forskarna är inte överens säger tvivlarna??
Forskare är inte överens alltid?? –forskningen drivs framåt just genom ständig prövning av resultat??
Denna osäkerhet hos gemene man orsakas ofta av att de flesta inte vet vad forskning är och hur forskare arbetar. De allra flesta forskarna arbetar i ett mycket smalt kunskapsområde?? –de vet mycke i ett litet område?? De studerar under hela sitt aktiva liv inom ett litet område?? –och det betyder att väldigt få kollegor kan förstå resultaten. Några få grupper runt världen läser och kollar om de har rätt.
Några få vetenskapsmän och kvinnor har den breda kunskapen nog att sammanföra resultaten till större och större områden?? Dessa forskarna eller forskargrupperna är de enda som kan förstå den stora bilden?? De har den viktiga uppgiften att förklara för beslutsfattarna och marknaden vad som måste göras för att framtiden inte skall gå i kras??
Detta är problemet?? –just att få politikerna och industriledarna att förstå hela ”kunskapsmassan”. De är trots allt lekmän.
Efter att ha arbetat i vetenskapsvärlden hela mittyrkesverksamma liv och då varit en mycket specialiserad i ett smalt forskningsområde. Så vill jag visa på ett till synes betydelselöst vetenskapligt resultat.
Flera forskargrupper har samverkat i studier av ett fossil som levde i våra hav för ungefär 183 miljoner år sedan?? De är viktiga för att de levde under långa tidsperioder?? –och är därför tidsmarkörer i sedimentära bergarter över hela jorden. De två grupperna av djuren som blev dessa fossil kallas graptoliter och ammoniter.
Vad är det då för speciellt med dessa två fossil?? –jo de kan ibland glänsa som guld?? –kattguld?? –det vill säga FeS2 , järnsulfid. Ammoniter från Jura funna i skiffrar i Tyskland kan inne hålla ammoniter som är guldglänsande. Det märkliga är att det nedlagda och igenlagda skifferbrottet i Östra Odarslöv strax öster om Lund hade en skiffer fran Jura med både graptoliter och ammoniter som var pyritiserade till guldglans.
Guldglänsande graptoliter (tv) och ammonit fossil från Jura perioden. Fyndlokal är skifferbrott i Östra Odarslöv, Skåne
Forskarnas analyser kom fram till att den guldglänsande ytan på fossilen från Tyskland inte alls innehöll Pyrit utan hittills obestämda mineral med fosfat (-PO42-) sammansättning.
Pyrit kunde man finna här och där i skiffern utanför fossilen i form av en ovanlig ”hallonformad” aggregation av mycket små Pyrit kristaller.
Vad betyder detta?? Jo, djuren som blev de gula fossilen blev det i en miljö som innehöll syre! Inte i en miljö med svavel?? Detta säger något om den miljö som rådde i dessa trakter för 183 miljoner år sedan.
Sätt in det resultatet i den stora bildens av klotets klimatiska historia??
/B
Tack för du läste en smula udda blogg.
Ha dagen
Bob
Politiker, styrande och diverse experter är väl som de flesta andra vanliga individer.
Man har selektiv hörsel, syn, känsel och skiftande förmåga att vända kappan efter vinden.
MVH J O
Jag ville bara ge en liten blick i den spännande naturvetenskapen.
Ha en fin vecka
Bob
Samverkan i forskningen är ett måste om man skall täcka breda områden. Om vi vill kan det åstadkommas.
Det finns så mycket å visa inom forskning och kund hoppas att mer publicerades. BBC är föredömligt inom det.
Ha det väl
Bob
Hälsningar Lena
Det verkar svårt. Du får gå tillbaka till när dinosaurierna grenade till däggdjur. Fossilstudier kan va adekvat. Eller DNA.
Ha en fin vecka
Bob
Och oj vad vetenskapen hunnit ändras. I realskolan fick vi se en totalt felaktig animation av hur berg bildas. På filmen pyste en ballong ihop lite och nån gröt på dess yta veckades.
Mina klasskamrater kollade på en jordglob och ropade "Magistern! Titta här, Afrikas västkust passar ihop med Sydamerkas östkust". Magister Thundal berättade då om Alfred Wegeners kontintentaldriftsteori. Magistern tyckte den var väl underbyggd på ett tvärvetenskapligt sätt, både geologi och biologi, men hade ändå inte godtagits av forskningen, själva motorn saknades.
Nu har man bättre koll, hittade nyss denna moderna time lapse:
https://cosmosmagazine.com/earth/earth-sciences/tectonic-timelapse/
Men Bob, silur var väl för cirka 400 miljoner år sen då Skåne låg vid ekvatorn? 183 miljoner år sen kanske gäller kemiomvandlingen?
Tack för din trevliga kommentar. Ni måste haft en mycket bra lärare. Mycket få lärare hade undervisade i geologi i realskolan. Det är sorgligt för vårt land har mycket intressant geologi. Våran geologi har dessutom spelat en stor roll i vår välfärd. Vi behöver bara nämna två orter, Kiruna och Falun.
Jag har varit virrig när jag skrev bloggen. Tidsperioden som inkluderar 183 miljoner år heter Jura inte Silur. Det framgår av den första länken. Tack för ditt påpekande. Jag skall ändra texten.
Lokalen Östra Odarslöv blev aldrig helt utredd geologiskt. Fossilen på bilden är aldrig publicerade i vetenskaplig publikation.
Ha det gott
Bob