UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4357. Den gluggen funkar inte idag?? Jo men visst??

Det här objektivet är konstruerat av Schneider –Kreuznach, då det ledande optikföretaget och så även idag, redan på femtiotalet?? Leitz byggde och sålde mycket dyrt??

Om du håller det objektivet i handen så inser du vad kvalitet är?? –kompakt som en minimalyta?? Men med en linskombination som denna, beräknad för första gången med dator, så kommer det bakre linselementer att sticka ut en bra bit utanför objektivets fästyta??

SUPER-ANGULON 1:4/21 Leitz Wetzlar monterad på en Sony a7RII med en standard M39-NEX adapter

De flesta experterna på nätet anser att man inte kan använda det här objektivet på en kamera som ovan?? Det är inte utan att man vill hålla med dem för den bakre linsen är bara 9 mm från kamerans sensor!!

Om man är nyfiken så tar man inte alla påstående för sanningen?? --utan egna experiment?? Även om det kan kosta några slantar??

Efter flera års erfarenhet kan jag påstå att på den här kameran fungerar objektivet mycket bra?? Men det fungerar inte på tidiga digitala Leica M??

Du har redan sett många bilder i mina bloggar med den gluggen och Sony a7RII.

Här kommer en bild till på papegojan på Mårtentorget:

Papegojan på blomsterhandlarens axel i Lund anno 2023-06-08

Här med bländare 11 blir skärpdjupet det enorma gapet mellan halv meter och oändligheten. Mycket användbart för en gatufotograf.

Om du vill skaffa samma objektiv så finns det ett till utrop på LP foto auktion nästa månad.

 

Inlagt 2023-06-11 07:15 | Läst 1039 ggr. | Permalink
Det verkar funka bra det här objektivet! Fina grejer!
Vad gäller LP, så skall jag inte kolla i katalogen! Så försök inte ;) :)
/B
Ps. Har inte ditt objektiv en löstagbar bajonett på gängan?
Svar från Bob Bovin 2023-06-11 07:39
Hej Bengt,
Du är vaken du. Visst har det här objektivet i original M-bajonett. Jag har tagit loss den och och fått ett M39 objektiv. Jag har inte sneglat på att det blir dyrare så. Det får ju ett större användningsområde då.
Jag skall snart sätta tillbaka orginalfattningen.
Objektivet som går under klubban hos LP är ett M39.
Ha en fin söndag
Bob
Ser inte ut att vara något fel på skärpan, men rätt så kraftig vinjettering.
Svar från Bob Bovin 2023-06-11 19:12
Hej
Bilden är obehandlad i LR. Den här linkonstruktionen har alltid vinjettering. Alla tillverkare har det och den är inte bara vid full glugg utan över alla bländare.
Vill man ta bort den så kan datorerna ta hand om det. Det var värre förr när det var film. Men en skicklig kopist kund fixa det också.
Ha det väl
Bob
Anders F. Eriksson 2023-06-11 19:15
Jo, jag vet att nästan alla gluggar vinjetterar. Just den här typen av objektiv vinjetterar dock mer än andra på just Sonys fullformatare p.g.a. sensorkonstruktionen - går som sagt att åtgärda i efterhand (med lite brus i hörnen på köpet) :)
I det här vädret blir blomsterhandlaren riktigt röd i nacken, fin papegoja! De behöver intellektuell stimulans ute bland folk. Skarpt raktecknande objektiv. lite mörkt mot kanterna, men det är dekorativt.
Svar från Bob Bovin 2023-06-11 22:08
Hej Stefan,
Det är lätt att bli en red neck i dessa soldagar.
Det är ett mycket skarpt objektiv och gjort för arkitektur fotografi.
Gojan gillar nog stimulans på torget.
Man undrar ju varför man själv går dit.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Jag vet ingenting om ditt objektiv. Därför nöjer jag mig med att titta på ditt foto som jag gillar. Jag håller med dig om valet av bländare och skärpedjup för gatufotografering. Själv kör jag med en bländare mellan f/5.6 och f/8
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-06-12 08:48
Hej Erik,
Eftersom jag är beroende av att vara snabba gubben, så hinner jag inte fokusera varje bild. Utan måste plåta med stort skärpedjup.
Det här är en makalöst bra glugg, nästan min favorit alla dar.
Ha en fin vecka
Bob
Snygga färger och fin skärpa. Det är dock svårt med en 21:a när Du tittar på husen i bakgrunden som lutar åt vänster. Jag visste inte att Leitz köpte objektiv av Schneider-Kreuznach. Intressant! Allt är inte Leitz, men Schneider-Kreuznach tillverkade fina objektiv! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-06-12 09:05
Hej Wolfgang
Kul att du tittar in.
Du har helt rätt. Jag blir också irriterad när en bild är sned. Här valde jag en opåverkade bild så man skulle se vinjetteringen. Jag rätar upp och beskär bilder hej vilt. Du vet att jag inte komponerar i sökaren och då blir det en del efterjobb.
Nu vill jag inte utesluta sneda bilder. Det kan öka dramatiken. Jag minns när det slog genom i pressen. Det var en kvinnlig fotograf på DN som utnyttjade det i många fantastiska reportage. Förlåt , men jag har glömt hennes namn. Det är säkert någon på fotosidan.se som minns det.

Även idag är Schneider en av de mest bäst ansedda firmorna för optik i forskning och bland filmande proffs.

Ha en fin vecka
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg