UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4360. Duvor plockar körsbär medan de blundar?? Varför??

Ingående iakttagelse och fotografering av duvans ätande av körsbär pågår hos seniorplåtis?? Vän av ordning frågar om det kan va någon mening med detta?? Svaret är: det vet man aldrig??

Nyfikenhet orsakar inte någon skada?? –möjligen avund?? Men i det här fallet kan man ju undra varför en gammal gubbe fotograferar druvor som äter körsbär?? Ja, det är väl att jämföra med att sitta och mata duvor vid parkbänken??

Nåväl det kan väl vara en tillfällighet att en duva blundar en gång när den biter in på ett körsbär?? Javisst kan det vara det?? –men här kommer många bilder som visar det??

Här är sju bilder som visar att duvor blundar just när de biter in i ett nytt körsbär. I den åttonde bilden öppnas ögonen halvvägs efter fångst av bäret

Även duvor är oförmögna att svälja ett körsbären där pinnen sitter kvar. De två kommande bilderna visar en duva som slänger ett körsbär med pinne:

Körsbärets pinne satt inte kvar på grenen så det var bara att kasta det så det inte fastnade i halsen

Nu kan vi leka att det här är en vetenskaplig artikel, som kan bekräftas eller förkastas av andra forskarlag?? Lycka till!!

Inlagt 2023-06-14 07:44 | Läst 1210 ggr. | Permalink
En representant för ett annat forskarlag skulle kunna påstå att du fångat blinkningar och publicerat just dessa bilder (ett inte helt ovanligt forskningsfusk). En granskning av originalfilerna kan styrka ditt påstående alternativt avslöja bluffen. /JE
Svar från Bob Bovin 2023-06-14 09:26
Hej Jan Eric,
Jag tar inte det här som annat än lek. I och med att jag lägger ut det som blogg får man ta risken att någon tar det. I dessa tider kan man ju hitta om någon lagt ut det så jag är inte så orolig.

Under min forskar tid publicerade vi mycke bilder och video från elektronmikroskopi. Vi upplevde aldrig att någon snodde bilder för eget forskande.

Det kan ju va så att fågelforskarna här i Lund redan vet om det här. Jag har inte kollat.

Ha en fin sommardag
Bob
wirja 2023-06-14 10:02
Naturligtvis ser jag det också som en lek.
Ha en fin dag i solen!
Jan Eric
wirja 2023-06-14 14:08
Av ditt tidigare svar inser jag nu att vi nog tänkt helt olika. Jag trodde att någon fotografisk klurighet låg inbäddad i bloggen. Därav min tanke att man bland multiexponeringar nog kan finna enstaka rutor med stängda ögon. Men din observation är uppenbarligen helt oförfalskad vilket leder resonemanget i helt annan riktning. /JE
Svar från Bob Bovin 2023-06-14 14:48
Hej igen,
Det här är en observation jag gjorde redan förr året. Jag har bara sett det hos duvor. Bilderna är tagna med enbilds tagning. Inte serier eller film. Jag borde nog försöka med film, för jag vet inte hur länge de blundar.

Jag vet att jag är lite udda, kanske forskare är det, som undrar över observationer jag ser. Jag undrar ibland om andra sett samma sak.

Ha en skön dag
Bob
He he, tror fåglar är smarta, och 'dom' har troligen lärt sig att nyper man till med näbben så kan bäret beroende på 'mognadsgrad' ge ifrån sig stänk/droppar av kanske syrlig 'bärsaft', som i sin tur kan hamna i ögonen.. kanske också beroende på ev. vindriktning.. Och det vet t.o.m. jag att det kan vara bra att blunda istället för att få något 'svidande' i ögat, tror det händer varje dag när jag duschar, som exempel.. Kul iakttagelse! Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2023-06-14 14:52
Hej Jan,
Det är en tänkbar teori. Sedan undrar man då om duvan är mer intelligent än t ex trastarna. Jag har inte sett att de blundar.
Ha en fin dag
Bob
En intressant iakttagelse. Jag har för mig att det fanns andra djur som blundade när de åt, gjorde en Google men hittade inget vettigt där. Det blir att analysera kommande bilder
Svar från Bob Bovin 2023-06-14 20:55
Hej,
Det djuret jag vet som gör det när något riktigt gott åtnjutes är människor.
Ha en fin dag i morgon
Bob
Det här var en klurig och intressant iakttagelse och jag vet ju att du tar en bild i taget och inte snabba serier. Min första tanke var att de här bären, som inte ens ser mogna ut, antagligen smakar ganska illa. Fågeln kanske bara förbereder sej för att det ska vara riktigt bittert, men den är hungrig och det är mat så den äter ändå. Vissa fåglar har visserligen väldigt få smaklökar och de kan hantera bittra smaker, speciellt ungfåglar som får ta det som finns, men för dessa är kanske blundandet bara ett sätt att hantera smaken. Peters tanke är inte heller så tokig, vem vill ha bärsaft i ögonen.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-06-15 08:49
Hej Lena
Det är klurigt det här. Trastarna sliter och drar och i omogna bär, men de blundar inte.
Jag vet inte om duvans ögon är känsligare för slag, för när bäret lossnar fjädrar grenen till och kanske kan duvan vara rädd för slag från grenen.
Det är riktigt att saft från bären flyger omkring som små droppar. Men då skulle den behöva blunda inte bara i rycka loss tillfället utan hela tiden den är i munnen.

Tyvärr känner jag ingen fågelforskare idag. Å andra sidan skall man störa i viktigare områden.

Ha en fin dag
Bob
Gillar att du berättar att "Jag vet att jag är lite udda, kanske forskare är det, som undrar över observationer jag ser. Jag undrar ibland om andra sett samma sak." Precis så reagerar jag ofta för bilder jag tar. Skönt att höra att vi åtminstone är två som är lite udda. Intressant iakttagelse där, ska kolla när ´jag fotar duvor. Fin serie, duvor är inte så enkla att fota som man (=jag) trott. Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2023-06-15 09:13
Hej Björn,
Det är många som uppfattar en forskare som udda. Det är inte så konstigt för ofta är forskningsområdet smalt och obegripligt. Dessutom så forskare mycket dedicerade och glömmer omgivningen i mycket för det är så spännande i den egna tankevärlden.

Skånska duvor kanske är läckergommar och njuter extra genom att koppla bort synintrycket. Det kan vi inte få svar på så lätt.

Ha en fin dag
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg